45ο Φεστιβάλ Δράμας: Το πρόγραμμα των ταινιών

Τριάντα ταινίες μικρού μήκους απαρτίζουν το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (45ου DISFF), που φέτος θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Το φετινό εθνικό πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε σήμερα, ποικίλει τόσο σε θεματική (LGBT, πανδημία, απώλεια, παραβατικότητα, κτλ.) όσο και σε αισθητικές τάσεις.

 

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ – 2022

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 30 ταινίες, σκηνοθετημένες από 17 άνδρες και 15 γυναίκες. Συμμετέχουν δεκάδες δημοφιλείς ηθοποιοί, ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρη Φραγκούλη, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Κίµωνα Κουρή, Δημήτρη Λάλο, αλλά και τους Δημήτρη Καταλειφό, Ρένη Πιττακή και Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Εμφανίζονται ακόμα ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, η ‘Αντζελα Μπρούσκου και ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία του Θανάση Νοεφώτιστου «Airhostess-737», η οποία θα παρουσιαστεί σε πανελλαδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο. Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα Boeing-737 που πραγματοποιεί την πτήση Αθήνα – Καβάλα. Η κεντρική ηρωίδα (Λένα Παπαληγούρα), είναι μια αεροσυνοδός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Εκτός συναγωνισμού, σε ειδική προβολή, θα προβληθεί επίσης η ταινία «Shooting», τρίτη μικρού μήκους ταινία του συγγραφέα, σεναριογράφου και καθηγητή σεναρίου (ΕΑΠ) Νίκου Παναγιωτόπουλου.

«Γιάμα», Ανδρέας Βακαλιός

«ENOMENA», Φαίδρα Βόκαλη

«Παπαρούνες και Πάπιες», Χριστίνα – Καλλιρρόη Γαρμπή

«Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας», Σοφία Γεωργοβασίλη

«Toxic Magnus», Νάσος Γκατζούλης

«Pendulus», Δημήτρης Γκότσης

«Χυμός πορτοκάλι», Δημήτρης Ζάχος

«Kάκτος», Δημήτρης Ζούρας

«Στο Θρόνο του Ξέρξη», Εύη Καλογηροπούλου

«Σήμερα Ήθελα», Βασιλίνα Κατερίνη, Σελήνη Παπαγεωργίου

«Τσίχλα- τσιγάρο», Αντζελίκα Κατσά

«KIDDO», Μιχάλης Κίµωνας

«Καναρίνι», Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης

«The Last Journey», Στηβ Κρικρής

«Η Κούρσα», Γιώργος Λεοντακιανάκος

«Nothing Holier Than A Dolphin», Ισαβέλλα Μαργάρα

«Δάφνη», Τώνια Μισιαλή

«Όχι αύριο», Αμέρισσα Μπάστα

«11.20 π.μ.», Δημήτρης Νάκος

«Λίλα», Μάκης Παπαδημητρίου

«FAULT», Kατερίνα Παπαναστασάτου

«Homo Perfectus», ‘Αλκη Πολίτη

«Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο», Στέλιος Πολυχρονάκης

«Τελευταία Πνοή», Χάρης Ραφτογιάννης

«Το πέταγμα του πιγκουίνου», Στέλλα Σερέφογλου

«tokakis ή What’s My Name», Θάνος Τοκάκης

«Under the Lake», Θανάσης Τρουμπούκης

«Μάγμα», Λία Τσάλτα

«Χλώριο», Θάνος Ψυχογυιός

«5p.m. Seaside», Valentin Stejskal

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ – 2022

Στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 20 ταινίες. Head programmer του σπουδαστικού προγράμματος είναι ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης (σεναριογράφος, καθηγητής σεναρίου, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

«Αστόρια», Γαβριήλ Αθανασίου

«ΤΡΙΧΕΣ», Ιωάννα Διγενάκη

«Love you more than Peanut Butter», Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου

«Ποδήλατο», Στάθης Καλούδης

«Σταυροδρόμι», Τζον Κονίνι

«Σαν Βασιλιάς», Ευαγγελία Κουμαντσιώτη

«Drama during the Pandemic», Γιώργος Κωνσταντίνου

«Μία ευχή πέρα από τον θάνατο», ‘Αννα-Μαρία Λεβέντη

«Το Συμβόλαιο», Στέλιος Λέρης

«Φωτοευαισθησία», Μελίνα Λουκανίδου

«Τσουλάκια», Δέσποινα Μαυρίδου

«Νύχτες Αυγούστου», ‘Αλκηστη Μιχαλοπούλου

«REVOLLUSION», Χρήστος Μπόσμος

«Η Αρχή», Γιώργος Νικολόπουλος

«Looking for Joy», ‘Αννα Οικονόμου

«Ό,τι απομένει», Σεμέλη Σαφού

«Salted Lake», Αλέξανδρος Σολτς

«Ο Καμβάς», Κώστας Σπανουδάκης

«DO NOTHING», Μαρία Φουράκη

«Σάμμερ», Στέλιος Χριστοφόρου

 

