ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Πέρυσι η μπάλα θα έφευγε στην εξέδρα

Ο Παναθηναϊκός έντεκα μήνες πριν νίκησε τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Φέτος, παραχώρησε ισοπαλία 0-0. Όμως, η διαφορά στις δύο εμφανίσεις είναι η… μέρα με τη νύχτα.

O Παναθηναϊκός έντεκα μήνες πριν νίκησε τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Φέτος, παραχώρησε ισοπαλία 0-0. Όμως, η διαφορά στις δύο εμφανίσεις είναι η… μέρα με τη νύχτα.

Ο Παναθηναϊκός όταν προσέγγιζε τις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια, έπαιζε μόνο για το γόητρο και την υστεροφημία του. Αυτό ήταν το βασικό κίνητρο στο στρατόπεδο του Τριφυλλιού, αφού αγωνιστικοί στόχοι δεν υπήρχαν. Ούτε καν η έξοδος στην Ευρώπη μέχρι πρόπερσι. Ο Παναθηναϊκός δεν διεκδικούσε τίτλους, δεν κινδύνευε με υποβιβασμό, οπότε είχε ένα σύνολο που απλώς διεκπεραίωνε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Γίνεται ορατό προς πάσα κατεύθυνση, ότι φέτος καταβάλλεται αδιάκοπη προσπάθεια για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ένας άνθρωπος ο οποίος έμαθε τον κανονικό Παναθηναϊκό την περίοδο που αγωνίστηκε στην Ελλάδα, τον επαναφέρει στην κανονικότητα του. Εκτός από τις ικανότητες των παικτών και της ομάδας, ο Σέρβος πρωτίστως επιχειρεί να εμφυσήσει τη σωστή νοοτροπία. Αυτή που ο Σύλλογος είχε στο παρελθόν και που αρμόζει στον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός νιώθει μεγάλος 

Πριν από έντεκα μήνες, στις 14 Φεβρουαρίου του 2021, ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Το βράδυ της Κυριακής παραχώρησε ισοπαλία 0-0. Όμως, επειδή οι μνήμες είναι νωπές, ας συγκρίνουμε τις δύο εμφανίσεις. Έχει καμία σχέση η απόδοση της ομάδας του Λάζλο Μπόλονι (με όσα ελαφρυντικά είχε ο Ρουμάνος) με την απόδοση της ομάδας του Γιοβάνοβιτς; Η διαφορά είναι… μέρα με τη νύχτα, είναι η ξεκάθαρη απάντηση.

Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο επί του Ολυμπιακού, επέβαλλε τον ρυθμό του και δεν απειλήθηκε καθόλου. Ακόμα και όταν οι «ερυθρόλευκοι» πρέσαραν ψηλά, οι «πράσινοι» ήξεραν πως να αντιδράσουν και να διασπάσουν το πρέσινγκ. Αναλογιστείτε λίγο τι συνέβαινε πέρυσι στις αντίστοιχες περιπτώσεις. Δεν είναι δύσκολο: η μπάλα θα έφευγε με τη μία στην εξέδρα.

Φέτος, η διαταγή ήταν ρητή: passing game και ανάπτυξη από τον Μπρινιόλι μέχρι η μπάλα να φτάσει ορθολογικά στον επιθετικό. Έχει τα ρίσκα της αυτή η μέθοδος; Τα έχει. Καρδιοχτύπησαν όσοι έβλεπαν το ματς; Σίγουρα. Όμως, ο Παναθηναϊκός παίζει και πάλι ποδόσφαιρο. Νιώθει ξανά μεγάλος και το δείχνει στο τερέν.

Ο Μαρτίνς ήξερε γιατί το κάνει

Ασφαλώς, θα διακινηθεί ευρέως η εξήγηση ότι ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με αμυντικό προσανατολισμό και συντηρητική λογική και πως είχε απουσίες για διάφορες αιτίες. Αλήθεια είναι και τα δύο. Όντως, ο Μαρτίνς παρουσίασε τον πιο αμυντικό Ολυμπιακό των τελευταίων ετών στη Λεωφόρο και διαχειρίστηκε αρκετές ελλείψεις. Αλλά ο Πορτογάλος αναγκάστηκε να επιλέξει αυτή την τακτική, επειδή ήξερε ποιον αντιμετώπιζε.

Δεν αρκεί ο αντίπαλος να σου δίνει τη μπάλα: πρέπει να ξέρει τι θα την κάνεις. Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς μαθαίνει ένα ποδοσφαιρικό μοντέλο από το καλοκαίρι και το εξελίσσει όλο και περισσότερο. Αυτό το εγχείρημα σημειώνει μεγάλη πρόοδο και επικρατεί η πίστη πως θα δούμε πιο όμορφο θέαμα στο άμεσο μέλλον και κυρίως, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η επίθεση του Παναθηναϊκού θέλει ενίσχυση 

Γιατί κάπου εκεί, πρέπει να καταγράψουμε το μεγάλο «πλην». Η οποία πηγάζει από την παρατεταμένη αδυναμία του Παναθηναϊκού να μετουσιώσει την κυριαρχία του, την κατοχή της μπάλας, σε ευκαιρίες και σε γκολ, όταν αντιμετωπίζει τους εγχώριους ανταγωνιστές του. Όπως και με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, έτσι και με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύεται να διασπάσει την κλειστή άμυνα και να σκοράρει.

Ως ένα βαθμό, η δυσλειτουργία θα διορθωθεί όσο θα τελειοποιούνται οι λεπτομέρειες. Με την ταχύτερη ανάπτυξη, την πιο γρήγορη κίνηση, τους αυτοματισμούς. Από ένα σημείο και πέρα, για κάποιους σχετίζεται με την ποιότητα τους. Το «ταβάνι» τους είναι συγκεκριμένο. Οι πρώτες διορθώσεις επιβάλλεται να γίνουν άμεσα, τώρα τον Ιανουάριο, ώστε ο Παναθηναϊκός να βρει λύσεις στα προβλήματα του και να εξασφαλίσει την Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος όγκος της δουλειάς, θα μετατεθεί για το καλοκαίρι. Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός κρατάει την απόδοση, πετάει το αποτέλεσμα και συνεχίζει τη βελτίωση του…

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News