Live: Κρίσιμες ώρες στην Πάρνηθα – Καίγονται σπίτια – Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα

Πάρνηθα πυρκαγιά
eurokinisi

Εφιάλτης δίχως τέλος από τα πύρινα μέτωπα – Το χειρότερο σενάριο φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα στην Πάρνηθα ενώ η Αλεξανδρούπολη φλέγεται για πέμπτη ημέρα – Το in βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς στην Πάρνηθα και μεταφέρει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα και το πρωί της Τετάρτης καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν να κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις. Δραματική είναι η κατάσταση σε οικισμούς της Πάρνηθας που παραδίδονται στις φλόγες, ενώ το μέτωπο κινείται προς τον Εθνικό Δρυμό.

Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών. Το in βρίσκεται για ακόμα μία μέρα στο μέτωπο της Πάρνηθας και μεταδίδει live τις εξελίξεις.

 

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή ενώ το μέτωπο μετά τη 1 τα ξημερώματα κινείτο προς Ροδόπη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά εντοπίστηκαν νεκροί σε δασώδη έκταση κοντά στο χωριό Αβαντας στον Εβρο. Τη Δευτέρα, ακόμα δύο άτομα είχαν ανασυρθεί νεκρά, στη Βοιωτία και τη Λευκίμμη.

Τέσσερα μέτωπα μαίνονταν στη Βοιωτία με τα μηνύματα του 112 επίσης να ηχούν συνεχώς ενώ και στη Φθιώτιδα σήμανε συναγερμός, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Μακρακώμης. Και στον Ασπρόπυργο υπήρξε αναζωπύρωση με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανησυχούν για την ένταση των ανέμων.

 

16:38 Φωτιά στο Στείριο Διστόμου

Νέο πύρινο μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική στη Βοιωτία αφού έχει ξεσπάσει φωτιά στο Στείριο Διστόμου, σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 24 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

16:29 Κλειστή η Εγνατία Οδός

Η φωτιά κατευθύνεται προς τη Ροδόπη με τις Αρχές να έχουν κλείσει τον δρόμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες έχουν περάσει την Εγνατία Οδό, με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει ενώ έχει κλείσει και η παλιά Εθνική Οδός στον κόμβο στο Βέλκιο.

 

16:24 Φωτιά στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας του Δήμου Διρφυών Μεσσαπίων, σε δασική έκταση.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην περιοχή.

Επιχειρούν 35 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Η φωτιά είναι μακριά από τα σπίτια, ωστόσο πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή.

 

16:18 ΚΚΕ: Η φωτιά καίει τον εθνικό δρυμό – Να σταματήσει τα προπαγανδιστικά τερτίπια η κυβέρνηση
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία καλεί «να σταματήσει τις γελοιότητες και τα προπαγανδιστικά τερτίπια», αναφορικά με τη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, εξαπέλυσε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Αττικής, ο οποίος βρίσκεται στα πύρινα μέτωπα της Αττικής.

«Η κυβέρνηση να σταματήσει τις γελοιότητες και τα προπαγανδιστικά τερτίπια. Η φωτιά από εχθές καίει τις πλαγιές του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και αυτή την στιγμή βρίσκεται στον εθνικό δρυμό», τονίζει ο κ. Χιώνης.

 

16:14 Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για Ροδόπη, Ανατολική και Δυτική Αττική
Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Δήμων Φυλής και Ασπροπύργου της ΠΕ Δυτικής Αττικής και του Δήμου Αχαρνών της ΠΕ Ανατολικής Αττικής, (κωδικός ενεργοποίησης EMSR690) οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου και περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των Δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης (κωδικός ενεργοποίησης EMSR689) η οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Δευτέρα 21 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

 

16:08 ΓΕΕΘΑ: Το στρατόπεδο «Λοχαγού Καποτά» στις Αχαρνές Αττικής ουδέποτε κινδύνευσε από την πυρκαγιά
«Το στρατόπεδο ‘ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ’ (σ.σ. στις Αχαρνές Αττικής) ουδέποτε κινδύνεψε καθώς οι μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο του κατασβέστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του, λόγω των προπαρασκευαστικών ενεργειών πυρασφάλειας και ασφάλειας εγκαταστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του στρατοπέδου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου».

Αυτό έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, με σχετική ανακοίνωση.

16:05 Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πάρνηθα – Κανονικά η κυκλοφορία στην Αττική Οδό
Σύμφωνα με την Τροχαία έχει γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».

Η Αττική Οδός επικοινώνησε με το MEGA με σκοπό να ενημερώσει τους οδηγούς πως στις 15:30 το μεσημέρι κανένα τμήμα του δρόμου δεν είναι κλειστό.
Από τις 10 έως τις 6 το πρωί της Τέταρτης θα παραμείνει κλειστεί η έξοδος 10Α προς Ελευσίνα για τεχνικούς λόγους.

16:00 Το in στην Πάρνηθα – Εικόνες «βιβλικής» καταστροφής – Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες
Σύμφωνα με την ΕΡΤ περισσότερα από 10 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας ενώ τα πράγματα είναι ανησυχητικά καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

 

15:52 Νέο μήνυμα 112 στη Ροδόπη για εκκένωση της περιοχής Κιζάρι

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής Κιζάρι στη Ροδόπη να εκκενώσουν προς Σάπες.

