Ακρίβεια: Μέχρι και το Reuters ασχολήθηκε με το... πανάκριβο σουβλάκι!

Ακρίβεια: Μέχρι και το Reuters ασχολήθηκε με το… πανάκριβο σουβλάκι! Αυξήσεις, Ελλάδα

Στην αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, το απολαυστικό σουβλάκι, εστιάζει με ρεπορτάζ του το Reuters αναφερόμενο στην αύξηση της τιμής του και στην δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές προκειμένου να το στερηθούν.

Ειδικότερα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο θεωρεί αυτό το θέμα βαρόμετρο για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ελληνικά εστιατόρια.

Η μέση τιμή του έχει αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, που έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 χρόνων. Ένα σουβλάκι στο κέντρο της Αθήνας κοστίζει 3,30 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 30% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021.

Με το κόστος των κύριων συστατικών του -κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο- να έχει αυξηθεί απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση αυτή αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βάσης.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς έχει επηρεάσει πολύ», λέει στο Reuters ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα σουβλατζίδικα στo Μοναστηράκι. «Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά».

Το Reuters εξηγεί ότι το σουβλάκι αποτελούσε για τους Έλληνες μια φθηνή απόλαυση, προσιτή σχεδόν σε οποιονδήποτε, αλλά πλέον όλο και περισσότερο έχει γίνει είδος που οι άνθρωποι με περιορισμένους προϋπολογισμούς σκέφτονται δύο φορές πριν το αγοράσουν.

«Παλαιότερα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόρασα μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή», λέει η Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια που βγάζει 720 ευρώ τον μήνα.

Η Ένωση Ψητοπωλών και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, το ηλιέλαιο που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 100%.

«Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα», λέει ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, η οικογένεια του οποίου έχει το γνωστό εστιατόριο για περισσότερα από 140 χρόνια και ο οποίος, μετά τον διπλασιασμό του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, παλεύει να κρατήσει την τιμή στο σουβλάκι κάτω από 3 ευρώ.

Για τουλάχιστον έναν τουρίστα, ωστόσο, παραμένει ευκαιρία σε αυτή την τιμή. «Θα πλήρωνα 10 ευρώ γι’ αυτό το σουβλάκι, είναι νόστιμο», είπε στον δημοσιογράφο του Reuters ο Ντέιβ Ντίσις, από την πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Πηγή: parapolitika.gr 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News