Νέα Φιλαδέλφεια: Όταν το γήπεδο της ΑΕΚ έγινε μεταγωγικός σταθμός προς την εξορία

Προδημοσίευση από το βιβλίο του Κώστα Χαλέμου, «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ Μέρος 2ο». Όταν, την 21η Απριλίου 1967, το γήπεδο της ΑΕΚ μετατράπηκε σε τόπο κράτησης δημοκρατικών πολιτών.

To παρατεταμένο χτύπημα του κουδουνιού έκανε το αντρόγυνο να πεταχτεί αλαφιασμένο απ’ το κρεβάτι. Καλά καλά δεν είχε πατήσει τα πόδια στο πάτωμα και η πόρτα σείστηκε από τα δυνατά χτυπήματα. Φοβισμένη η γυναίκα έσφιξε τα χέρια στο στήθος ενώ ο Γιώργος βλαστήμησε την τύχη του.

Τον έβγαλαν στο πρωινό αγιάζι και τον στρίμωξαν στο πίσω κάθισμα. Το περιπολικό είχε βάλει κιόλας μπροστά τη μηχανή όταν φάνηκε τρέχοντας η κυρά Έλλη με μια τσάντα στο χέρι. Στράφηκε στον επικεφαλής, έδειξε το περιεχόμενο. Παρακάλεσε συνάμα:

-Μια αλλαξιά! Να έχει μαζί του, εκεί…

Στο μεταξύ είχε ξυπνήσει η γειτονιά. Γυναίκες περίεργες και άντρες βλοσυροί παρακολουθούσαν μέσα από τις γρίλιες των παραθύρων τους το περιπολικό που ξεμάκραινε με ταχύτητα αφήνοντας πίσω του ένα σύννεφο από σκόνη.

Στην αρχή τον πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και ύστερα στο γήπεδο της ΑΕΚ*. Πάτησε το χόρτο μ’ ένα πικρό χαμόγελο. Πώς τα φέρνει η ριμάδα η ζωή! Κάποτε διέπρεπε εδώ μέσα ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα του ΠΑΟ Καλογρέζας** ενώ τώρα…

Έκανε μια βόλτα, συνάντησε μαντρωμένους κι άλλους γνωστούς του. Σκέφτηκε ότι άμα θέλανε άνετα θα σχημάτιζαν όχι μια αλλά δυο ενδεκάδες. Ένας τον ρώτησε:

-Τι κάνουμε τώρα, Γιώργη;

-Δεν βαριέσαι. H εξορία μάς ξέρει και την ξέρουμε!

*Μόνο την πρώτη μέρα  του πραξικοπήματος έγιναν 1.000 συλλήψεις δημοκρατικών πολιτών, που στην πλειοψηφία τους ήταν φακελωμένοι κομμουνιστές.  Από την επομένη κιόλας μέρα  ο αριθμός των συλληφθέντων πολλαπλασιάστηκε. Κι όπως μεγάλοι χώροι κράτησης δεν υπήρχαν, επιτάχθηκαν τα γήπεδα.

Έτσι κι αλλιώς κάθε αθλητική δραστηριότητα είχε παγώσει με διαταγή των Αρχών. Αναβλήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της UEFA, η αναμέτρηση με τη Ρουμανία που θα γινόταν στις 23 του μήνα στο Στάδιο Καραϊσκάκη για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ενώ και τα ματς της Α’ Εθνικής που ήταν προγραμματισμένα για τις 26 Απριλίου, μεταφέρθηκαν για τις 21 Μαΐου.

Ένας μεγάλος αριθμός συλληφθέντων κρατήθηκε για μέρες στο γήπεδο της ΑΕΚ ενώ ένας άλλος στον Ιππόδρομο. Από εκεί, μετά τη διαλογή, τους φόρτωναν σε αρματαγωγά με προορισμό τους τόπους εξορίας, κυρίως τη Γυάρο και τη Λέρο.

**Οι ομάδες της Νέας Ιωνίας (ΠΑΟ Καλογρέζας, ΠΑΟ Σαφράμπολης, ΑΕ Ν. Ιωνίας, ΑΕ Ελευθερούπολης) τις δεκαετίες 1950-60 χρησιμοποιούσαν κάποιες φορές ως έδρα το γήπεδο της ΑΕΚ ή του Απόλλωνα.

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από το λεύκωμα «Μακρόνησος» του Γιώργου Φαρσακίδη (Εκδόσεις «Ατέχνως») 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News