Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο ιδιώτης κοριός του predator, η πλαστή ιταλική ταυτότητα και η αγωγή Ανδρουλάκη!

Αποκαλύψεις και παρασκήνια από την ιστοσελίδα powergame.gr για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις ευθύνες κυβέρνησης και πρωθυπουργού.

H κυβέρνηση, ο ιδιώτης του predator…

Χθες η εφημερίδα Documento του Βαξεβάνη αποκάλυψε μια λίστα με κάμποσους παρακολουθούμενους από τον γνωστό ιδιώτη, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μητσοτάκη, δεν είχε (απολύτως) καμία σχέση με την κυβέρνησή του.

Πρόκειται για έναν ιδιώτη, που ξύπνησε μια μέρα και είπε να πάει να νοικιάσει έναν «κοριό» από ένα παρακρατικό σύστημα του Ισραήλ και μετά αυτός ο ιδιώτης άρχισε να παρακολουθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο, επιχειρηματίες, εκδότες και… ηθοποιούς. Η πράξη αυτή του ιδιώτη, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά και η κουτσή Μαρία, δεν εντάσσεται σε αυτό που λέμε «νομιμότητα». Για να ακριβολογώ, ο ιδιώτης παρακολουθούσε όποιον στεκόταν εμπόδιο στα σχέδιά του, να γίνει (όπως έλεγε ο ιδιώτης) ο «νέος Βαρδινογιάννης».

Τον ιδιώτη που έκανε καριέρα επί Μητσοτάκη, τον γνωρίζουν πλέον οι πάντες. Και, όπως λένε, πρόκειται για έναν απατεώνα δευτέρας διαλογής, ο οποίος παραμυθιάζει ακόμη και τα πλακάκια στο μπάνιο του. Επειδή, όμως, εσχάτως έφτασε ο κόμπος στο χτένι με τον ιδιώτη, νομίζω ότι ο ισχυρισμός του Μητσοτάκη δεν έχει πλέον καμία (απολύτως) αξία. Γιατί ο πρωθυπουργός δεν είναι ούτε ραδιοφωνικός παραγωγός ούτε αρθρογράφος σε εφημερίδα.

Είναι ο θεματοφύλακας των θεσμών και της θωράκισής τους. Αν, για παράδειγμα, ένας ιδιώτης αρχίσει να σκοτώνει στην πλατεία Συντάγματος ανυποψίαστους πολίτες, ο πρόεδρος Κυριάκος δεν μπορεί να βγει και να πει ότι «αφού είναι ιδιώτης, δεν μπορώ να κάνω τίποτα». Απεναντίας, εκτιμώ ότι με το «καλημέρα» θα πάει η Αστυνομία και θα συλλάβει τον ιδιώτη δολοφόνο.

…και τα τρίγωνα Πανοράματος

– Ο ιδιώτης, που παρακολουθούσε τη μισή Αθήνα (!), εκτός από τον σύγχρονο «κοριό», μαθαίνω ότι είχε μεγάλη συμπάθεια και στα τρίγωνα Πανοράματος. Του άρεσαν τα τριγωνάκια ή, όπως τα λέει ένας φίλος μου από τη Θεσσαλονίκη, «τα τριγωνικά». Όπως αποδεικνύεται, είχε εθισμό, τόσο μεγάλο που μιλάμε για εκατομμύρια… τρίγωνα Πανοράματος.

Ο Λαβράνος και η ιταλική ταυτότητα

– Με αφορμή τη λίστα με τους παρακολουθούμενους υπουργούς, επιχειρηματίες και εκδότες κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και η φωτογραφία ενός εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας. Όχι δεν μιλάμε για τον Βαρδινογιάννη, τον Μαρινάκη και τον Αλαφούζο. Αυτοί ούτε συνομιλούσαν με τη συγχωρεμένη τη βασίλισσα, ούτε μπορούν να καθορίσουν τις τύχες του πλανήτη. Νομίζω ότι καταλάβατε και ότι είναι περιττό να σας πω πως όταν μιλάω για κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία, αναφέρομαι στον Γιάννη Λαβράνο. Βλέποντας, λοιπόν (χθες), κάτι φωτογραφίες του περί ου ο λόγος, σχεδόν μηχανικά πήγε το μυαλό μου σε μια πλαστή ιταλική ταυτότητα που είχε πέσει στα χέρια μου. Αυτός ο Ιταλός ήταν φτυστός ο Λαβράνος. Ωστόσο, εκείνος ο Ιταλός ήταν (όπως μου έλεγαν) μεγάλος απατεώνας. Τόσο μεγάλος, που είχε μέχρι και πλαστή ταυτότητα. Πώς μπορεί, όμως, να την πατήσει έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων κανείς (όσο μεγάλος επιχειρηματίας κι αν είναι) από μια απλή ομοιότητα…

