Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Στη «μάχη» των γραπτών εξετάσεων 108.229 πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ για την πρόσληψή τους στο Δημόσιο

Οι συμβουλές των ειδικών στα «Π», οι λεπτομέρειες και τα κριτήρια για την τελική βαθμολογία.

Σε θέση «μάχης» βρίσκονται 108.229 πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο, 4 Μαρτίου, κατά το πρότυπο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε δύο κατηγορίες μαθημάτων, που αφορούν τις γενικές γνώσεις και τις δεξιότητές τους, με το σύστημα των ερωτήσεων των πολλαπλών επιλογών (multiple choice) και τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» δημοσιεύουν σήμερα έναν οδηγό επιτυχίας με ενδεικτικά θέματα SOS και τις απαντήσεις που δίνουν τα φροντιστήρια «Βαφειαδάκης», ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν το πνεύμα των εξετάσεων.

Χρήσιμες συμβουλές δίνουν για τους υποψηφίους ο καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, ο μαθηματικός Γιάννης Θωμόγλου, που ασχολείται χρόνια με την προετοιμασία υποψηφίων για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, καθώς και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου.

Σημειώνεται ότι με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα δημιουργηθεί πίνακας επιτυχόντων, από τον οποίο θα επιλέγονται ανάλογα με τη σειρά κατάταξης οι διοριστέοι. Η προκήρυξη του διαγωνισμού 2Γ/2022 δεν προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων, καθώς οι θέσεις του Δημοσίου θα καλύπτονται με ξεχωριστές προκηρύξεις, στις οποίες θα καλούνται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον έχουν επιτύχει στον διαγωνισμό και με βάση τα μόρια που θα έχουν συγκεντρώσει σε αυτόν. Εχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής από το Υπουργικό Συμβούλιο 5.124 θέσεις μονίμων, αλλά στον αριθμό αυτόν αναμένεται να προστεθούν και άλλες, οι οποίες θα προκηρύσσονται σταδιακά.

Μαθήματα/Δοκιμασίες

Η εξέταση των μαθημάτων/δοκιμασιών (εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας) θα γίνει γραπτώς με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι απαντήσεις θα δοθούν σε ειδικά απαντητικά φύλλα. Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού καθορίζει τον βαθμό που αντιστοιχεί σε κάθε απάντηση και η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται με χρήση των μέσων της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Ο γραπτός διαγωνισμός περιλαμβάνει τα εξής δύο μαθήματα/δοκιμασίες: α) εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο να έχουν οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, και β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία.

Οι ερωτήσεις της εξέτασης γνώσεων θα αφορούν στις ακόλουθες δέκα ενότητες: 1. Το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα – Ιεραρχία κανόνων δικαίου, 2. Θεμελιώδη δικαιώματα, 3. Οργανα του κράτους – Οργάνωση της διοίκησης, 4. Πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σύνθεση, τρόπος ανάδειξης, κύριες αρμοδιότητες), 5. Δημόσια πολιτική, 6. Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, 7. Ψηφιακή διακυβέρνηση (Ν. 4727/2020 όπως ισχύει), 8. Μακροοικονομικά μεγέθη και εθνικοί λογαριασμοί, 9. Δημοσιονομική πολιτική και 10. Οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση. Η βαθμολογία των υποψηφίων σταθμίζεται με τους ακόλουθους συντελεστές βαρύτητας: α) εξέταση γνώσεων: 50%, β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας: 50%.

Εξεταστικά κέντρα

Οι γραπτές εξετάσεις θα διεξαχθούν σε 527 εξεταστικά κέντρα σε 43 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Οι υποψήφιοι, για να βρουν το εξεταστικό τους κέντρο, θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΑΣΕΠ (www. asep.gr) και να κάνουν αναζήτηση βάζοντας στα ειδικά πεδία τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν (ΑΜΚΑ, αρ. ταυτότητας, ΑΦΜ).

Για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας η ώρα προσέλευσης των υποψηφίων ορίστηκε στις 8 π.μ. και η ώρα έναρξης της εξέτασης στις 9 π.μ. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 2 ώρες και 45 λεπτά. Για την εξέταση γνώσεων, η ώρα προσέλευσης των υποψηφίων ορίστηκε στις 2.30 μ.μ. και η ώρα έναρξης της εξέτασης στις 3.30 μ.μ. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 2 ώρες και 30 λεπτά.

«Το πρώτο βήμα»

Με αφορμή τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Θάνος Παπαϊωάννου, σε ανάρτησή του προς τους υποψηφίους αναφέρει: «Να διευκρινίσω ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό κατάταξης των υποψηφίων. Με άλλα λόγια, όσοι περάσουν τη βάση θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν υποψηφιότητα σε προκηρύξεις των αναφερόμενων στην προκήρυξη κλάδων-ειδικοτήτων, που θα ακολουθήσουν την έκδοση της βαθμολογίας για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι να διεξαχθεί ο επόμενος διαγωνισμός.

Η βαθμολογία τους θα προσαυξάνεται με τυχόν μεταπτυχιακά/διδακτορικά και εμπειρία (η τελευταία ανεξαρτήτως συνάφειας). Συνεπώς, το να περάσει κανείς τη βάση στα δύο “μαθήματα” είναι το πρώτο βήμα για μια πρόσληψη, αλλά όχι το τελευταίο. Να παρακινήσω τους υποψηφίους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα δελτία Τύπου που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στις 9/12/2022 και στις 23/1/2023 με οδηγίες και παραδείγματα για τα τεστ δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.

Επίσης, να ανατρέξουν στο δελτίο Τύπου του ΑΣΕΠ (19/12/2022), στην ιστοσελίδα της Αρχής, όπου έχουν αναρτηθεί όλα τα νομοθετικά κείμενα που αναφέρονται στην εξεταστέα ύλη, όπως ισχύουν με τις τροποποιήσεις τους, και συγκεκριμένα τα σχετικά άρθρα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του κώδικα διοικητικής διαδικασίας, τον κώδικα δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων και τον νόμο για την ψηφιακή διακυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ: www.parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News