MEDIA: Αλλάζει ο τηλεοπτικός χάρτης: Premier League στη Nova, μπαίνει στη Super League η Cosmote TV!

Οι δύο μεγάλες συνδρομητικές πλατφόρμες διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό το προϊόν και τη στρατηγική τους για τα επόμενα χρόνια

Καταιγιστικές είναι εδώ και μέρες οι εξελίξεις στον τηλεοπτικό χάρτη της χώρας, αναφορικά με τα δικαιώματα των μεγαλύτερων αθλητικών (κυρίως ποδοσφαιρικών) διοργανώσεων, που αποτελούν ούτως ή άλλως το… φιλέτο του προγράμματος των συνδρομητικών καναλιών.

Nova και Cosmote TV διαγωνίζονται εδώ και μήνες σε ένα ιδιότυπο μπραντ ντε φερ, προκειμένου να παρουσιάσουν ένα ελκυστικό «πακέτο» στους συνδρομητές τους, προχωρώντας ουσιαστικά σε μια… άτυπη ανταλλαγή τηλεοπτικών προϊόντων!

Τι ακριβώς ισχύει, λοιπόν, και ποια είναι τα διαφαινόμενα οριστικά δεδομένα που διαμορφώνονται στο τηλεοπτικό αθλητικό τοπίο; Με τις υπογραφές και τα οριστικά deal να βρίσκονται σε στάδιο ανακοινώσεων, κρατήστε ως de facto στοιχεία τα ακόλουθα:

NOVA: Επενδύει χρυσάφι σε Premier League και Ολυμπιακό!

Έχοντας εν ισχύ για τα επόμενα χρόνια τα δικαιώματα της Euroleague, η νέα ιδιοκτησία της Nova έχει επιλέξει να επενδύσει μετά από χρόνια στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές Λίγκες.

Το μεγάλο κόλπο του καλοκαιριού δεν θα είναι άλλο από την ανακοίνωση της απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Premier League (του πιο εμπορικού πρωταθλήματος του πλανήτη) από τη σεζόν 2022-23. Αυτό σημαίνει ότι οι λάτρεις του αγγλικού πρωταθλήματος θα παρακολουθούν τα παιχνίδια των αγαπημένων τους ομάδων και αυτή την τηλεοπτική χρονιά από την Cosmote TV, αλλά από το επόμενο καλοκαίρι (και πιθανότατα για έξι χρόνια) Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και όλα τα μεγάλα brands του νησιού… μετακομίζουν σε άλλη πλατφόρμα!

Από φέτος η Nova έχει αποκτήσει τα δικαιώματα La Liga και Bundesliga, εκμεταλλευόμενη και τη διεθνή δυναμική της ιδιοκτήτριας United Group που έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται και να αποκτά τηλεοπτικά δικαιώματα μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για περισσότερες χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, αποκτά και η στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η Nova αναφορικά με τα δικαιώματα των ομάδων του εγχώριου πρωταθλήματος της Super League. Και εδώ το τοπίο μοιάζει ξεκάθαρο:

Η νέα ιδιοκτησία παίζει τα ρέστα της για να διατηρήσει στην πλατφόρμα τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Ολυμπιακού. Τους «ερυθρόλευκους» θεωρούν το πιο… βαρύ χαρτί της εγχώριας αγοράς και οι διοικούντες της Nova προσφέρουν στους πρωταθλητές ένα συμβόλαιο που όμοιο του δεν θα έχει υπάρξει ξανά στην ελληνική τηλεοπτική αγορά. Με τους Πειραιώτες, πιθανότατα θα παραμείνουν στο κανάλι και οι Άρης, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα που δεσμεύονται με συμβόλαιο. 

COSMOTE TV: Τελεσίδικη η απόφαση για είσοδο στη Super League

Πώς απαντά η Cosmote Tv στις κινήσεις της Nova; Έχοντας ως ασφαλιστική δικλείδα τα δικαιώματα των διασυλλογικών διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ για την επόμενη τριετία, αλλά και την επικράτησή της στο… ντέρμπι με τη Nova για τις μεταδόσεις του ΝΒΑ (και φυσικά του πρωταθλητή Γιάννη Αντετοκούνμπο), οι διοικούντες του καναλιού πήραν την απόφαση να εισέλθουν δυναμικά στον τηλεοπτικό χάρτη του πρωταθλήματος της Super League.

Μέχρι σήμερα η μοναδική σχέση που διατηρούσε το κανάλι με το ελληνικό ποδόσφαιρο, περιοριζόταν στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος και στις αναμετρήσεις της Εθνικής Ελλάδος. Πλέον προστίθεται στο πακέτο του και η μεγαλύτερη λίγκα της χώρας.

Στόχος των ανθρώπων της Cosmote TV είναι να απαντήσουν στις κινήσεις των «τηλεοπτικών τους αντιπάλων» με την απόκτηση των δικαιωμάτων ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Για την «Ένωση» και το «Τριφύλλι» οι συμφωνίες θεωρούνται σχεδόν δεδομένες. Για τον «Δικέφαλο του Βορρά», το ντέρμπι παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Ωστόσο μαζί με τους «μεγάλους» επιδίωξη του καναλιού είναι να αποκτηθούν «πακέτο» και τα δικαιώματα των περισσότερων (αν όχι όλων) των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας που δεν δεσμεύονται με τηλεοπτικό συμβόλαιο (Παναιτωλικός, Λαμία, Βόλος, Απόλλων Σμύρνης, Ιωνικός, ΟΦΗ, Αστέρας Τρίπολης).

Υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν εντυπωσιακές ανατροπές τις επόμενες μέρες ή ώρες; Οι γνωρίζοντες το τηλεοπτικό ρεπορτάζ το αποκλείουν. Ας περιμένουμε λοιπόν τις επίσημες ανακοινώσεις που τις επόμενες εβδομάδες θα πέφτουν «βροχή» και θα αλλάξουν ολοκληρωτικά το αθλητικό τηλεοπτικό τοπίο που γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια!   

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News