Έτοιμος να «σπάσει» ο Φέλιξ

– Υποθέτω ότι θα τον θυμάστε εκείνον τον φοβερό και τρομερό τύπο, που πριν από την Intelexa είχε πρωταγωνιστήσει ως «καταδιωκόμενος» του εφοπλιστή Λογοθέτη. Αναφέρομαι στον Φέλιξ Μπίτσιο, έναν τύπο που, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, υπήρξε «μπροστινός» στην Intelexa. O κύριος Φέλιξ, που δεν ξέρω πως καθάρισε, κι αν καθάρισε, κάτι (πολλές) υποθέσεις που είχε σε τράπεζες και εφορίες, εσχάτως έχει μεταναστεύσει στην Ιταλία. Οι κακές γλώσσες συνδυάζουν τη φυγή του με τις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο Φέλιξ ενδεχομένως και να είναι το πρόσωπο που θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Πώς; Αν βγει και πει ποιοι κρύβονται πίσω από την όλη ιστορία.

Μέσα στη βδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να ασχοληθεί, και μάλιστα εκτενώς, με τους Μπίτσιο – Λαβράνο. Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η αναφορά στα δύο πρόσωπα πριν από δέκα (περίπου) μέρες από το βήμα της Βουλής.

Αγωγή από Ανδρουλάκη

– Με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, κάτι που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό είναι πως ο πρόεδρος Ανδρουλάκης για τη δική του περίπτωση φέρεται να έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Μιχάλη Καλατζόπουλου. Στο ερώτημα εάν διεκδικεί χρηματική αποζημίωση και πόση είναι αυτή, η απάντηση είναι πως πρόκειται για ένα συμβολικό ποσό, απ’ τη στιγμή που η ενέργειά του αυτή εντάσσεται σε μια πολύπλευρη πίεση που ασκεί με ένδικα μέσα για να πληροφορηθεί τους λόγους της παρακολούθησής του και να πετύχει την άρση του απορρήτου που επικαλείται η κυβέρνηση.

Υποψήφιοι δήμαρχοι χωρίς τον… ΣΥΡΙΖΑ

– Δεκάδες είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι από τον χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα που δεν επιθυμούν ο αγώνας τους να ταυτιστεί με την κομματική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ . Προτιμούν να εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι» στις τοπικές τους κοινωνίες και απέναντι στους «γαλάζιους» αντιπάλους τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουν -επειδή θωρούν πως είναι εις βάρος τους- να τους καπελώσει η Κουμουνδούρου, δίνοντάς τους το χρίσμα για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εμπορεύεται γνωριμία με τον Τσίπρα

– Υπάρχει ένας πρώην αξιωματούχους από τον χώρο της Υγείας, φίλος του Πολάκη, καθώς στο παρελθόν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός τον είχε υπερασπιστεί σε ένα θέμα που είχε προκύψει εις βάρος του, που υποδύεται τον «γαμπρό» σε αλλοδαπές κυρίες. Μάλιστα, για να τις εντυπωσιάσει ο μπαγάσας τι κάνει; Τους πουλάει τις γνωριμίες του με στελέχη της Αριστεράς, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Αλέξη, με τον οποίο υποτίθεται ότι έχει εμπιστευτικά μίτινγκ. Η αλήθεια είναι πως ο Τσίπρας τον ξέρει ως «παράγοντα» στον χώρο της Υγείας, αλλά δεν νομίζω να γνωρίζει πως χρησιμοποιεί το όνομά του για να φλερτάρει γυναίκες και να το παίζει… γαμπρός στα εξήντα φεύγα του, τάζοντας στις υποψήφιες νύφες μέχρι και ξενάγηση στο καζίνο του Λουτρακίου!

Πολλή πληροφόρηση και παραπληροφόρηση τελευταία για το θέμα της Eurostat και των κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή. Επαναλαμβάνω ότι το θέμα χειρίζεται πολύ υπεύθυνα το υπουργείο Οικονομικών. Η πλευρά που κάνει τις διαρροές, κρατώντας και τα σπίρτα και τη μάνικα για να σβήσει τη φωτιά, θα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα σε τόσο κρίσιμα, εθνικού συμφέροντος, θέματα.

Οι τράπεζες στο μικροσκόπιο του Eurogroup

– Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν και από τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι. Επιπλέον, το Eurogroup θα συνεδριάσει σε σύνθεση τραπεζικής ένωσης, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία, και την πρόεδρο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, Έλκε Κένινγκ, αναφορικά με τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα στο τρέχον οικονομικό, γεωπολιτικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Το απαγορευτικό για τους Σαουδάραβες στην ΕΤΕ

– Και ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank έμαθα ότι επισκέφθηκε τις προάλλες τον Αντρέα Ενρία. Υποθέτω ότι οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα κάνουν το πέρασμά τους από τη Φρανκφούρτη για μια συζήτηση με τον επόπτη, ο οποίος ενδιαφέρεται πολύ και για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών στη χώρα μας, καθώς θα επηρεάσει την πορεία των τραπεζών το 2023. Ήδη τον Ενρία επισκέφθηκαν Χαρδούβελης – Μυλωνάς, όπως σας έγραψε η στήλη.

