ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Να τριτώσει το καλό στη Λεωφόρο!

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας κάνει πρεμιέρα στο sportday.gr και γράφει για τον Παναθηναϊκό που ξαναβρίσκει το μέγεθος του στο «Απόστολος Νικολαϊδης»

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στο κανονικό μέγεθος του, είναι μία διαδικασία σύνθετη και δύσκολη. Ο ένας τρόπος να επιταχυνθεί θα ήταν το αλόγιστο ξόδεμα χρημάτων, με μεταγραφές πρωτοκλασάτων παικτών, ώστε το ρόστερ να δυναμώσει απότομα. Αλλά, δεν υφίσταται τέτοια πολιτική στην ομάδα και ναι μεν το μπάτζετ αυξήθηκε το καλοκαίρι, αλλά λελογισμένα.

Η άλλη επιλογή είναι αυτή που πρεσβεύει ο Γιοβάνοβιτς και είναι πιο επώδυνη και αργή. Το δυναμικό να ενισχύεται σημαντικά αλλά με μέτρο σε κάθε μεταγραφική περίοδο, με τη δουλειά του προπονητή η ομάδα να ανεβαίνει επίπεδο, ώστε σε ορίζοντα διετίας να καταστεί ανταγωνιστική για τον τίτλο. Αυτό το δρόμο ακολουθεί τώρα ο Παναθηναϊκός. Για πόσο θα αντέξει, είναι ένα άλλο ερώτημα και θα εξαρτηθεί από τον μεγαλομέτοχο, Γιάννη Αλαφούζο, καθώς και τις «μπόρες» που θα περάσει.

Γυρίζει στην κανονικότητα

Ένα βήμα προς την κανονικότητα θα είναι ο Παναθηναϊκός να μετατρέψει ξανά την έδρα του σε «κάστρο». Το «Απόστολος Νικολαΐδης» πρέπει να αποτελέσει ξανά φόβητρο για κάθε αντίπαλο, να μην πιστεύει κανένας ότι θα φύγει με θετικό αποτέλεσμα. Γιατί η αλήθεια είναι πως την τελευταία τετραετία, ο οποιοσδήποτε, άσχετα με το… ποδοσφαιρικό μπόι του, είχε τη σκέψη ότι θα πάρει βαθμούς ή βαθμό από το γήπεδο του Τριφυλλιού.

Οι δύο νίκες του Παναθηναϊκού επί του ΝΠΣ Βόλου και του Απόλλωνα Σμύρνης, ήταν προς τη κατεύθυνση. Με ωραίο και κυριαρχικό στυλ, με πολλά γκολ, με μεγάλη επιθετικότητα. Αν τριτώσει το καλό με τον Ιωνικό, θα έχει σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τουλάχιστον στο «πατρικό» του, ο Παναθηναϊκός γυρίζει στην κανονικότητα.

Πρέπει να το βρει και εκτός

Αρκούν τα εντός έδρας; Όχι. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι Παναθηναϊκός και εκτός έδρας. Αλλά, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η εικόνα του μακριά από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, προκαλεί προβληματισμό. Σε τρία παιχνίδια δεν έχει σκοράρει και χάνει το μεγαλύτερο μέρος της επιθετικότητας του. Σαν οι παίκτες να μην νιώθουν την ίδια αυτοπεποίθηση, να μην έχουν την ίδια ψυχολογία.

Αλλά, ένα βήμα τη φορά. Το δεύτερο σκέλος θα το σκεφτούμε την επόμενη αγωνιστική στην Τρίπολη. Για την ώρα, προέχει η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό. Ο οποίος διαφέρει από τον Απόλλωνα και τον Βόλο, παίζει πιο κλειστά και σε πιο χαμηλά μέτρα στο γήπεδο. Άρα, πρέπει να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο Παναθηναϊκός σε τέτοιες συνθήκες και αν θα έχει την ανάλογη δημιουργικότητα!

Εμπιστοσύνη στη διαδικασία

Το έλεγε συχνά ο Νίκος Νταμπίζας: πρέπει να εμπιστευτούμε τη διαδικασία. Και ανεξαρτήτως από την άποψη του καθενός για τα υπόλοιπα, ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού είχε δίκιο σε αυτό. Για να προοδεύσει ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο, οι άνθρωποι που το εφαρμόζουν πρέπει να σεβαστούν τις αρχές του αθλήματος. Δεν πρέπει να καταφύγουν σε cheats, γιατί μακροπρόθεσμα δεν θα πιάσουν. Εάν παραβιάσουν τις σταθερές του ποδοσφαίρου, το ποδόσφαιρο θα τους τιμωρήσει.

Ο Γιοβάνοβιτς ενεργεί σεβόμενος τα βασικά. Καθυστερεί μερικές φορές, υποπίπτει σε λάθη, διστάζει σε μερικές αποφάσεις, αλλά λειτουργεί με γνώμονα το ποδόσφαιρο. Για αυτό, αν ο Παναθηναϊκός θέλει να δει προκοπή, ο οργανισμός του Συλλόγου πρέπει να στηρίξει τον Σέρβο και να του παρέχει ακόμα περισσότερα εφόδια για να πετύχει. Οι μισές δουλειές των προηγούμενων ετών απέβησαν άκαρπες. Επιτέλους, το μάθημα πρέπει να γίνει μάθημα…

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ούτε μαγικές λύσεις, ούτε θαύματα. Το ποδόσφαιρο είναι απλό, αλλά ακριβώς αυτό είναι και το πιο δύσκολο: να επιμείνει κάποιος σε απλές και σταθερές επιλογές. Δεν χρειάζονται άλλο φανταχτερές λύσεις και μπιχλιμπίδια… Εμπιστοσύνη στη διαδικασία και στον άνθρωπο που την «τρέχει»…

Υ.Γ.: Κάθε νέα αρχή και δύσκολη, αλλά έχει την ομορφιά της. Καλοτάξιδο να είναι το Sportday.gr και μαζί να ταξιδέψουμε για χρόνια ολόκληρα! Θα τα λέμε συχνά, με την ευχή να τα λέμε για καλό λόγο!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News