Τραγωδία: Εκατοντάδες νεκροί σε Τουρκία και Συρία από το φονικό σεισμό 7,7 Ρίχτερ

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί και τεράστιες οι καταστροφές από τον τρομακτικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρό του, σάρωσε τη Συρία και έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο και τη Γεωργία.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτίρια εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη νύχτα σήμερα Δευτέρα τη βόρεια Συρία και είχε επίκεντρο τη νότια Τουρκία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ και νοσοκομεία.

Θα αυξηθούν οι νεκροί

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, τον οποίο επικαλέστηκε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, έχουν καταμετρηθεί 42 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στη Χάμα (κεντρικά) και στη Λαττάκεια, στις ακτές της χώρας στη Μεσόγειο (φωτογραφία του SANA/via Reuters, επάνω, από τη Χάμα).

Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός και υπάρχει κίνδυνος να γίνει ακόμη πιο βαρύς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι όταν κατέρρευσαν διάφορα κτίρια, δήλωσε πηγή προσκείμενη σε νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι, στη Χάμα και στη Λαττάκεια εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, μεταδίδουν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα Λευκά Κράνη, οργάνωση πολιτικής προστασίας που δρα σε περιοχές υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών, ιδίως στην Ιντλίμπ, έκαναν επίσης λόγο για «δεκάδες θύματα και πολλούς παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια», προσθέτοντας πως διεξάγουν επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό θυμάτων.

Ισοπεδωμένα κτίρια

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης των 7,7 Ρίχτερ εντοπίστηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από την πόλη Γκαζιάντεπ, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS).

Καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας), το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 17,9 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός στον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο.

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Φωτογραφίες και βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ισοπεδωμένα κτίρια σε διάφορες κοινότητες της περιοχής.

Μήνυμα Ερντογάν

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας έχουν αποσταλεί στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, έγραψε στο Twitter ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετέφερε επίσης τις «καλύτερες ευχές» του στους πολίτες που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση, η οποία, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή μαζί το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Υψηλή σεισμικότητα

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 Ρίχτερ έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες ζημιές, κατά τις αρχές.

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 Ρίχτερ ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Πηγή: in.gr 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News