In.gr: Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα στην «Αγιά Σοφιά»

H ιστοσελίδα in.gr φιλοξενεί αναλυτικό ρεπορτάζ με το οποίο θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα για την προσωρινή άδεια λειτουργίας που δόθηκε στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε ζητήματα ασφαλείας υπήρξε εισήγηση για προσωρινή άδεια στο γήπεδο της ΑΕΚ

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για τον τρόπο με τον οποίο υπήρξε εισήγηση για να δοθεί προσωρινή άδεια λειτουργίας έξι μηνών για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, παρότι στον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια του γηπέδου. Και όλα αυτά λίγες μέρες αφότου η υπεύθυνη αδειοδοτήσεων της Περιφέρειας Αττικής κατέθεσε μήνυση κατά του Δημήτρη Μελισσανίδη στο τμήμα Εκβιαστών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Σοβαρές ελλείψεις

Εάν κανείς διαβάσει το πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής επανελέγχου καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Αττικής της 21/09/2022 ως προς το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα δει ότι κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν συγκεκριμένα προβλήματα.

Καταρχάς δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της άδειας οικοδομής που αρχικά δόθηκε το 2017. Υπάρχουν η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας διεύθυνσης και διάφορα άλλα έγγραφα, αλλά δεν έχει ακόμη υπογραφεί η διαπιστωτική πράξη της υπογειοποίησης.

Στις κερκίδες 46 και 48 του άνω διαζώματος που έχουν ορισθεί από τη γηπεδούχο ομάδα ως κερκίδα φιλοξενούμενων φιλάθλων η επιτροπή διαπίστωσε ότι επιβάλλεται η τοποθέτηση διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων ύψους 3 μέτρων. Ακόμη εκτίμησε ότι χρειάζεται εξωτερικά στα όρια των κερκίδων 39 και 45 του κάτω διαζώματος να τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα 2,5 μέτρων κατ’ ελάχιστο καθώς και εξωτερικά της κερκίδας 42.

Κατά την αυτοψία η επιτροπή διαπίστωσε ότι η περίφραξη ως προς τον αγωνιστικό χώρο αποτελείται από κιγκλίδωμα 0,90 μ. εσωτερικά και 1,40 μ, εξωτερικά, εκτός από το πέταλο μεταξύ των θυρών 19-25 του κάτω διαζώματος και των θυρών 20-22 του άνω όπου έχει τοποθετηθεί Plexiglas άνω των 3 μέτρων. Ωστόσο, το ύψος αυτής της περίφραξης δεν συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με την επιτροπή. Η σχετική ΚΥΑ ρητά αναφέρει ότι «στις αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες διεξάγοντας αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας η περίφραξη αποτελείται από κιγκλιδώματα ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων & πενήντα εκατοστών 2,50 μ., ενώ στα σημεία που εμφανίζουν αυξημένη επικινδυνότητα, όπως τα πέταλα, τουλάχιστον τρία μέτρα 3,00 μ.

Μια εισήγηση με μειοψηφούσα την πρόεδρο της Επιτροπής

Όταν ήρθε η ώρα της απόφασης ως προς το εάν θα είναι θετική η εισήγηση για προσωρινή άδεια λειτουργίας ή όχι στο γήπεδο και συγκεκριμένα εξάμηνη προσωρινή άδεια λειτουργίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Ευαγγελία Πολυζώη εισηγήθηκε να γίνει επανέλεγχος αφού είχαν λυθεί τα προβλήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Υποστήριξε δε ότι προσωρινή άδεια «δεν συνάδει με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του Ν. 4479 γιατί πρόκειται για θέματα ασφάλειας γηπέδου και δεν είναι “τυχόν ελλείψεις”».

Ωστόσο, η γνώμη της προέδρου της Επιτροπής, που ήταν και η μόνη μηχανικός στην επιτροπή δεν ελήφθη υπόψη και η πλειοψηφία αποφάσισε να ικανοποιήσει ουσιαστικά το αίτημα της ΑΕΚ και να εισηγηθεί προσωρινή άδεια λειτουργίας 6 μηνών στο γήπεδο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα φιλοξενούνται οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας (κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα γινόταν εξαιτίας των κανονισμών της Super League).

