Ρωσία: Απέτυχε να εκτοξεύσει τον Satan II ενώ ο Μπάιντεν πήγαινε στο Κίεβο

Η Ρωσία απέτυχε να εκτοξεύσει τον πύραυλο Satan II την ώρα που ο Μπάιντεν κατευθυνόταν στο Κίεβο.

Πριν την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στην συνθήκη New Start, η Μόσχα είχε κάνει μία αποτυχημένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Παρόλα αυτά, η αποτυχημένη εκτόξευση έγινε την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθυνόταν προς την Ουκρανία τη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το CNN, «Η Ρωσία ειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των προτέρων για την εκτόξευση», δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η δοκιμή δεν ενέχει κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη δοκιμή ως ανωμαλία ή κλιμάκωση.

Απέτυχε η δοκιμή του Satan II

Η δοκιμή του βαρέως πυραύλου SARMAT – με το παρατσούκλι Satan II στη Δύση και ικανό να εκφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές – φαίνεται να απέτυχε, δήλωσαν αξιωματούχοι. Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και αν αυτό είχε λειτουργήσει, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είχε επισημάνει τη δοκιμή στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους την Τρίτη.

Αντίθετα, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση στην ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Ωστόσο, δήλωσε επίσημα ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας του στη συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο σύμφωνο που απομένει που ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Ο Πούτιν έχει ανακοινώσει επιτυχημένες δοκιμές ICBM στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου Απριλίου, λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή η δοκιμή ήταν επίσης για τον πύραυλο SARMAT, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, είχε βεληνεκές που υπερβαίνει τα 11.000 χιλιόμετρα (6.835 μίλια). Ο πύραυλος μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 100 τόνων και σχεδιάστηκε ως διάδοχος του R-36M Voevoda ICBM.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News