ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Η μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού είναι η συνέπεια

Ο Παναθηναϊκός ξέφυγε πέντε βαθμούς από τον Άρη, αλλά το σημαντικό είναι η όλο και μεγαλύτερη βελτίωση του στον αγωνιστικό. Όμως, δεν έλειψαν και τα «καμπανάκια»…

Ίσως το πιο σημαντικό από τη νίκη, από την απόδοση των Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ και Παλάσιος, από το +5 από τον Άρη με την προοπτική του +8 στη βαθμολογία, είναι η συνέπεια. Ο Παναθηναϊκός γίνεται συνεπής. Αποκτά μία αγωνιστική ταυτότητα, υπηρετεί ένα πλάνο ανεξαρτήτως του ποιοι βρίσκονται στο γήπεδο, παίζει με ένα συγκεκριμένο στυλ. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς περνάει τις αρχές του και η σφραγίδα του αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο έντονα.

Η πρόοδος που σημειώνει ο Παναθηναϊκός είναι ευδιάκριτη. Όποιος τον παρακολουθεί, διαπιστώνει τη βελτίωση. Βλέπει παίκτες οι οποίοι ξέρουν τι θέλουν να κάνουν και το κάνουν όλο και καλύτερα. Με ελλείψεις, με ολιγωρίες, με συγκεκριμένες δυνατότητες για κάποιες περιπτώσεις, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο καθένας που πατάει στο χορτάρι, γνωρίζει την αποστολή του. Ο Γιοβάνοβιτς έχει φροντίσει να καταστήσει σαφές τι ζητά από τον κάθε ποδοσφαιριστή και πως εκείνος θα λειτουργήσει ως ένα γρανάζι μίας καλοδουλεμένης μηχανής.

Τα πρόσωπα στον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς δεν έχουν σημασία  

Από αυτό το παιχνίδι έλειψαν οι Ρούμπεν, Μαουρίσιο, Καρλίτος και Χατζηγιοβάνης. Δεν έπαιξε ούτε ο Μπουζούκης, αλλά αυτός ουσιαστικά περιμένει να φύγει. Παρότι πρόκειται για τέσσερις βασικούς, οι αντικαταστάτες τους, τους αναπλήρωσαν σε σημαντικό βαθμό. Η λειτουργία του Παναθηναϊκού δεν διαταράχθηκε και το τέμπο του είχε τον ίδιο τόνο με τα ματς εναντίον του Βόλου, του ΠΑΣ Γιάννινα και της Λαμίας. Ακόμα και απέναντι στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, παρά την ήττα.

Εκεί αποτυπώνεται η δουλειά του Γιοβάνοβιτς. Πως έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο που δεν χάνει τον προσανατολισμό του. Πλέον, ο Παναθηναϊκός επιβάλλει την κυριαρχία του και έχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην άμυνα του. Δεν είναι τυχαίο πως με τον ΠΑΣ και τον Βόλο δεν απειλήθηκε καθόλου, με τη Λαμία με το ίδιο και με τον Άρη, η μόνη απειλή που δέχτηκε ήταν το δοκάρι από στατική φάση…

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού το πιστεύουν πρώτοι 

Πρωτίστως, οι παίκτες, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να κρίνουν τη δουλειά του Γιοβάνοβιτς, κατανοούν πως εφαρμόζοντας τις οδηγίες του προπονητή τους, γίνονται καλύτεροι. Ατομικά ως μονάδες, αλλά και μέσω του συνόλου. Πρόκειται για υψίστης σημασίας προϋπόθεση για την επιτυχίας ενός εγχειρήματος στο ποδόσφαιρο: ο καθοδηγητής να εμπνέει το δυναμικό του. Και στο Τριφύλλι αυτή η συνθήκη έχει επικρατήσει για τα καλά.

Άλλωστε, φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Οι «πράσινοι» νιώθουν αυτοπεποίθηση, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Έχουν τρεξίματα, ένταση, ενέργεια. Μπαίνουν στη μονομαχία και δεν μειονεκτούν από τους αντιπάλους τους. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά και τουλάχιστον για την ώρα – γιατί σε βάθος χρόνου θα το δούμε – ο Γιοβάνοβιτς έχει τους ποδοσφαιριστές του καλογυμνασμένους.

Η ενίσχυση στον «άξονα» του Παναθηναϊκού επείγει

Φυσικά, ο Παναθηναϊκός απέχει από το «ταβάνι» του. Ούτε έχει καταφέρει κάτι σημαντικό. Εξελίσσεται μέσω μίας διαδικασίας, η οποία είναι δύσκολη, επίπονη και θα έχει στραβές. Ωστόσο, ο στόχος είναι ορατός και όλοι θέλουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση του. Οι νίκες και η καλή απόδοση δεν είναι κάτι συγκυριακό, αλλά το επιστέγασμα μίας προσπάθειας. Με οργάνωση, μέθοδο και επίμονη και φυσικά, με τις σφαλιάρες που ήρθαν και θα έρθουν. Γιατί ο Γιοβάνοβιτς δεν έκρυψε πως ο δρόμος είναι δύσβατος.

Πάντως, πρέπει να χτυπήσουμε και ένα «καμπανάκι» για τη μεσαία γραμμή. Έλειψαν δύο ενδεκαδάτοι μέσοι, ο Ρούμπεν και ο Μαουρίσιο. Ο Γιοβάνοβιτς χρησιμοποίησε τους Αλεξανδρόπουλο, Βιγιαφάνιες και Λούντκβιστ και στον πάγκο δεν είχε εναλλακτική. Επιπροσθέτως, ο Σουηδός υστέρησε σημαντικά και δεν έχει δικαιώσει τον 59χρονο τεχνικό για την επιλογή του. Επειδή ο Γενάρης προσφέρει τη δυνατότητα για προσθήκες, έστω και σε περιορισμένο εύρος, πλησιάζει η ώρα για αποφάσεις. Το ένα στοίχημα είναι πως θα επανέρθει ο Κουρμπέλης. Αλλά με τους ημιτελικούς του Κυπέλλου και με τα συνεχόμενα ντέρμπι στα Play Off, το υλικό που έχει τώρα το Τριφύλλι για τον «άξονα» δεν επαρκεί. Η ενίσχυση, ποιοτική και αριθμητική, κρίνεται επιβεβλημένη…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News