Ολυμπιακός: Ο «κακός» του δαίμονας στο μικροσκόπιο - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Μονακό

eurokinissi

Η Μονακό στο μικροσκόπιο του Παύλου Δεπόλλα. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ, δεν έχει το μεγάλο όνομα ή βαριά φανέλα, έχει όμως σχεδόν όλα τα υπόλοιπα. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 12 Μαΐου.

Γαλλική ομάδα (εντάξει, ας είναι ανεξάρτητο κρατίδιο το ομώνυμο) τύποις, αμερικανική στην… αγωνιστική πράξη. Με έναν Σέρβο προπονητή, που τον λένε Ομπράντοβιτς, αλλά όχι και Ζέλικο. Ο μοναδικός με αυτό το επώνυμο στο Κάουνας θα είναι ο Σάσα, που οδήγησε στον δρόμο του Ολυμπιακού τη Μονακό μόλις στη δεύτερη χρονιά της στην Ευρωλίγκα κι αφότου -βήμα-βήμα- έχει περάσει με ανοδική πορεία κάθε στάδιο την τελευταία εννιαετία.

Αρχής γενομένης από τη σεζόν 2014-15, στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας ακόμα, όταν παρεμπιπτόντως ο σέντερ της ήταν ο Μουσταφά Φαλ! Κομίζουμε… γιοτ στο Πριγκιπάτο, αν γράψουμε πως πρόκειται για αθλητικό σύνολο, που βασίζεται στην τριάδα-φωτιά των γκαρντ και διαθέτει πλειάδα φόργουορντ για όλες τις δουλειές.

Ο πιο ομαδικός από ποτέ Μάικ Τζέιμς της φωτό και των 16,2 πόντων και 4,6 ασίστ ψάχνει την ευρωπαϊκή στέψη στα 33 του, Ελί Οκομπό (12,5 π., 3,5 ασ.) και Τζόρνταν Λόιντ (12,5- 2,6) αποδείχτηκε πως μπορούν να συνυπάρξουν με έναν τόσο πληθωρικό περιφερειακό δίπλα τους. Αλφα Ντιαλό και Τζον Μπράουν είναι οι βασικοί φόργουορντ, ο δεύτερος, αμυντικός εξπέρ γαρ, είναι αυτός που απειλεί να σταματήσει τον Βεζένκοφ – όπως στο «Γκαστόν Μεντεσέν», όπου ο Σάσα είχε τα χαμηλότερα νούμερά του στην κανονική περίοδο (4 π. με 0/4 τρ., ranking 7).

Οι «πρίγκιπες» κέρδισαν 64-60, μετά το δικό τους 81-76 και μέσα στο ΣΕΦ, μία χρονιά βέβαια αφότου είχαν αποκλειστεί απ’ την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα με 3-2 στους προημιτελικούς. Βάζουν δηλαδή πάντα δύσκολα, ενίοτε φέρνουν κι απ’ το βάθος του πάγκου έναν Γιοάν Μακουντού, που με 9 πόντους και 6 ριμπάουντ έκανε τη διαφορά στη φετινή κόντρα τους στον δεύτερο γύρο.

Στο «5» ξεκινάει ο γεροΝτονάτας Μοτιεγιούνας, υποψήφιο… θύμα ώστε να τον «χτυπήσει» στην άμυνα ο ελληνικός σύλλογος. Ο εκρηκτικός Ντόντα Χολ έρχεται από πίσω και φέρνει βροντερά καρφώματα. Οπως και ο Ολυμπιακός, η Μονακό έχει μικρό αριθμητικά ρόστερ. Μόλις δώδεκα παικτών! Ευτυχώς και γι’ αυτήν, δεν είχε πολλούς τραυματισμούς – αν και Τζέιμς, Λόιντ (21 π. έκαστος) αποκόμισαν θεματάκια απ’ το 97-86 και το 3- 2 επί της Μακάμπι.

Οι ταχύτατοι γκαρντ επιδιώκουν φάσεις απομόνωσης (isolations), απ’ την άλλη οι Πειραιώτες πρέπει να επιδιώξουν να βρουν τα μις ματς και να τα εκμεταλλευτούν επειδή όλοι τους είναι κοντοί. Προσοχή και στο (επίσης undersized) «τεσσάρι» Τσίμα Μονέκε, που αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν κι αρχίζει να μπαίνει στο νόημα.

Αξιοσημείωτο ότι ενώ ο Ολυμπιακός παραδοσιακά «στραγγαλίζει» τους αντιπάλους του στις τρίτες περιόδους, φέτος την πάτησε σε αυτές, με επιμέρους (εις βάρος) σκορ 22-38.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News