Βίκτορ Μπουτ: Ο «έμπορος θανάτου» που μπορεί να σώσει τη Μπρίτνεϊ Γκρίνερ

Ρώσος διακινητής όπλων, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών καθώς μετέφερε όπλα σε πολέμους στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν είναι πιθανό να αποτελέσει το κλειδί για να ανοίξει το κελί της Μπρίτνεϊ Γκρίνερ στη Ρωσία. Ίσως η ώρα της απελευθέρωσης της σταρ του WNBA πλησιάζει.

Υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του Βίκτορ Μπουτ. Υποτίθεται ότι γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1967, αν και η ημερομηνία δεν είναι βέβαιη. Ως τόπος γέννησης αναφέρεται η Ντουσάνμπε, η σημερινή πρωτεύουσα του Τατζικιστάν. Κατά καιρούς χρησιμοποίησε τα ονόματα Victor Anatoliyevich Bout, Viktor Bulakin, Viktor Butt, Victor But και Vadim Markovich Aminov. Αυτά εντοπίστηκαν στα πολλά διαβατήρια του.

Aνταλλαγή αιχμαλώτων

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι για χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων στον κόσμο. Εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορεί να είναι το κλειδί που θα ανοίξει το κελί της Brittney Griner, της παίκτριας του WNBA που κρατείται στη Μόσχα από τον Φεβρουάριο, οπότε κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών. Οι δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις μελετούν μια… ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ ενός «πολέμαρχου», μιας σταρ του μπάσκετ που κουβαλούσε κάνναβη στις αποσκευές της όταν προσπαθούσε να εισέλθει στη Ρωσία και του Paul Whelan, ενός Αμερικανού πολίτη που κρατείται στη Ρωσία και κατηγορείται για κατασκοπεία.

Ο Bout συνελήφθη το 2008 σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, των ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη. Στην πραγματικότητα τον συνέλαβαν πράκτορες, οι οποίοι υποδύονταν μέλη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, των FARC. Τελικά, εκδόθηκε το 2010 μετά από μακρά δικαστική διαδικασία. «Είναι ο νούμερο ένα εχθρός του διεθνούς εμπορίου όπλων για πολλά χρόνια, τροφοδοτώντας μερικές από τις πιο βίαιες συγκρούσεις στον κόσμο», είπε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν όταν ο Μπουτ καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2012.

Επαφές με Αλ Κάιντα, Χεζμπολάχ, Μουαμάρ Καντάφι

Τώρα βρίσκεται σε ένα κελί στη φυλακή Marion, στο Ιλινόις, και ο τεράστιος φάκελος του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επαφές με την Αλ Κάιντα, τη Χεζμπολάχ, τον Μουαμάρ Καντάφι… Ονόματα που θεωρούνται εχθροί της Δύσης και σχετίζονται με πολέμους και σοβαρές διεθνείς συγκρούσεις. Η ζωή και το έργο του λέγεται ότι ενέπνευσαν την ταινία «Lord of War», στην οποία ο Nicolas Cage έπαιζε έναν έμπορο όπλων.

Οι επιχειρήσεις του Bout ξεκινούν τη δεκαετία του 1990, εκμεταλλευόμενος τότε τις ευκαιρίες που προσέφερε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για νόμιμες επιχειρήσεις και ενεργούσε ως απλός πάροχος logistics. Ωστόσο, κατηγορείται ότι δημιούργησε ένα στόλο φορτηγών αεροπλάνων για εμπορία όπλων που προορίζονται για μερικές από τις πιο αιματηρές και μακροχρόνιες πολεμικές συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών, όπως αυτές στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Αφγανιστάν. Θεωρείται επίσης ότι προμήθευε ένοπλες ομάδες από την Κολομβία και τις Φιλιππίνες. Βρισκόταν επίσης στη Μοζαμβίκη και την Αγκόλα. Ήδη το 2004 οι αρχές των ΗΠΑ πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία και τους λογαριασμούς του στη χώρα.

Οι επτά γλώσσες και η KGB

Πριν στραφεί στη διακίνηση όπλων, ο Μπουτ αποφοίτησε από το Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών, ένα γνωστό γυμνάσιο της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Από εκείνα τα χρόνια προέρχεται η γνώση επτά γλωσσών: Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Αραβικά, Περσικά, ακόμα και Εσπεράντο. Ο θρύλος γύρω του λέει ότι εργαζόταν για την KGB και ότι υπηρέτησε ως αξιωματικός στον ρωσικό στρατό και ο βαθμός του ποικίλλει μεταξύ ταγματάρχη, υπολοχαγού και αντισυνταγματάρχη. Το 1991 παροπλίστηκε και τότε ξεκίνησε την επιχείρηση αεροπορικών μεταφορών χρησιμοποιώντας εγκαταλελειμμένα αεροπλάνα που δεν μπορούσαν να πετάξουν λόγω έλλειψης χρημάτων για καύσιμα και συντήρηση. Στο απόγειο της οργάνωσής του απασχολούσε περίπου 300 άτομα και χρησιμοποιούσε περίπου 50 αεροσκάφη.

Η Ρωσία πάντα θεωρούσε ότι η κράτηση του Μπουτ είχε πολιτικά κίνητρα και έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του σε πολλές περιπτώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προσπάθησε να αποτρέψει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστήριξε ότι ήταν αθώος. Τώρα οι Ρώσοι, εκμεταλλευόμενοι τις περιπτώσεις των Griner και Whelan, είναι πιθανό να καταφέρουν ο «έμπορος του θανάτου» να επιστρέψει σπίτι.

Με πληροφορίες από Marca.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News