Παναθηναϊκός: Ο «εξορκισμός» θα (ξανά)φέρει Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός καλείται την Κυριακή να τερματίσει στους «Ζωσιμάδες» το… εφιαλτικό σερί των 6 ηττών με γηπεδούχο τον ΠΑΣ Γιάννινα και να στείλει «μήνυμα» προς όλους! Γράφει ο Κώστας Γουλής στην εφημερίδα SportDay. 

Τα τελευταία 6-7 χρόνια, όπου ο Παναθηναϊκός έχασε εντελώς τη δυναμική του στα εκτός έδρας παιχνίδια του στη Super League 1, έχοντας πολύ άσχημα ποσοστά νικών, υπήρξαν πολλές ομάδες που του έκαναν τη ζωή… μαρτύριο. Πότε η Λαμία (που τον απέκλεισε δύο σερί σεζόν στο Κύπελλο), πότε η Ξάνθη, πότε ο Αστέρας Τρίπολης του έκαναν πολλές «ζημιές». Κανένας άλλος αντίπαλος όμως, δεν «ακουμπάει» το αρνητικό σερί που έχει ο Παναθηναϊκός από το 2017 και μετά στα εκτός έδρας παιχνίδια του με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όπου μετράει ούτε λίγο-ούτε πολύ 6 σερί ήττες!

Γιάννινα ή αλλιώς… κρανίου τόπος για τον Παναθηναϊκό

Οι «Ζωσιμάδες» ήταν πάντα ένας «δύσκολος» προορισμός για το «τριφύλλι» (ποιος ξεχνάει το… παγοδρόμιο του 2012, στο ματς που λίγο έλειψε να τερματίσει την καριέρα του ο Σεμπαστιάν Λέτο), όμως ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε «κρανίου τόπο» για τον Παναθηναϊκό. Με ένα αρνητικό σερί που όμοιό του δεν έχει κόντρα σε καμία άλλη ομάδα της Λίγκας…

Την τελευταία φορά που οι «πράσινοι» πέρασαν με «διπλό» από την πόλη των Ιωαννίνων ήταν πριν από 2.242 μέρες (!) και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 2016, όταν επικράτησαν στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Super League 1 με 3-0 χάρις σε δύο γκολ του Μάρκους Μπεργκ (82’, 90’+1’) κι ένα του Παναγιώτη Βλαχοδήμου (26’). Από τότε δεν έφυγαν με νίκη σε αγώνα με γηπεδούχο τον ΠΑΣ Γιάννινα σε πρωτάθλημα ή Κύπελλο, ακόμη κι όταν οι Γιαννιώτες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ως έδρας τους άλλο γήπεδο (πέρσι έπαιξαν στο Αγρίνιο στο πρώτο ματς Κυπέλλου).

Τη σεζόν 2016/17, ο Παναθηναϊκός πήρε τον τελευταίο του βαθμό εκτός έδρας απ’ τον ΠΑΣ (στις 4 Φεβρουαρίου 2017, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο του), όταν έφυγε απ’ τους «Ζωσιμάδες» με ισοπαλία 1-1, με τον Μπεργκ να ισοφαρίζει στο 56’ το γκολ του Πέδρο Κόντε απ’ το 31’.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησαν τα πολύ… δύσκολα. Την περίοδο 2017/18 (με τον Παναθηναϊκό σε κατάσταση… εκτάκτου ανάγκης λόγω των οικονομικών προβλημάτων του), ο ΠΑΣ Γιάννινα τον νίκησε 2-1. Την επόμενη σεζόν (2018/19), ο ΠΑΣ επικράτησε με 1-0, ενώ ένα χρόνο μετά με τους «κυανόλευκους» στη Super League 2, ακολούθησε το αντάμωμά τους στο Κύπελλο, όπου και πάλι βγήκαν νικητές οι Γιαννιώτες με 1-0, για να ανατρέψει το σκορ στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός με τη νίκη του 3-1.

Την αγωνιστική περίοδο 2020/21, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» πήρε το α’ ματς Κυπέλλου με 2-1 στο γήπεδο του Παναιτωλικού, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα νίκησε τον Παναθηναϊκό στους «Ζωσιμάδες» και για το πρωτάθλημα (1-0). Η τελευταία… πράξη του αρνητικού, «πράσινου» σερί καταγράφηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής, όπου το γκολ του Γκαρντάβσκι απ’ το 5ο λεπτό, έμεινε «αναπάντητο» ως το τέλος απ’ τον Παναθηναϊκό (ήττα με 1-0).

Ο Παναθηναϊκός που βάζει τέλος φέτος σε ουκ ολίγα αρνητικά σερί

Την προσεχή Κυριακή (10/4), ακριβώς 205 μέρες μετά την τελευταία συνάντησή τους στους «Ζωσιμάδες», οι δύο ομάδες θα συναντηθούν ξανά στην πόλη των Ιωαννίνων στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των playoffs. Κι ο Παναθηναϊκός, που ήδη κατάφερε να τελειώσει διάφορα άλλα αρνητικά σερί την εφετινή σεζόν (με τελευταίο αυτό κόντρα στον Λουτσέσκου), καλείται τούτη τη φορά να βγει… άβρεχτος απ’ τη λίμνη των Ιωαννίνων.

Σε ένα ματς που χαρακτηρίζεται (κι όχι άδικα) ως «κλειδί» για την σταθεροποίηση του «τριφυλλιού» στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας και στην επιστροφή του στα Κύπελλα Ευρώπης έπειτα από μία πενταετία, μέσα απ’ το δρόμο του πρωταθλήματος… Όλα τα σερί, άλλωστε, κάποια στιγμή «σπάνε» κι ο Παναθηναϊκός έχει πλέον μπροστά του μία πολύ μεγάλη ευκαιρία στον κυριακάτικο αγώνα -απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει ήδη επιβεβαιώσει πόσο «σκληρός» είναι στην πρώτη τριάδα των αγώνων του στα playoffs- να «εξορκίσει» τον «εφιάλτη» των Ιωαννίνων. Και να κυνηγήσει μία νίκη που θα τον βγάλει απόλυτα ενισχυμένο στη μάχη των αγώνων κατάταξης, τη βραδιά που ένας εκ των ΑΕΚ ή Αρη (ή και οι δύο) θα  χάσει κι άλλο έδαφος για τις ευρωπαϊκές θέσεις…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News