Κίνδυνος για τις φιλοξενούμενες ομάδες και τους οπαδούς

Τα ζητήματα ασφαλείας που εντοπίστηκαν δεν είναι τυπικά, αλλά πολύ ουσιαστικά. Αφορούν το εάν θα αποτραπούν επεισόδια μεταξύ οπαδών και την ασφάλεια των παικτών στον αγωνιστικό χώρο, ιδίως της φιλοξενούμενης ομάδας.

Γι’ αυτό και προβλέπονται τόσο ψηλά κιγκλιδώματα ανάμεσα στις κερκίδες και ανάμεσα στις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο.

Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να «εισβάλουν» οπαδοί στο γήπεδο. Αλλά και για να μην παίζουν οι φιλοξενούμενες ομάδες ότι εάν αισθανθούν αδικημένοι οι οπαδοί της ΑΕΚ θα μπουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να… απαιτήσουν δικαιοσύνη.

Δηλαδή, πρόκειται για πράγματα με τα οποία καλό είναι να μην παίζουμε.

Η βιασύνη της ΑΕΚ να ανοίξει το γήπεδο και τα ακριβά διαρκείας
Θυμίζουμε εδώ ότι η αρχική ημερομηνία παράδοσης του γηπέδου ήταν για τις 25 Νοεμβρίου 2022. Αυτή ήταν η συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής που άλλωστε έχει συνεισφέρει σημαντικά για την κατασκευή του.

Προφανώς και μέχρι τότε θα προλάβαιναν να γίνουν όλες οι αλλαγές που θα καθιστούσαν το γήπεδο ασφαλές.

Όμως, φέτος η ΑΕΚ προσέφερε στους οπαδούς της εισιτήρια διαρκείας που ήταν πολύ πιο ακριβά από προηγούμενες χρονιές και μάλιστα με την υπόσχεση ότι ήταν διαρκείας για το νέο γήπεδο, παρότι καλά δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του όταν εκδόθηκαν. Μάλιστα, είχαν υπάρξει και διαμαρτυρίες των οπαδών για το ύψος των φετινών διαρκείας.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ να έχει πουλήσει 20.000 εισιτήρια διαρκείας και να παίζει στη Ριζούπολη που έχει μικρότερη χωρητικότητα. Ακόμη χειρότερα, με το πρωτάθλημα να έχει διακοπή τον Νοέμβριο, υπήρχε κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση μέχρις ότου να μπουν οι οπαδοί στο νέο γήπεδο. Αυτό εξηγεί γιατί πίεσε τόσο πολύ η ΑΕΚ να πάρει προσωρινή άδεια ακόμη και εάν δεν είχαν αντιμετωπιστεί σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας.

Μια μήνυση κατά του Δ. Μελισσανίδη από την πρόεδρο της Επιτροπής

Μια ένδειξη του πώς αντιμετώπισε το ζήτημα της αδειοδότησης η ΠΑΕ ΑΕΚ, φάνηκε και από τη μήνυση που κατέθεσε στο Τμήμα Εκβιαστών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η πρόεδρος της επιτροπής και υπεύθυνη αδειοδοτήσεων της Περιφέρειας Αττικής Ευαγγελία Πολυζώη.

Όπως κατήγγειλε η κ. Πολυζώη στη μήνυσή της την Παρασκευή2 Σεπτεμβρίου η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής πήγαν στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί διαπιστώθηκαν ελλείψεις και παραβάσεις που άπτονται της ασφάλειας τόσο των θεατών όσο και των αθλουμένων. Η ίδια κατήγγειλε ότι την κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Μελισσανίδης μπήκε στην αίθουσα και άρχισε να απειλεί και την ίδια και τα άλλα μέλη της επιτροπής.

Παρ’ όλα αυτά η κυρία Πολυζώη, αν και δέχθηκε απειλές ότι θα διωχθεί από την Περιφέρεια και ότι θα της στέλνουν κάθε βράδυ στο σπίτι της τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ, κατέθεσε την μήνυση κατά του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Πηγή: in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News