Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς είδε πως δουλεύει καλύτερα το σχέδιο του

Λόγω των συγκυριών ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τον μέσο που αναβαθμίζει περισσότερο από κάθε άλλον το σχέδιο του: τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο. 

Το είχε τόσο μεγάλη ανάγκη. Αυτή η φράση αποδίδει πλήρως την επίδραση που έχει συνολικά στον Παναθηναϊκό η νίκη επί της ΑΕΚ. Το σκορ, η εμφάνιση, η πρώτη φετινή επικράτηση σε ντέρμπι, η εξασφάλιση της συμμετοχής στα Play Off. Η χαρά στον κόσμο στην επιστροφή του στις εξέδρες, μετά τη χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο «πράσινος» οργανισμός έψαχνε ένα όμορφο βράδυ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και το βρήκε. Όχι συγκυριακά, όχι κατά τύχη. Απόλυτα δίκαια, με το σχέδιο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να λειτουργεί και να επιβάλλεται στο πλάνο του αντίπαλου προπονητή. Αν και για του λόγου το αληθές, οι συγκυρίες υποχρέωσαν τον Γιοβάνοβιτς να χρησιμοποιήσει τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο, τον καταλύτη στην κυριαρχία του Παναθηναϊκού.

Ο υπογράφων θα το γράφει μέχρι να… μαλλιάσει το… πληκτρολόγιο του. Ο Αλεξανδρόπουλος απαγορεύεται να μην παίζει σε αυτή την έκδοση του ρόστερ. Ο χαφ με την μεγαλύτερη ενέργεια, τα ανεξάντλητα τρεξίματα, την προώθηση και την κίνηση με τη μπάλα είναι απαραίτητος για να δώσει αθλητικότητα στο σχέδιο του Γιοβάνοβιτς. Κανένας άλλος δεν μπορεί να προσφέρει αυτά τα χαρακτηριστικά και η συγκεκριμένη έλλειψη επιβάλλεται να καλυφθεί το καλοκαίρι.

Καλός και χρυσός ο Μαουρίσιο, σημαντικός ο Βιγιαφάνιες, όμως δεν έχουν τα στοιχεία του Αλεξανδρόπουλου και τα οποία χρυσοπληρώνονται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Προφανώς ο 21χρονος μέσος είναι άγουρος και υποπίπτει σε λάθη, αλλά μόνο παίζοντας θα μάθει και θα τα διορθώσει. Δεν ωφελείται μένοντας στον πάγκο για να παίρνουν χρόνο μέσοι που ανήκουν σε άλλη εποχή ή που η νιότη τους έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ο Παναθηναϊκός είχε άξονα και άκρα σε υψηλές στροφές 

Εξίσου κομβικός με τον Αλεξανδρόπουλο ήταν ο Φώτης Ιωαννίδης. Ο οποίος έκανε τα πάντα στο γήπεδο. Έπαιξε με πλάτη σαν πίβοτ, κέρδισε μονομαχίες, πίεσε τον Βράνιες και τον Τζαβέλα και συνεργάστηκε με τους συμπαίκτες του. Σημείωσε ένα ωραίο με ποιοτική εκτέλεση και φρόντισε να μας θυμίσει ότι χρειάζεται δουλειά στα τελειώματα, αφού έχασε δύο… άχαστα στην κυριολεξία.

Εξυπακούεται πως ο Αϊτόρ και ο Παλάσιος συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι δύο εξτρέμ του Παναθηναϊκού συνεχίζουν τις πολύ καλές εμφανίσεις. Η διαφορά είναι πως τα άκρα βρήκαν έναν άξονα να «τρέχει» σε εξίσου υψηλές στροφές και η δουλειά τους φάνηκε πιο πολύ.

Η επιτυχία του Παναθηναϊκού έχει άλλο μέγεθος 

Η μαθηματική εξασφάλιση της παρουσίας στα Play Off δεν συνιστά επιτυχία για τον Παναθηναϊκό. Εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε. Πρόκειται για την αυτονόητη υποχρέωση του Γιοβάνοβιτς και των παικτών και το γεγονός πως έφτασαν μία στροφή πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας για να την διασφαλίσουν, είναι πρόβλημα.

Ούτε η συμμετοχή στα προκριματικά του Conference League θα είναι επιτυχία. Ο Panathinaikos, ο μόνος ποδοσφαιρικός Πρέσβης της Ελλάδας στην Ευρώπη, έχει καταξιωθεί με σπουδαίες νίκες, με έναν τελικό, με ημιτελικούς, με ανεξίτηλες εμφανίσεις. Είναι καιρός να θυμόμαστε για ποιον σύλλογο μιλάμε, για να έχουμε σωστό κριτήριο για την αξιολόγηση μιας προσπάθειας.

Ευρισκόμενοι στο σήμερα και κρίνοντας με ρεαλισμό, η επιστροφή στην Ευρώπη θα είναι ένα πρώτο βήμα. Τίποτα περισσότερο. Αν συνοδευτεί και με την κατάκτηση του Κυπέλλου, τότε θα έχουμε μία γλυκιά σεζόν. Ως εκεί και όχι παραπέρα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News