Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Το φαινόμενο Poll και η ζωή του

in.gr

Το «Άνθρωπε αγάπα» και το «Έλα ήλιε μου» είναι δύο τραγούδια σταθμός για την ελληνική μουσική βάζοντας τα θεμέλια της εγχώριας ποπ μουσικής.

Ήταν Απρίλιος του 1971, όταν οι  κυκλοφορούν το πρώτο 45 στροφών δισκάκι τους και η επιτυχία είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη. Το «Άνθρωπε αγάπα» και το «Έλα ήλιε μου», δύο τραγούδια σταθμός για την ελληνική μουσική, ήταν πια διαθέσιμα στο κοινό.

Στην ηχογράφηση του δίσκου βρίσκεται και ο νεαρός Σταύρος Λογαρίδης (ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου του 2022) κι αμέσως αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί τους. Η τετράδα είναι πλέον γεγονός.

Ο Κώστας Τουρνάς, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Σταύρος Λογαρίδης και ο Κώστας Παπαϊωάννου στις αρχές της δεκαετίας του ’70 τάραξαν τα νερά της ελληνικής μουσικής, φέρνοντας κάτι εντελώς καινούργιο και πιάνοντας το σφυγμό της νεολαίας της εποχής.

Οι Poll ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας Τουρνά-Ουίλιαμς που είχε ξεκινήσει με διάφορα σχήματα («Teenagers» το 1964, «Dinos and the X-Rays» το 1967) δίχως αποτέλεσμα.

Οι Poll ξέφυγαν από την αμιγώς ερωτική θεματολογία που είχαν όλα τα ανάλογα γκρουπ στα τραγούδια τους και την «άπλωσε» τόσο σε κοινωνικά-πολιτικά ζητήματα (για παράδειγμα το «Άνθρωπε αγάπα» είναι ένα καθαρά αντιπολεμικό κομμάτι), όσο και στα προβλήματα της νέας γενιάς εκείνης της εποχής με την αμφισβήτηση, τα μακριά μαλλιά και την αντιμετώπιση που είχε από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Η θήκη του πρώτου τους δίσκου με τον τίτλο «Άνθρωπε Αγάπα» είναι ένα ταγάρι και μέσα σ’ αυτό εκτός από το βινύλιο, περιλαμβάνεται κι ένα πόστερ των Poll.

Βεβαίως, μίλησαν και για την αγάπη αλλά μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο πέρα από το «Μ’ αγαπάς-σ’ αγαπώ», ενώ και οι μουσικές τους ήταν εντελώς πρωτοποριακές, καθώς στα περισσότερα τραγούδια οι ρυθμοί εναλλάσσονται κατά τη διάρκειά τους.

Δυστυχώς η συνύπαρξή τους ήταν εξαιρετικά βραχύβια. Όλα κι όλα δύο άλμπουμ σε χρονικό διάστημα μόλις ενός έτους και λίγων μηνών. Οι Poll πέρασαν σχεδόν αμέσως στη σφαίρα του μύθου.

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς μαζί με την Μαριάννα Τόλη, την Μπέσσυ Αργυράκη και τον Πασχάλη εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον 1977 και έφτασαν με το τραγούδι «Μάθημα Σολφέζ» στην πέμπτη θέση.

Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1974 με τίτλο «Robert Williams». To 1976 σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Μίλα μου» από το άλμπουμ «Εσύ κι εγώ».

Το 1991 συνέβαλε σημαντικά στην τηλεοπτική σειρά «Η Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, για την οποία έγραψε τη μουσική και τους στίχους για πολλά τραγούδια, με σημαντικότερο το τραγούδι έναρξης με τίτλο «Μες στην προσευχή μου». Το άλμπουμ «Η Λάμψη» κυκλοφόρησε το 1992.

«Μετά τους Poll, όταν διαλύθηκαν, ακολουθεί η προσωπική μου καριέρα. Έλαβα μέρος αρκετές φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και με την Μπέσσυ Αργυράκη το 1975 πήγαμε με το τραγούδι “Σαν ένα όνειρο”, όπου σαρώσαμε όλα τα βραβεία» θα πει ο ίδιος.

Στην ερώτηση εάν η επιτυχία τον άλλαξε ως χαρακτήρα, είπε: «Όχι, σε μένα δεν άλλαξε τίποτα. Περάσαμε καλά, ήταν ωραία και κάναμε και πολύ καλές εμφανίσεις στο Άλσος του Οικονομίδη για περίπου έναν συνεχόμενο μήνα με 8.000 κόσμο καθημερινά. Και κάποια στιγμή με καλούν στη Ρόδο να κάνω μια εμφάνιση. Πάω στη Ρόδο και στέλνω μήνυμα στους υπόλοιπους “παιδιά, εγώ δεν γυρίζω πίσω Αθήνα”».

«Έτσι διαλύσατε και το συγκρότημα;» είναι η επόμενη ερώτηση.

«Όχι. Υπήρχαν κάποιες ανισότητες μεταξύ μας, τις οποίες εγώ δεν μπορούσα να δεχτώ. Και εφόσον δεν αποφασίσαμε να πάμε στο εξωτερικό ως συγκρότημα να κάνουμε καριέρα, δεν είχε νόημα να μείνουμε μαζί. Μας δόθηκε η ευκαιρία, αλλά αυτά τα διαχειρίζονταν καλύτερα ο Χατζηνάσιος και ο Πασχάλης. Ωστόσο είπαμε “τέλειωσε το θέμα, πάμε παρακάτω”» απάντησε ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς.

Ο τραγουδιστής είχε κάνει δύο γάμους. «Ο πρώτος γάμος ήταν το 1976 και ο δεύτερος το 1986, από τον οποίο απέκτησα τρία παιδιά».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News