ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, ο βαθμός πέφτει

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έψαξε δικαιολογίες στη συνέντευξη Τύπου. Αλλά η πραγματικότητα για μερικούς στον Παναθηναϊκό είναι σκληρή…

Προς τιμή του, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου δεν αναζήτησε δικαιολογίες. Ο Σέρβος προπονητής φάνηκε συνεπής σε όσα είχε δηλώσει στην παρουσία του: είχε καταστήσει σαφές ότι θα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις απώλειες βαθμών και συνεχίζει να το πράττει. Ούτε κατά διάνοια δεν επιχείρησε να τις μεταθέσει στον εργοδότη του (προσφιλής τακτική στο πρόσφατο παρελθόν), στους παίκτες ή οπουδήποτε αλλού.

Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί την κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός δεν αξιοποίησε τη δυναμική του «Απόστολος Νικολαΐδης», έχασε άλλους δύο βαθμούς και ολοκλήρωσε την τριάδα πριν τον ΠΑΟΚ με 4 βαθμούς, αντί για το απόλυτο που στόχευε. Απέναντι στον ΟΦΗ ήταν άνευρος, δεν δημιούργησε ευκαιρίες και δεν είχε την ένταση και την ενέργεια των προηγούμενων παιχνιδιών.

Τα λόγια του Ιβάν

Ο Γιοβάνοβιτς δεν κατέφυγε στο επιχείρημα της κόπωσης λόγω των τριών παιχνιδιών σε διάστημα οχτώ ημερών. «Όχι, η αλήθεια είναι πως είχαμε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι στο Κύπελλο και το είχα πει και μετά το ματς, ότι ήταν και πνευματικά κουραστικό. Δεν δικαιολογείται, όμως, είχαμε τέσσερις μέρες μπροστά μας. Ίσως σε κάποιους παίκτες μπορεί να αφήνει κάποια σημάδια, αλλά, όχι σε όλους. Το να παίξουμε τρία ματς σε μια εβδομάδα, είναι κάτι φυσιολογικό. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορώ να δικαιολογήσω το πρώτο ημίχρονο, με βάση το ματς της Τετάρτης, είδαμε άλλωστε πως στο δεύτερο ήμασταν καλύτεροι. Δεν το βρίσκω σαν δικαιολογία, δεν τη χρειαζόμαστε» ήταν τα ακριβή λόγια του 59χρονου τεχνικού.

Ρουτίνα, αλλά… παλιά

Στην πράξη, αρκετοί παίκτες του Παναθηναϊκού έδειξαν να μην έχουν ένταση και ενέργεια. Ο Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι τα τρία παιχνίδια σε οχτώ μέρες είναι κάτι φυσιολογικό και πράγματι, για τον Παναθηναϊκό των περασμένων δεκαετιών, ήταν η ρουτίνα του. Αν το θέσεις ως πρόβλημα στον Μπασινά, τον Καραγκούνη, τον Σεϊταρίδη, τον Φύσσα και τους άλλους εκείνης της φουρνιάς, θα γελάσουν σκωπτικά. Εκείνοι έπαιζαν Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή και μάλιστα στους ομίλους του Champions League. Οπότε, η καταπόνηση ήταν τρομερή, ενώ πρωταγωνιστούσαν και νικούσαν.

Ωστόσο, ο τωρινός Παναθηναϊκός δεν συγκρίνεται με τα ίδια μέτρα και ίδια σταθμά. Οι ποδοσφαιριστές του δεν έχουν συνηθίσει σε αυτή τη διαδικασία, ούτε και έχουν μάθει να αντέχουν στις απαιτήσεις. Για αυτό, συχνά, δεν έχουν την απαιτούμενη διάρκεια, ούτε σε ένταση, ούτε στην απόδοση τους.

Οι «πράσινοι» τώρα εκπαιδεύονται σε ανάλογες συνθήκες και τις δύο φορές που τους έτυχε φέτος, ο βαθμός ανταπόκρισης τους, δεν ήταν ικανοποιητικός. Όμως, για να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς, μερικοί παίκτες απλώς θα μείνουν μετεξεταστέοι. Όσο ο Παναθηναϊκός θα ανεβάζει τον πήχη, με σκοπό να επανέρθει στο μέγεθος του, τόσο θα φαίνεται ότι κάποιοι αδυνατούν να ακολουθήσουν.

Η ένσταση με τη διαχείριση

Μία ένσταση αφορά τη διαχείριση των αναπληρωματικών και τη μικρή βοήθεια που δίνουν. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έχει καταφέρει να πάρει λύσεις από τον Βιγιαφάνιες, τον Μαουρίσιο, τον Μπουζούκη και άλλους. Εξυπακούεται ότι πρωτίστως, υπεύθυνοι είναι οι παίκτες. Ειδικά οι πιο ακριβοπληρωμένοι, οι οποίοι προσφέρουν ελάχιστα με βάση την αμοιβή τους και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν.

Ωστόσο, πάντα έχει ευθύνη και ο προπονητής. Όταν ο Βιγιαφάνιες και ο Μαουρίσιο δεν είχαν παίξει σε σειρά αγώνων, όταν ο Μπουζούκης και ο Αϊτόρ έχουν ολιγόλεπτες συμμετοχές, όταν ο Ενγκμπακοτό έχει εξαφανιστεί από το ροτέισον, θα είναι δύσκολο να εμφανιστούν ξαφνικά και να βοηθήσουν. Άλλωστε, δεν μιλάμε για γεννημένους πρωταγωνιστές, αλλά για ρολίστες που υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχαν τόσο σημαντικό ρόλο στο «τριφύλλι».

Ένας – ακόμα – πρόωρος τελικός

Η ισοπαλία με τον ΟΦΗ είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο για τους χαμένους βαθμούς, αλλά και για το ξενέρωμα του κόσμου. Στο «Απόστολος Νικολαΐδης» έσπευσαν περίπου 11.000 θεατές και είχαν διάθεση να στηρίξουν. Συμπεριφέρθηκαν με υπομονή, χειροκρότησαν και έδωσαν ώθηση. Αλλά, ασφαλώς, αυτό δεν είναι αρκετό, αφού μπάλα παίζει η ομάδα και όχι ο κόσμος.

Τώρα το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είναι «τελικός». Γιατί ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να αυξήσει τη διαφορά του από τις πρώτες θέσεις και διότι, μετά θα είναι δύσκολο να ξαναμαζέψει τους οπαδούς του. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να παλεύει για το μέλλον του σε κάθε ματς και είναι πολύ εύκολο να δυσκολέψει τη ζωή του.

Τέλος, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ο Παναθηναϊκός διανύει μία φάση κατασκευής. Τα «ζεστό – κρύο» θα είναι αναπόφευκτα και ο Γιοβάνοβιτς δεν είναι μάγος, να διορθώσει τις ανορθογραφίες ολόκληρων ετών. Θα υποπέσει σε λάθη, δεν θα δικαιωθεί σε αποφάσεις του και θα πάθει, ότι παθαίνει κάθε κανονικός προπονητής που δουλεύει. Εάν ο περίγυρος του συλλόγου δεν έχει υπομονή, αυτό είναι άλλο πράγμα. Αλλά, στο ποδόσφαιρο, χωρίς υπομονή και σεβασμό στις αρχές του, καταλήγεις να κάνεις ατέρμονους κύκλους…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News