SD OPINION: Μια ΕΡΤ που… «μισεί τον αθλητισμό»!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου γράφει για την πάγια στάση της σημερινής διοίκησης της ΕΡΤ απέναντι στα αθλητικά γεγονότα: Απλά… τα θεωρεί βάρος!

Στην ΕΡΤ έζησα τρία από τα ωραιότερα χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας με έναν από τους πιο δύσκολους… αποκεφαλισμούς που έχω βιώσει στις τρεις δεκαετίες που ασκώ το λειτούργημα του δημοσιογράφου!

Οι διάδρομοι του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή έχουν τους δικούς τους κανόνες. Πρόκειται για έναν κόσμο που κουβαλάει όλα τα μικρόβια της δυσλειτουργικής πλευράς του ελληνικού δημοσίου, αλλά και το μεράκι που σπανίζει στις μέρες μας ακόμη και σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες.

Με αφορμή το απίστευτο φιάσκο της μη μετάδοσης της προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια στο Τόκιο, οι άνθρωποι της ΕΡΤ έχουν ακούσει από το πρωί – και απόλυτα δικαιολογημένα – τα εξ αμάξης από τον ίδιο τον Ολυμπιονίκη μας, από τη σύζυγό του, από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, από τον πρόεδρο της, Σπύρο Καπράλο.

Και γράφω κατηγορηματικά τον όρο «απόλυτα δικαιολογημένα» γιατί όλο το ρεπορτάζ της ημέρας έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για ό,τι συνέβη το πρωί.

Κανένας Ιάπωνας δεν ευθύνεται, κανένας ΟBS, κανένας ξένος σκηνοθέτης, κανένα… φάντασμα. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τους ιθύνοντες της ΕΡΤ που άγνωστο για ποιο λόγο, δεν έχουν λειτουργήσει φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως λειτουργούσαν εδώ και πολλά χρόνια. Το… βιβλιαράκι των οδηγιών είναι στάνταρ: Ο OBS καλύπτει με κάμερες όλα τα αγωνίσματα και όλους τους αθλητές. Το κανάλι οποιασδήποτε χώρας έχει τη δυνατότητα να επιλέγει όποια εικόνα επιθυμεί για να μην χάνει λεπτό των δικών της αθλητών, καταβάλλοντας ένα έξτρα αντίτιμο στην εταιρία παραγωγής της ΔΟΕ. Αν δεν το πράξει, αυτομάτως, λαμβάνει την κεντρική εικόνα μετάδοσης που στέλνεται σε όλες τις χώρες.

Η ΕΡΤ, λοιπόν, σήμερα το πρωί, απλά δεν ενδιαφέρθηκε να εξασφαλίσει τη διαρκή μετάδοση του αγωνίσματος που μετείχε ο Πετρούνιας. Αδιαφόρησε, αμέλησε, σκέφτηκε η διοίκησή της «παιδιά, όπου μπορούμε να κάνουμε οικονομία να μην σκορπάμε… τετρακοσάρια δεξιά και αριστερά, Πετρούνιας είναι θα τον δείξουν οι Ασιάτες»; Αδυνατώ να μπω στο μυαλό όποιου εμπνεύστηκε την πρωινή φαρσοκωμωδία.

Για να είμαι ειλικρινής, μάλιστα, το μικρότερο πρόβλημα με τη σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ είναι το χαμένο πλάνο του Λευτέρη Πετρούνια. Γιατί, δυστυχώς, πλέον είναι αλυσιδωτά τα γεγονότα που πιστοποιούν ότι η διοίκηση της ΕΡΤ «μισεί τον αθλητισμό». Τον θεωρεί κάτι… παρακατιανό, ρε αδελφέ. Τον θεωρεί… βάρος, ακόμη και ντροπή που υπάρχει στο πρόγραμμά της. Θέλετε να μιλήσουμε με γεγονότα; Από τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του καταστήματος η νέα διοίκηση της εταιρίας, έχουν ληφθεί οι ακόλουθες αποφάσεις:

  • Διακόπηκε η λειτουργία του καναλιού EΡΤ Sports, το οποίο από ελεύθερο μετατράπηκε σε ιντερνετικό. Η διοίκηση της ΕΡΤ έκρινε ότι η λειτουργία του δεν εξυπηρετούσε το πλάνο ανάπτυξης της νέας εποχής και έτσι το… εξαφάνισε από τα σπίτια των Ελλήνων.
  • Οι αθλητικές μεταδόσεις… υποβιβάστηκαν στην ΕΡΤ 3. Και μη μου πείτε ότι η λέξη «υποβιβασμός» σας φαίνεται βαριά. Αν η διοίκηση της ΕΡΤ αντιμετώπιζε ως ισότιμου βάρους το τρίτο της κανάλι με το πρώτο της, τότε δεν θα επέλεγε ξαφνικά να… μεταφέρει τον τελικό του Στέφανου Τσιτσιπά στο Ρολάν Γκαρός από την ΕΡΤ 3 στην ΕΡΤ 1, εκείνο το μεσημέρι της 13ης Ιουνίου.
  • Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η διοίκηση της ΕΡΤ γύρισε προκλητικά την πλάτη σε σημαντικά αθλητικά γεγονότα, αδιαφορώντας να καταβάλλει χρήματα για να τα προσφέρει στους Έλληνες φιλάθλους. Γιατί αν δεν κάνω λάθος, στόχος της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι – εκτός των άλλων – να εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση στον Έλληνα τηλεθεατή, και σε σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τους τελικούς του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, οι οποίοι με τα χίλια ζόρια μεταδόθηκαν από το διαδικτυακό ΕΡΤ Sports μετά το… ανελέητο κράξιμο για την απόφαση της Δημόσιας Τηλεόρασης να μην ασχοληθεί καν με την κάλυψη του πρώτου τελικού (που μάλιστα έμελλε να συνοδευτεί από ένα φινάλε… θρίλερ που δεν υπήρχε instant replay λόγω της απουσίας της ΕΡΤ);
    Να αναπολήσω την πλήρη αδιαφορία της ΕΡΤ να καλύψει την προσπάθεια της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης;

Δυστυχώς, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Και είναι πραγματικά κρίμα να διαπομπεύονται άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τα αλλεπάλληλα ατοπήματα μιας διοίκησης που είναι ολοφάνερο ότι αν μπορούσε θα έδιωχνε ολοκληρωτικά το αθλητικό προϊόν από το πρόγραμμα των καναλιών της.

ΥΓ: Η ανακοίνωση της ΕΡΤ ήταν ακόμη πιο εξοργιστική από τη μη μετάδοση της προσπάθειας του Πετρούνια. Για να δείτε πόσο είχαν ασχοληθεί η άνθρωποι με την κάλυψη του αγωνίσματος, νόμιζαν ότι ο σκηνοθέτης ήταν Ιάπωνας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν Κινέζος. Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε για μια ΕΡΤ που όταν ακούει αθλητικά… κάνει τον Κινέζο!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News