Cosmote - Nova: Τι γίνεται με το τέλος του 10% που... επιστρέφει

Cosmote – Nova: Τι γίνεται με το τέλος του 10% που… επιστρέφει και το αίτημα για παράταση.

Την παράταση της άρσης επιβολής τέλους 10% στις υπηρεσίες συνδρομιτικής τηλεόραης, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, ζήτησε από την κυβέρνηση η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Η άρση της επιβολής του τέλους 10% λήγει στο τέλος του μήνα και ενόψει αυτού, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, OTE, Vodafone και Wind, ζήτησαν μέσω επιστολής προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, την παράτασή της για τουλάχιστον άλλους 18 μήνες. Η ίδια επιστολή κοινοποιείται και στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες προβλέπεται ειδικός φόρος στους συνδρομητές τηλεόρασης, ο οποίος μάλιστα επιβάλλεται προ ΦΠΑ. Μάλιστα η επιβολή αυτή του τέλους, σύμφωνα με τις την ΕΕΚΤ είναι άδικη, αφού δεν επιβάλλεται σε όσους έχουν έδρα εκτός Ελλάδος και προσφέρουν υπηρεσίες στη χώρα μας (youtube, Netflix, Disney+ κ.α. ) και επιπλέον θα αναστρέψει την τάση μείωσης των χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, οι υπηρεσίες στις επικοινωνίες, είναι οι μόνες που δεν επιβαρύνουν σήμερα τον πληθωρισμό.

Σχετικά με το τελευταίο, στην επιστολή αναφέρεται ότι «σε ένα περιβάλλον ανησυχητικών πληθωριστικών πιέσεων, με το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 10,2% το τελευταίο 12μηνο, και με δυσοίωνες προοπτικές ως προς το καθημερινό κόστος ζωής (ενέργεια, τρόφιμα κ.λπ.) για το επόμενο χρονικό διάστημα εν μέσω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, κρίνουμε πως η επικείμενη επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης θα επιβαρύνει  αναιτιολόγητα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που διατηρούν συνδρομές σε πακέτα δορυφορικής και διαδικτυακής τηλεόρασης, τα οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με σημαντικές αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες».

Πέραν όμως των προβλημάτων που δημιουργεί η επιβολή μιας επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης σε βάρος των συνδρομητών, μεγαλύτερες δυσχέρειες αναφύονται, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, από το άδικο του μέτρου και την διακριτική μεταχείριση που υφίστανται οι εγχώριες επιχειρήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης. Συγκεκριμένα το τέλος 10% της συνδρομητικής τηλεόρασης δεν επιβάλλεται στις αλλοδαπές συνδρομητικές επιχειρήσεις, οι οποίες, αν και εδρεύουν σε χώρες του εξωτερικού, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κοινό και ανταγωνίζονται ευθέως τις ημεδαπές αντίστοιχες επιχειρήσεις. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα άνισο περιβάλλον, όπου παραβιάζονται οι βασικές αρχές ανταγωνισμού με το βάρος του τέλους να επιβάλλεται μόνο στις ελληνικές επιχειρήσεις», αναφέρει η επιστολή της ΕΕΚΤ. Επίσης, οι εγχώριες επιχειρήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης καλούνται να αποδώσουν το «τέλος» συνδρομητικής τηλεόρασης στο ελληνικό Δημόσιο, ανεξάρτητα από την είσπραξη ή μη του μηνιαίου λογαριασμού από το συνδρομητή.
 
Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με την επιστολή της ΕΕΚΤ προς τους δύο υπουργούς, «επιβάλλεται η εκ νέου άμεση αναστολή εφαρμογής του εν λόγω τέλους, με βάση και τις πρωτοφανείς δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 ενώ κρίνεται σκόπιμο να εξεταστεί άμεσα η οριστική κατάργηση του.
 
Σημειώνεται ότι το τέλος του 10% στην συνδρομητική τηλεόραση επιβλήθηκε ως μνημονιακή υποχρέωση το καλοκαίρι του 2016, αλλά η εφαρμογή του ανεστάλη το φθινόπωρο του 2020, ως μέτρο ανακούφισης από την πανδημία. Η επαναφορά του είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου 2022, αλλά μένει να φανεί αν θα λάβει ή όχι τη νέα παράταση που ζητεί η ΕΕΚΤ.
 
Πηγή: powergame.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News