Αντώνης Καρπετόπουλος: Λίγη δικαιοσύνη για τον Άλκη!
Όταν το δικαστήριο μετέτρεψε τη βασική κατηγορία σε «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» κάποιοι πάλι πίστεψαν πως μπορεί οι ένοχοι να πέσουν στα μαλακά, αλλά δεν έγινε τίποτα τέτοιο. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε την σκληρότερη των αποφάσεων στους κατηγορούμενους για τη φρικτή δολοφονία του Άλκη Καμπανού, που συνέβη τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.
Επέβαλε ισόβια κάθειρξη στους επτά από τους δώδεκα καταδικασθέντες. Και σκληρές ανάλογες ποινές και στους πέντε άλλους: η μικρότερη που επιβλήθηκε είναι 19 χρόνια φυλάκισης.
Φυσικά υπάρχει και το Εφετείο. Αλλά εκεί μπορεί να υπάρξει πια μόνο μείωση των ποινών: δεν θα γλυτώσει κανείς.
Στο άκουσμα της απόφασης για την καταδίκη των κατηγορουμένων την περασμένη Πέμπτη κόσμος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς: πολλοί την απόφαση αυτή δεν την περίμεναν.
Η διάχυτη αμφιβολία στην δίκη του Άλκη Καμπανού
Όταν τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησε η δίκη των δώδεκα καταδικασμένων πλέον δολοφόνων του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη υπήρχε μια διάχυτη αμφιβολία ακόμα και για την ολοκλήρωσή της.
Υπήρχε πολύς κόσμος που πίστευε πως στο τέλος οι δώδεκα κατηγορούμενοι με κάποιο τρόπο θα την γλυτώσουν: η σιωπή τους και η σκληρή στάση τους απέναντι στους ανακριτές μαρτυρούσαν πως ήταν προετοιμασμένοι για όλα – σαν να είχαν κάποιες εγγυήσεις ότι όλα θα πάνε καλά.
Υπήρξε από την μεριά τους μια στάση που θύμιζε αιχμάλωτους πολέμου κι όχι κατηγορούμενους: έλεγαν τα ίδια πράγματα, έδιναν τις ίδιες απαντήσεις, δεν ήθελαν να ξεκαθαρίσει τίποτα. Μετά όμως από 49 συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης προέκυψε η καταδίκη όλων. Αυτό ήταν το μόνο που πέτυχαν.
Δεν μετάνιωσε κανείς
Πανηγυρισμούς είχαμε και χθες. Επί της ουσίας η έδρα αποδέχτηκε και χθες, όπως και την περασμένη Πέμπτη όταν βγήκε η απόφαση ενοχής, την πρόταση της εισαγγελέως κ. Κυριακής Κλιάμπα.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι ανάλογες με τον βαθμό συμμετοχής των κατηγορούμενων σε όσα έγιναν το τραγικό εκείνο βράδυ του Φεβρουαρίου που ο Αλκης έχασε τη ζωή του: ο βαθμός αυτός προέκυψε από την διαδικασία.
Όταν το δικαστήριο μετέτρεψε τη βασική κατηγορία σε «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» κάποιοι πάλι πίστεψαν πως μπορεί οι ένοχοι να πέσουν στα μαλακά: δεν έγινε τίποτα τέτοιο. Απλά ήταν δύσκολο να σταθεί ως κατηγορία «η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» όταν οι δώδεκα ήταν απλά μέλη ενός ποδοσφαιρικού συνδέσμου. Η εισαγγελέας ανέλυσε ένα σκεπτικό που μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλες ανάλογες δίκες προσεχώς: μίλησε για επιλεκτικές και όχι ουσιαστικές ομολογίες.
«Οι κατηγορούμενοι μίλησαν επιλεκτικά όχι για τις πράξεις τους, αλλά για την παρουσία τους στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης: αυτό ομολόγησαν. Απέκρυψαν τα πάντα και αποδέχθηκαν όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν.
Δεν μετάνιωσαν ούτε πόνεσαν για αυτό που έκαναν, δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά», ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τη συγγνώμη που ζήτησαν στις απολογίες τους είπε: «Η συγγνώμη συνδέεται με τη συναίσθηση και την ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που σε αυτήν την αίθουσα δεν προέκυψαν».
Συγκλονιστική και η παρατήρηση πως κανείς δεν ξεκαθάρισε τι πραγματικά έγινε. «Κανείς, κοιτώντας μας στα μάτια, δεν είπε τί είδε και τι έγινε εκείνο το βράδυ» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας. Δίνοντας μια πραγματικά σπάνια περιγραφή της συνέργειας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο theKarpetshow.gr.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα