Nova: Ενοχλήθηκε από κριτική του Mega και το... κατέβασε από τη συνδρομητική πλατφόρμα!

Η διοίκηση της NOVA ενοχλημένη από ρεπορτάζ του Mega, για ένα επενδυτικό πρόγραμμα δύο δισ. € που ακόμη… αγνοείται, αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες που θυμίζουν άλλες εποχές να βγάλει το κανάλι απ’ τη συνδρομητική της πλατφόρμα! – Προσφυγή στα δικαστήρια ετοιμάζει το Mega.

Τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές και παραπέμπει σε απολυταρχικά καθεστώτα, διάλεξε η διοίκηση της NOVA, προκειμένου να εκφράσει τη… δυσαρέσκειά της, σε χθεσινό ρεπορτάζ του Mega. Με διαδικασία… εξπρές που δεν συνάδει βεβαίως με την -περιβόητη- ελεύθερία του Τύπου, η διοίκησή της αποφάσισε να ρίξει «μαύρο» στο κανάλι και να το αφαιρέσει από τη συνδρομητική πλατφόρμα της!

Αφορμή στάθηκε το ακόλουθο ρεπορτάζ του Μεγάλου Καναλιού, για το οποίο σας ενημερώσαμε από το πρωί της Παρασκευής (14/7):

«Ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα -τουλάχιστον στα χαρτιά– ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα εκπονούσε η NOVA, αγνοείται, καθώς η εταιρία φαίνεται να αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα…

Μάλιστα πριν από δέκα μήνες η NOVA εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για να περάσει οπτικές ίνες για γρήγορο ίντερνετ και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Ήταν Σεπτέμβριος το 2022 όταν οι εκπρόσωποι της United Greece, ο βασικός μέτοχος της ΝΟVA παρουσίαζε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) και του δικτύου 5G.

Οι υποδομές θα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο μητρικός όμιλος της NOVA, United Group, που δημιουργήθηκε από τον Σέρβο επιχειρηματία Ντράγκαν Σόλακ και κατέχει πλέον μερίδιο πλειοψηφίας η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, -που χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος «κλειδί» για τις επενδύσεις του Σόλακ στην Ελλάδα –διατεινόταν ότι θα εστιάσει στην υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου, το οποίο μόνο για την Ελλάδα προβλέπει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) και δικτύου 5G.

Amber alert για το μεγαλόπνοο σχέδιο

Έκτοτε το πολύ-υποσχόμενο επενδυτικό πλάνο της United Group που θα μετασχημάτιζε ψηφιακά την χώρα αγνοείται.

H NOVA παρόλο ότι έχει εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή από ευρωπαϊκά κονδύλια για την εκτέλεση έργων οπτικών μηνών, 10 μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Κρίσιμο ερώτημα πάντως παραμένει πώς η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και πώς βρήκε χρηματοδότηση από δύο τράπεζες τη στιγμή που το πιστωτικό προφίλ της κατέγραφε σημαντικές αθετήσεις χρέους προς τις ελληνικές τράπεζες, προκαλώντας ζημιές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Κρίσιμα ερωτήματα

Την ίδια στιγμή στην αγορά σχολιάζεται έντονα πώς μια εταιρεία διαφημίζει ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ, όταν την ίδια ώρα φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο για να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της το οποίο σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2021, προσέγγιζε τα 4,7 δισεκατομμύρια αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εκποίηση σημαντικών περιουσιακών της στοιχείων.

Και εδώ βέβαια δημιουργείται το μεγάλο και βασικό ερώτημα πώς ένας όμιλος με υψηλό χρέος που δεν παράγει θετικές ταμειακές ροές, θα καταφέρει να υλοποιήσει επενδυτικά πλάνα 2 δισ. ευρώ έως το 2027, ιδίως την ώρα που έχει αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις τόσο για το 2024 όσο και για το 2025».

Η απάντηση… απόφαση για «μαύρο» της NOVA

Λίγες ώρες αργότερα, η NOVA με ανακοίνωσή της ενημέρωσε με απόλυτα… δημοκρατικό τρόπο και με σαφή πρόθεση για… διάλογο, όπως τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «αναστέλλει την αναμετάδοση του Mega Channel μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών της. Οι πελάτες της Nova θα μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το κανάλι του MEGA μέσω Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης χρησιμοποιώντας τις συμβατικές κεραίες και τους αποκωδικοποιητές Nova/EON…

Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια απαιτήσεων για υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών. Η Nova παραμένει θετική σε επαναδιαπραγμάτευση για τη συνέχιση της συνεργασίας εντός λογικών και αμοιβαίως επωφελών όρων…

Ως αποτέλεσμα αυτού, έχει ξεκινήσει από χτες δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group, και την αξιοπιστία τους αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι τελείως ανυπόστατοι και στόχο έχουν να πλήξουν την εταιρεία μας, τους εργαζόμενούς μας, τους πελάτες μας και τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Nova…».

Παράλληλα, στα μέιλ χιλιάδων συνδρομητών εστάλη από τη NOVA το ακόλουθο μήνυμα, χωρίς την παραμικρή εξήγηση:

«Αγαπητέ συνδρομητή, από 14/07/2023 το κανάλι MEGA TV θα είναι διαθέσιμο στον αποκωδικοποιητή της Nova, μόνο μέσω κεραίας επίγειας λήψης. Πως; Συνδέοντας εύκολα και γρήγορα την κεραία επίγειας λήψης, στην υποδοχή RF IN του αποκωδικοποιητή και πραγματοποιώντας σάρωση καναλιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέαση των επίγειων ψηφιακών καναλιών, είναι η κάλυψη της γεωγραφικής περιοχής από την Digea».

Ραντεβού για… εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη

Άμεση ήταν η αντίδραση της Alter Ego Media Α.Ε., η οποία με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι το λόγο έχουν πλέον τα δικαστήρια:

«Σχετικά με το δυσφημιστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Nova σε σχέση με χθεσινό ρεπορτάζ του Τ/Σ MEGA, η ALTER EGO MEDIA Α.Ε. θα προσφύγει άμεσα στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι μέτοχοι της Nova, Dragan Solak και Νίκος Σταθόπουλος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα με νόμους και κανόνες, και πολύ σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News