Κουβαράς: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο - Κοντά σε σπίτια οι φλόγες – Εντολή εκκένωσης του οικισμού Πέτα

Επιχειρούν 4 ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Αποστολή μηνύματος 112 και εκκένωση του οικισμού Πέτα. To in μεταδίδει όλες τις εξελίξεις.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική από φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Κουβαρά Αττικής και καίει κοντά σε σπίτια. Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι της τάξης των 5-6 μποφόρ.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, καθώς κοντά στο σημείο που έχει ξεσπάσει το πύρινο μέτωπο υπάρχουν κατοικίες. Μηνήματα 112 στους κατοίκους. Εντολή εκκένωσης των περιοχών Πέτα, Μελισουργός – Ταμπούρια. Κλειστή η Λ.Μαρκοπούλου.

Εφιαλτική εικόνα κοντά σε κατοικίες

14:39 Κάτοικοι από την περιοχή αναστατωμένοι καλούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και προειδοποιούν για τις διαστάσεις που παίρνει η φωτιά υποστηρίζοντας ότι απειλεί σπίτια.

14:38 Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στον Κουβαρά

Σε έκτακτη ενημέρωση θα προχωρήσει η Πυροσβεστική με τη φωτιά να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

14:33 Νέο μήνυμα 112 στις περιοχές Μελισουργός – Ταμπούρια

Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά για τη μεγάλη φωτιά που καίει στον Κουβαρά. Το νέο μήνυμα, το τρίτο κατά σειρά, αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στις περιοχές Μελισουργός και Τραμπουριά να εκκενώσουν προς Ανάβυσσο. 

14:20 Κλειστή η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας

14:00 Έκτακτη ανακοίνωση από ΜΕΤΕΟ

Πυρομετεωρολογική ενημέρωση για την πυρκαγιά στον Κουβαρά παρέχει η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

– Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

13:50 Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, φαίνεται πως έχει ζητηθεί η εκκένωση της Μονής Ιεράς Σκέπης και του οικισμού Χελώνι που βρίσκεται κοντά στην περιοχή ενώ το πύρινο μέτωπο ανεβαίνει προς το Πάνειο Όρος.

Όπως έγινε γνωστό, πριν λίγα λεπτά με νέο μήνυμα του 112, δόθηκε εντολή εκκένωσης για τον οικισμό Πέτα.

Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Αυτή την ώρα οι μοναχοί παραμένουν στο σημείο και περιμένουν τους πυροσβέστες προκειμένου – εάν τελικά χρειαστεί – να εγκαταλείψουν τη Μονή.

Ο δήμος Σαρωνικού με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εδώ και λίγη ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά  στη Λεωφόρο Λαυρίου πριν από την 1η είσοδο για Πέτα.

«Η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας.
Παρακαλούνται οι πολίτες να παραμείνουν μακριά από τη φωτιά και να συνεργάζονται με τις αρχές.
Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση».

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News