ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Ο Γιοβάνοβιτς αφύπνισε την «παλιά φρουρά»

Ο Παναθηναϊκός πήρε αρκετά πράγματα από το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, με εξαίρεση τη βαθμολογική διαφορά που υπολόγιζε… Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Η νίκη του Παναθηναϊκού επί του Παναιτωλικού το βράδυ της Κυριακής στο «Απόστολος Νικολαΐδης», έχει αρκετές προεκτάσεις. Δεν έχει τη βαθμολογική που θα περίμεναν οι «πράσινοι», επειδή ο Άρης πέρασε από την Τούμπα με διπλό. Από την άλλη, το Τριφύλλι βλέπει τον ΠΑΟΚ να καταρρέει και η διαφορά των τριών βαθμών δεν κρίνεται απαγορευτική για να καλυφθεί. Με το αθηναϊκό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ την επόμενη εβδομάδα να αποκτά μεγαλύτερη σημασία… 

Μία άλλη προέκταση σχετίζεται με το ρόστερ. Ο Γιοβάνοβιτς είχε ανάγκη από νέους πρωταγωνιστές, αφού οι «παλιοί», δηλαδή όσοι έδωσαν ώθηση στην ομάδα στα πρώτα παιχνίδια, παρουσίασαν κάμψη στην απόδοση τους. Στο κατάλληλο τάιμινγκ, εμφανίστηκαν άλλοι στο προσκήνιο και αρχίζουν να δίνουν καθοριστικές λύσεις. 

Στην προκειμένη, μέχρι τώρα έχουν «μιλήσει» οι περσινοί κορυφαίοι, Μακέντα, Μαουρίσιο και Βιγιαφάνιες. Ο Γιοβάνοβιτς ανυπομονούσε να ανακτήσουν τη φόρμα τους, τους υπολογίζει από το καλοκαίρι και ανακουφίζεται γιατί βλέπει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές να ενσωματώνονται το ροτέισον του. Φυσικά, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η άνοδος του Αϊτόρ, ο οποίος βέβαια, απέχει από τα υψηλά στάνταρ που έδειξε στην Ολλανδία, όμως υπενθυμίζει πως είναι μία χρήσιμη μονάδα στο υλικό του Τριφυλλιού. 

Έξτρα credits επιβάλλεται να δοθούν στον Γιοβάνοβιτς για τη διαχείριση του σε μία ευαίσθητη υπόθεση: τον Λούκας Βιγιαφάνιες. Ας μην ξεχνάμε πως ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός έχει καταθέσει προσφυγή κατά της ΠΑΕ για το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, για το επεισόδιο που είχε με τον Χατζηγιοβάνη. Και είναι σπάνιο ένας εν ενεργεία του ρόστερ να έχει δικαστική διαμάχη με την διοίκηση του και ταυτόχρονα, να παίζει βασικός. Όμως, ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει επιτρέψει σε αυτή την ιστορία να επηρεάσει τα αποδυτήρια, διατηρεί τον Βιγιαφάνιες προσηλωμένο στις υποχρεώσεις του και αρχίζει να παίρνει πράγματα από τις πραγματικές δυνατότητες του 30χρονου επιτελικού χαφ. 

Το Κύπελλο έρχεται σε προτεραιότητα 

Αυτή η επικράτηση έχει προέκταση στην ψυχολογία. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε για πρώτη φορά φέτος δύο συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα και αρχίζει νικηφόρα την εβδομάδα με συνεχόμενα ματς. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες, όταν έχασε στον πρώτο αγώνα και η πίεση μεγάλωνε στα επόμενα. Μία παράμετρος που διόγκωνε το βαθμό δυσκολίας, σε ένα σύνολο που δεν έχει μάθει στις αντιξοότητες. 

Η νίκη έχει προέκταση και στη διάθεση του κόσμου. Γιατί η αλήθεια είναι πως εκεί που συσπειρώθηκε γύρω από την ομάδα, διέκρινε μία προοπτική και γέμισε το «Απόστολος Νικολαΐδης» στα παιχνίδια με τον ΟΦΗ και τον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός τον ξενέρωσε. Ξανά. Η αίσθηση του ξενερώματος δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά με τις νίκες θα υποχωρεί όλο και περισσότερο.  

Η πιο σημαντική προέκταση σχετίζεται με το θετικό κλίμα που δημιουργείται για το παιχνίδι με τον ΝΠΣ Βόλο την Τετάρτη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το πρώτο της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, τη μόνη φετινή διέξοδο για τη διεκδίκηση ενός τίτλου. Γιατί σε άλλη διοργάνωση, ο Παναθηναϊκός δεν έχει τρόπο να φτάσει σε ένα τρόπαιο και με μία γρήγορη κουβέντα με τα μέλη του «πράσινου» οργανισμού, αντιλαμβάνεσαι αμέσως τη σημασία που αποδίδουν… 

Χρειάζεται μία παραδοχή για τον Σάρλια 

Καταλήγοντας, δεν είναι κακό μία μεταγραφή να αποτύχει. Με τον Ζβόνιμιρ Σάρλια, μπορούμε να επισημάνουμε με σχετική ασφάλεια ότι δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο του Παναθηναϊκού. Είναι επαρκές το δείγμα για τον Κροάτη στόπερ και μακάρι να επανέρθει το συντομότερο ο Σένκεφελντ, ώστε μαζί με τον Βέλεθ να συγκροτήσουν ένα ικανό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Διότι με τόσα ατομικά σφάλματα, είναι θέμα χρόνου να το πληρώσει και πάλι το Τριφύλλι. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News