Εκείνο που παρέλειψα να σας πω είναι ότι οι εξελίξεις στην Εθνική και το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων συζητήθηκαν εκτενέστερα. Όπως κατάλαβα απ’ όσα μου είπε η πηγή μου (που, για να ξεκαθαρίσω, δεν ανήκει στους πρωτογενώς εμπλεκόμενους), οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να μην μπουν οι Σαουδάραβες στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Και οι ίδιοι, άλλωστε, δύσκολα θα προσαρμόζονταν στους κανόνες εποπτείας και στα fit & proper. Άσε που, παρά το χρήμα με ουρά για επενδύσεις, έχουν βγάλει και όνομα τσιγκούνηδων. Όλο λάδι, αλλά από τηγανίτα τίποτα…

Οι εξελίξεις στις «μικρές» τράπεζες…

– Σας έλεγα και για το ενδιαφέρον του Αντρέα Ενρία για τις εξελίξεις στις μη συστημικές τράπεζες. Μπορεί να μην τις εποπτεύει, αλλά δεν θα ήθελε επ’ ουδενί να σκάσει κάποια τράπεζα, έστω και η μικρότερη, στην Ευρωζώνη και στη θητεία του. Εμένα, πάντως, αυτό το ενδιαφέρον του Ενρία μού δείχνει και μια έλλειψη εμπιστοσύνης για τους εποπτικούς χειρισμούς σε εθνικό επίπεδο. Δεν θα έδινα άδικο στον Αντρέα. Τόσα χρόνια βλέπει τον Στουρνάρα να κλοτσάει τα τενεκεδάκια παρακάτω. Τώρα, πάντως, το πράγμα έχει ξεκολλήσει. Στην Αττικής προετοιμάζεται η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην Παγκρήτια βρέθηκαν νέοι μέτοχοι και προχωρεί το σχέδιο για τη συγχώνευση με Χανίων και HSBC Ελλάδος (ακούω ότι αναζητείται αγοραστής για το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο) και η τριανδρία-πασπαρτού για επενδύσεις των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου είναι έτοιμη να πάρει και τη Συνεταιριστική Σερρών.

…και η διάσωση της Συνεταιριστικής Σερρών

! Για να μη χάσει την άδεια λειτουργίας, η τελευταία χρειάζεται άμεσα περί τα 15 εκατ. ευρώ. Το due diligence που έχει κάνει η Deloitte για λογαριασμό Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου ακούγεται ότι βγάζει ένα ποσό αναγκών σε νέα κεφάλαια 25-30 εκατ. ευρώ. Για τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας, ακούω ότι αυτά ίσως και να ξεπερνούν το 80% του χαρτοφυλακίου δανείων… Στο διά ταύτα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συνεταιριστική Σερρών (ή Κεντρικής Μακεδονίας, αν προτιμάτε, αφού, αν δεν κάνω λάθος, η υπό πώληση τράπεζα είναι αποτέλεσμα «σωτήριας» συγχώνευσης των δύο ανεξάρτητων συνεταιριστικών από την ΤτΕ), πρέπει να σωθεί και το επιθυμεί και η κυβέρνηση. Επιπλέον όλων των άλλων, γιατί βρίσκεται σε ευαίσθητη εκλογικά και εθνικά περιφέρεια.

Στο egg της Eurobank ο Μαργαρίτης Σχοινάς

– Από τις βροχερές Βρυξέλλες στη βροχερή Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος, όπως μαθαίνω, επιδεικνύει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για τη start up επιχειρηματικότητα. Ο Έλληνας επίτροπος θα επισκεφθεί σήμερα τις εγκαταστάσεις του egg της Eurobank για να ακούσει και να μάθει για το πώς λειτουργεί το επιτυχημένο «εκκολαπτήριο» καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, που έχει οδηγήσει στην ανάδειξη πληθώρας λαμπρών νέων επιχειρήσεων. Στον χώρο του egg Hub θα γίνει συζήτηση για τη στρατηγική του egg στη διεύρυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας και θα παρουσιαστεί η 10ετής πορεία και συμβολή του egg στη διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και συνεργασίας. Θα αναλυθεί η  στρατηγική της Eurobank σε θέματα Up-skilling & Re-skilling και θα αναφερθούν οι επενδύσεις και οι πρωτοβουλίες της Eurobank για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις δεξιότητες, με δράσεις όπως π.χ. το Digital Academy και το πώς καθοδηγεί η τράπεζα τις μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος νωρίτερα το πρωί θα έχει επισκεφθεί το EBEA και το Foundation, θα γνωρίσει από κοντά εταιρείες που αναδείχθηκαν από το egg της Eurobank στους κλάδους Επιστημών Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Ασφάλειας και Παραγωγής. Η Eurobank έχει επενδύσει 12 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του egg, ενώ από την ίδρυσή του το «αβγό» (e=enter, g=grow, g=go) έχει φιλοξενήσει 1.100 νέους επιχειρηματίες.

Πηγή: powergame.gr 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News