Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς άλλαξε τον εαυτό του πριν αλλάξει την ομάδα

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τον Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη με μία εμφανή και με μία αφανή διαφορά: το σύστημα και τη μαχητική διάθεση των ποδοσφαιριστών του.

Πολλά εκτός έδρας παιχνίδια στο φετινό πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός τα έχασε επειδή ήταν soft. Είχε την υπεροχή και την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν ήταν απειλητικός και δεν μπορούσε να αντιτάξει δύναμη στη δύναμη των αντιπάλων. Υπήρχε ένα σύνολο νωθρό, που δεν έδινε το κάτι παραπάνω, προκειμένου να πάρει τη νίκη, την οποία είχε τις προδιαγραφές να κατακτήσει.

Αυτή την αδυναμία ο Παναθηναϊκός δεν την είχε στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ήταν ένας άλλος, μεταμορφωμένος Παναθηναϊκός. Ο οποίος έμοιαζε να έχει απαρνηθεί τις βασικές αρχές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς (όπως τις βλέπαμε μέχρι πρότινος) και είχε τα γνωρίσματα ενός άλλου προπονητή. Γιατί για αυτό που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο Σέρβος χρειάστηκε να αλλάξει τον εαυτό του.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς διακρίνεται για την επιμονή του στο ποδόσφαιρο του. Δεν τον έχουμε συνηθίσει να αλλάζει, ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες. Ακόμα και στο «Καραϊσκάκης» και στην Τούμπα, ο Σέρβος προσπάθησε να νικήσει με τη λογική του και δεν προσάρμοσε πιο συντηρητικά τον Παναθηναϊκό, απέναντι στους πιο ποιοτικούς Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Εναντίον του Άρη, ο Γιοβάνοβιτς άφησε την εσωτερική του μεταμόρφωση. Σαφώς, αφενός τον ώθησαν οι συγκυρίες. Αφετέρου, η επίγνωση πως αν το Τριφύλλι χάσει, χάνεται. Γιατί αν ο Άρης νικούσε και αύξανε τη διαφορά του στους πέντε βαθμούς, τότε τα Play Off θα έπαιρναν πολύ άσχημη τροπή. Οπότε, ο Γιοβάνοβιτς αναγκάστηκε να εφαρμόσει κάτι άλλο, που δεν ταιριάζει με τα ποδοσφαιρικά «πιστεύω» του.

Η εμφανής και η αφανής αλλαγή του Γιοβάνοβιτς

Η εμφανής διαφοροποίηση είναι η χρησιμοποίηση τριών κεντρικών αμυντικών. Ούτε καν στην προετοιμασία ο Γιοβάνοβιτς δεν παρέταξε τον Παναθηναϊκό με τρεις στόπερ. Όμως, το έπραξε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και όπως αποκάλυψε στις δηλώσεις του μετά τη λήξη, το δοκίμασε μόλις στις δύο τελευταίες προπονήσεις πριν το παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη. Ο Σέρβος αντιλήφθηκε πως έπρεπε να προστατεύσει τα μετόπισθεν του και άφησε προσωρινά την τετράδα στην άμυνα. Εκ του αποτελέσματος, η επιλογή του δικαιώθηκε και ο Μπρινιόλι δεν κινδύνευσε στην κανονική ροή του ματς.

Η μόνη κλασική ευκαιρία του Άρη ήταν η κεφαλιά του Εντιαγέ, στην οποία συμπεριφέρθηκαν επιπόλαια και αδράνησαν οι αμυνόμενοι του Παναθηναϊκού και ξέχασαν αφύλακτο τον αντίπαλο. Στις επιθετικές προσπάθειες των «κιτρινόμαυρων», οι «πράσινοι αμύνθηκαν σωστά και δεν τους επέτρεψαν να απειλήσουν τον Μπρινιόλι.

Το άλλο μεγάλο επίτευγμα του Γιοβάνοβιτς ήταν η νοοτροπία που εμφύσησε στους παίκτες του για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Στην πλειονότητα τους, είναι οι ίδιοι που παρουσίαζαν μία νωθρή εικόνα στα περισσότερα εκτός έδρας παιχνίδια του πρωταθλήματος. Ωστόσο, στο «Βικελίδης» οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού πολέμησαν, δεν άφησαν καμία μονομαχία που να μην προσπάθησαν και σε όσες δεν κέρδισαν, ξέρουν ότι τις πάλεψαν.

Υ.Γ.: Για να μην μακρηγορούμε, ο Παναθηναϊκός κέρδισε αγωνιστικά κάποια πράγματα, αλλά βαθμολογικά παραμένει στο -2 από τον Άρη. Τα θετικά νέα ήρθαν από το ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ και η διαφορά μειώθηκε στο -3. Άρα, και οι δύο απέχουν από το Τριφύλλι εντός ενός αποτελέσματος.

Η επόμενη αγωνιστική είναι καθοριστική και ο Παναθηναϊκός πρέπει να ανέβει στην τετράδα. Σιγά-σιγά, τα «κανονάκια» εξαντλούνται και κάθε λάθος δεν θα έχει το περιθώριο να διορθωθεί. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να νικήσει τον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ θα έχει δύσκολο έργο στο «Καραϊσκάκης» και ο Άρης θα αναμετρηθεί με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Υ.Γ.2: Με τον Καρλίτος να μην συνέρχεται με τίποτα, νομίζω ότι είναι λάθος να μην πάρει ο Παναθηναϊκός έναν επιθετικό, για τα εναπομείναντα ματς των Play Offs και του Κυπέλλου. Έχει δίκιο ο Γιοβάνοβιτς ότι αυτές οι μεταγραφές δεν γίνονται με ευνοϊκές προϋποθέσεις και έχουν μεγάλες πιθανότητες να μην πετύχουν, αλλά η ανάγκη για έναν καλό «φουνταριστό» κραυγάζει.

Υ.Γ.3: Την προηγούμενη εβδομάδα μαθαίναμε ότι η ΑΕΚ είχε… εχθρική διαιτησία στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Χτες διαβάσαμε ότι ο Άρης έχει παράπονα από τον Ούγγρο, Τάμας Μπόγκναρ. Ίσως το έχουν τα χρώματα αυτή την εποχή, αλλά αμφότερες οι δύο αιτιάσεις μοιάζουν με ανέκδοτα για όποιον είδε τα δύο παιχνίδια. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News