Παναθηναϊκός: Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξαναγύρισε… στο καλοκαίρι

Παναθηναϊκός: Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξαναγύρισε… στο καλοκαίρι και επαναφέρει τις αρχές του στους «πράσινους» για τη συνέχεια σε Super League και Κύπελλο

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι το πρόσωπο πίσω από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λαμίας. Γιατί ο Σέρβος προπονητής διορθώνει και τα δικά του λάθη που έφεραν τις τρεις συνεχόμενες ήττες.

Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Λαμία είναι από εκείνα που έχουν αρκετά πρόσωπα για να απασχολήσουν την επικαιρότητα. Η προφανής επιλογή είναι ο Φώτης Ιωαννίδης. Λίγες μέρες μετά το «όχι» της ΠΑΕ στην αμερικάνικη προσφορά των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο 21χρονος επιθετικός πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση του με την πράσινη φανέλα και σκόραρε δύο γκολ για πρώτη φορά στην καριέρα του. Η απόδοση του καλλιέργησε προσδοκίες, αφού ο Ιωαννίδης έχει σωματικά προσόντα, έχει προσήλωση για να βελτιωθεί, αλλά δεν έχει αποδείξει την εκτελεστική δεινότητα του.

Άλλο ένα πρόσωπο είναι ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Ο Σέρβος μέσος φανέρωσε αρετές που δεν έχουν οι υπόλοιποι χαφ του ρόστερ και «γλύκανε» την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Έχει κάθετη κίνηση με τη μπάλα, έχει έξυπνη μεταβίβαση, είναι ικανός στο «ένας με έναν» και δεν φοβάται να σουτάρει από κάθε χώρο.

Αντίστοιχα, πρόσωπα είναι ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Παναθηναϊκού. Ο Δημήτρης Κουρμπέλης μετά το Κύπελλο, έπαιξε και στο πρωτάθλημα. Σαφώς ο Αρκάδας αμυντικός χαφ δεν έχει ρυθμό, αλλά παίζει με θέληση και έχει συμμετοχή στο δεύτερο γκολ του Ιωαννίδη. Ο Σωκράτης Διούδης συμπεριφέρθηκε με υπομονή όταν έχασε τη θέση του από τον Μπρινιόλι, δούλεψε ώστε να διατηρηθεί σε φόρμα και την κατάλληλη στιγμή, ανέκτησε την προτίμηση του Γιοβάνοβιτς για την ενδεκάδα.

Για τον Γιοβάνοβιτς μετράνε άλλα 

Τα σημαντικά για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είναι τα πρόσωπα: είναι τα στοιχεία. Ο Σέρβος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα χαρακτηρίζεται από συνέπεια και σταθερότητα. Παρά τα πισωγυρίσματα από τις ήττες, ο Γιοβάνοβιτς αισθάνεται ότι το καταφέρνει. Ο 60χρονος τεχνικός δεν θα εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του, όμως αυτό που τονίζει στους ανθρώπους της διοίκησης είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα πετύχει τους στόχους του και θα κλείσει τη σεζόν με ξεκάθαρο θετικό πρόσημο.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Γιοβάνοβιτς δέχτηκε τη συγκεκριμένη δουλειά επειδή είχε ισχυρό κίνητρο για να επανέρθει δριμύτερος στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Μετά από χρόνια παραμονής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η επιτυχία του Σέρβου στον ΑΠΟΕΛ είχε ξεχαστεί. Οπότε, ο σκοπός του Γιοβάνοβιτς είναι να υπενθυμίσει πως είναι ένας ικανός επαγγελματίας και η μπογιά του δεν… ξοδεύτηκε στη Μέση Ανατολή.

Ο Γιοβάνοβιτς πήρε αποφάσεις 

Οι τρεις σερί ήττες του Παναθηναϊκού οφείλονται εν μέρει στη διαιτησία. Όχι μόνο σε αυτή. Γιατί ο Γιοβάνοβιτς υπέπεσε στα δική του λάθη, είτε στην προετοιμασία των παιχνιδιών, είτε στις επιλογές του στη διάρκεια τους. Ο Σέρβος προέβη στην αυτοκριτική του και έκρινε ότι πρέπει να πάρει αποφάσεις, για να αντιστρέψει την κατάσταση που διαμορφωνόταν.

Η πιο σοβαρή αφορούσε στη αναδιάταξη του «άξονα» του: ο Γιοβάνοβιτς έφερε τον έναν μέσο του πιο κοντά στον Ρούμπεν και ουσιαστικά, παρέταξε μία τριάδα με δύο «εξάρια» και ένα «δεκάρι». Ο Βιγιαφάνιες είχε τον άχαρο ρόλο του αμυντικού χαφ και άφησε τον Γκατσίνοβιτς να δημιουργεί. Ασφαλώς, ο Αργεντινός δεν λατρεύει αυτή την αποστολή, όμως ανταποκρίθηκε επαρκώς και βοήθησε στον έλεγχο του ρυθμού από το Τριφύλλι.

O Γιοβάνοβιτς δεν έχει φανεί δογματικός στους μήνες που προπονεί τον Παναθηναϊκό. Ο Σέρβος αλλάζει το σύστημα του για τέταρτη φορά, αφού εργάστηκε στην προετοιμασία με το 4-2-3-1, στην αρχή του πρωταθλήματος προτίμησε το 4-4-2, τον Νοέμβριο εφάρμοσε το 4-3-3 και τώρα φαίνεται πως γυρίζει στο… καλοκαίρι. Φυσικά, ο Ιβάν θα κρατήσει αυτό τον τρόπο για όσο διάστημα θα αποδίδει και δεν μπορούμε να προβλέψουμε για πόσο θα συμβεί αυτό. Οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα, αρχής γενομένης από το ματς της Τετάρτης και μετά το Σάββατο. Η εβδομάδα άρχισε καλά, ο στόχος είναι το 3Χ3 σε Ριζούπολη και Αγρίνιο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News