SHORT AND GREEN – 2022

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα Short and Green περιλαμβάνει 12 ταινίες από όλα τα κινηματογραφικά είδη: 7 ταινίες μυθοπλασίας, 4 ταινίες ντοκιμαντέρ και 1 ταινία animation, εκπροσωπούν γεωγραφικά 10 χώρες και καταπιάνονται με την κλιματική αλλαγή, την καταστροφική παρέμβαση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας ή και προκαλώντας την αντίληψή μας για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Το πρόγραμμα επιμελείται ο Βασίλης Τερζόπουλος.

“Gardens Petrified”, Turkey, Ali Cabbar

“Aralkum”, Uzbekistan, Daniel Asadi Faezi, Mila Zhluktenko

“In Vain”, Greece, Anastasia Melia Eleftheriou

“Autosaurus Rex”, Switzerland, Marcel Barelli

“Sirens”, Germany, Ilaria Di Carlo

“Under the Lake”, Greece, Thanasis Trouboukis

“Toxic Neighbour”, Canada, Colin Scheyen

“Magma”, Austria, Manuel Wetscher

“Turbulent waters”, Finland, Elena Näsänen

“Summer of Bees”, Finland, Ida-Maria Olva

“Myosotis”, Switzerland, Michael Schwendinger

“Berry Pickers”, Sweden, Agnes Skonare Karlsson

 

CINEMATHERAPY

Το πρόγραμμα Cinematherapy, με εμπνεύστρια τη Ντενίς Νικολάκου, συνεχίζεται, ενδυναμωμένο, στο 45ο DISFF με Πάβελ Παβλικόφσκι, «’Αγριες μέλισσες» και μια ενδιαφέρουσα ταινία για παιδιά.

Την Τρίτη 6/09 (20:00) στον αύλειο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας της Δράμας (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΥΚΛΩΨ) θα προβληθεί η ταινία «Η εχθρόπιτα» (2019) του Ντέρεκ Μάνσον. Μια ταινία του αφηγείται την δημιουργία μια φιλίας δύο αγοριών ανάποδα: από το μίσος στην συμπάθεια και ύστερα σε μια δυνατή φιλία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις κατανόησης και αποσυμβολισμός του περιεχομένου της ταινίας με την συμμετοχή των παιδιών, από την υπεύθυνη του προγράμματος Ντενίς Νικολάκου.

Την Παρασκευή 9/09 στον θερινό κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και για πρώτη φορά στο φετινό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μια απόπειρα ανάλυσης της τηλεοπτικής σειράς – φαινόμενο «’Αγριες Μέλισσες» (2019-2022). Μια αποκαθήλωση της «άγιας» ελληνικής οικογένειας με ένα καταγγελτικό μήνυμα κατά των στερεοτύπων. Θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο και ηθοποιούς της σειράς.

Το Σάββατο 10/09 θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Πάβελ Παβλικόφσκι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα από το πλούσιο έργο του (που περιλαμβάνει και την σημαντική περίοδο των ντοκιμαντέρ του στο BBC) και θα ακολουθήσει συζήτηση και Q&A παρουσία του σκηνοθέτη και του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη. Στον συντονισμό της συζήτησης και στην ψυχολογική αποκρυπτογράφηση του έργου του, η Ντενίς Νικολάκου.

 

ANIMATION / ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COVID-19

Οι animation ταινίες που δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Covid -19 μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ξεκινούν τη διαδρομή τους για τη γνωριμία με το ελληνικό κοινό από το αφιέρωμα που ετοιμάζουν το Φεστιβάλ Δράμας σε συνεργασία με το ΕΚΚ. Αντιπροσωπευτικές ταινίες του προγράμματος αυτού, που συνέβαλε ώστε να αρχίσουν να γίνονται ορατοί οι Έλληνες δημιουργοί animation σε μία ευρύτερη κλίμακα, θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη Δράμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News