Φωτιές: Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Ρόδο - Νέες αναζωπυρώσεις στα Δερβενοχώρια - «Συναγερμός» για την Πάρνηθα

Η πυρκαγιά στην κεντρική Ρόδο καίει πυκνό και παρθένο πευκόδασος.

Για ακόμα μία μέρα εξακολουθεί να μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο ωστόσο πλέον υπάρχει αισιοδοξία ότι οι πυροσβέστες θα καταφέρουν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εκ των οποίων 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, οι οποίες σήμερα πρόκειται να ενισχυθούν, ενώ πολλοί είναι και οι εθελοντές που έχουν σπεύσει με μηχανήματα και υδροφόρες.

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά, ενώ βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες.

Από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστα Τσίγκα, η φωτιά στη Ρόδο βρίσκεται σε ύφεση.

Ο κ. Τσίγκας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο, επισήμανε πως, σύμφωνα με αξιωματικούς, η φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιουλίου από τον Απόλλωνα Ρόδου βρίσκεται σε ύφεση και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο, ενώ από αέρος 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά στην κεντρική Ρόδο καίει πυκνό και παρθένο πευκόδασος με μεγάλα δένδρα.

Σκαπτικά μηχανήματα άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Εκκενώθηκαν τα χωριά Σαλάκος, Ελεούσα και Διμιλιά που είναι κοντά στον ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία και το ιστορικό ξενοδοχείο Έλαφος που βρίσκεται στην περιοχή.

«Το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε σε 30.000 στρέμματα δάσους»

Για την εξέλιξη των προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων μίλησε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, λέγοντας ότι η χθεσινή ήταν μια καλή νύχτα. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά, αλλά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη το πρωί. «Η χθεσινή νύχτα που ήταν η μεγάλη αγωνία μας, τολμώ να πω πως ήταν μία καλή νύχτα, με το ξημέρωμα φάνηκε και η καλή δουλειά που έγινε από όλες τις επίγειες δυνάμεις. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά αλλά έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα από το πρωί» δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

«Έχουμε 2 μποφόρ στην περιοχή, σχεδόν άπνοια…εκτιμώ πως μέχρι τη δύση του ηλίου θα έχει οριοθετηθεί η φωτιά» πρόσθεσε. Σημείωσε πως δεν απειλούνται ούτε κατοικίες, αλλά ούτε και ανθρώπινες ζωές. «Είναι μια πολύ μεγάλη έκταση, περίπου 30.000 στρέμματα δάσους που εκτείνεται αυτό το φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε από προχθές. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα έχουν καεί» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Ερωτώμενος για το εάν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στο δάσος, ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε πως το δασαρχείο δεν επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να επέμβει, και πως από την μεριά τους ό,τι ήταν να γίνει, έγινε. «Ό,τι συμβαίνει, ο εύκολος στόχος είναι η τοπική αυτοδιοίκηση» είπε χαρακτηριστικά. «Εδώ μιλάμε για μία περιφέρεια με 50 νησιά, όπου δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια δράση… Έχουμε σχεδόν κάθε μέρα φωτιά. Είναι δεκάδες τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει» σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι υπάρχουν νησιά που δεν έχουν ούτε έναν πυροσβέστη.

Πηγή: parapolitika.gr

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News