 

15:44 Φωτιά στο Ασήμι Ηράκλειου

Φωτιά ξέσπασε στο Ασήμι Ηρακλείου. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεσπάσει σε ελαιώνες και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ συνδρομή από αέρος παρέχει ένα ελικόπτερο.

15:38 Ομάδα υποδοχής στον δήμο Αχαρνών για όσους έχουν φύγει από τα σπίτια τους
Ομάδες υποδοχής οργανώνει ο δήμος Αχαρνών, για τους δημότες εκείνους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πύρινου μετώπου και της εντολής εκκένωσης. Όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να οργανώσει τον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και για να παρέχει όποιες υπηρεσίες χρειαστούν οι πολίτες, που θα προσέρχονται για φιλοξενία στην ανοιχτή και κλιματιζόμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα).

Η ομάδα υποδοχής που συγκροτήθηκε αποτελείται από κοινωνικές λειτουργούς, ψυχολόγο, επισκέπτρια υγείας, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό. Πέρα από αυτή την ομάδα του δήμου, στον χώρο του Δημαρχείου υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαστεί (τηλ. 2132123127).

Τέλος, όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων του δήμου Αχαρνών, περιπολεί για να περισυλλέξει και να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, όσα ζώα που εντοπίζονται και βρίσκονται σε κίνδυνο (τηλ. 6974414547).

15:28 Μεγάλη αναζωπύρωση στην Πάρνηθα – Δείτε τις φωτογραφίες στο in

 

15:23 Προσπάθεια να μην φτάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκαλης, μιλώντας στο MEGA είπε πως οι φλόγες δεν έχουν περάσει ακόμα στον Εθνικό Δρυμό.

«Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην φτάσουν οι φλόγες στο σημείο. Ελπίζουμε να κοπάσουν οι άνεμοι. Υπάρχουν καμένα σπίτια στην Αγία Παρασκευή. Όταν σταματήσουν οι άνεμοι θα μπορέσει να ελεγχθεί η φωτιά».

 

15:08 Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη

Με στόχο να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς της Δαδιάς προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τη Λεπτοκαρυά το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισε την υιοθέτηση της πρότασης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης η οποία προβλέπει την επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή των αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα για την τροφοδότηση με νερό των οχημάτων της πυροσβεστικής καθώς σε αρκετούς οικισμούς σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργά μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια. Τέλος μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και το Νομό Ροδόπης.

Ως προς τις καιρικές συνθήκες η μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το προηγούμενο Σάββατο, κράτησε μόνο λίγες ώρες, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

14:59 Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Κασσιτέρα στη Ροδόπη
Μήνυμα του 112 εστάλη στις 2:46 στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτέρα στη Ροδόπη προκειμένου να απομακρυνθούν προς τις Σάπες λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

14:45 Νέο μέτωπο στο Άργος

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κόκλα Άργους. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

14:23 Οι σημαντικότερες εξελίξεις στα μέτωπα Πάρνηθας και Αλεξανδρούπολης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης
Δραματική είναι η κατάσταση στην Πάρνηθα καθώς οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι και στον οικισμό Άγιο Ιωάννη Ρώσο καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα ενώ το μεσημέρι η φωτιά ξέφυγε και προς τον Εθνικό Δρυμό, τον βασικό και από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Αλλεπάλληλα ήταν τα μηνύματα του 112 για εκκένωση, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι δεν έφευγαν και προσπαθούσαν με γυμνά χέρια να σώσουν τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους.

Νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Νίκος Ξαγοράρης, ζήτησε ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων καθώς όπως είπε υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί το σενάριο του 2021.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν δεν έχουν καταφέρει παρά τις τιτάνιες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι των οποίων η φορά αλλάζει πολλές φορές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή στην Αλεξανδρούπολη το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Ροδόπη, ενώ οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν το πρωί δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Και στον Έβρο εστάλησαν μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών από το 112, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται ο οικισμός της Αύρας.

Η Εγνατία έκλεισε για ακόμα μία φορά από την Κομοτηνή έως τη Μάκρη

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στην φωτιά στον Ασπρόπυργο και στη Βοιωτία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν διασπαρεί λόγω του πλήθους των μετώπων, ενώ οι πυροσβέστες είναι εξουθενωμένοι μετά από τόσες ημέρες που επιχειρούν συνεχώς στα μέτωπα.

Στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την κατάσταση με την φωτιά στην Πάρνηθα.

14:17 Ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια για τις πυρκαγιές

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Πάρνηθα, ιδιαιτέρως για τις επόμενες ώρες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα. «Όλες μας οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου», είπε και προσέθεσε ότι «συνεχίζεται η υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών μας, των εθελοντών πυροσβεστών, των πολιτών στα παράλληλα πύρινα μέτωπα που αντιμετωπίζουμε».

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η Πυροσβεστική, τις τελευταίες 5 μέρες από την Παρασκευή έως χθες, κλήθηκε να διαχειριστεί 355 δασικές πυρκαγιές και συμπλήρωσε ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες.

«Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι ότι παράλληλα με τη mega πυρκαγιά στον Έβρο χθες η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές στην Αττική, 6 στη Βοιωτία και 1 στην Εύβοια. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων μέσων τα οποία διαθέτουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Αττική ο κ. Κικίλιας είπε ότι χθες στις 9 το πρωί είχαν απογειωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχείρησαν σε 5 εστίες, 3 διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, και κοντά στο Θριάσιο και υπογράμμισε ότι τα εναέρια μέσα έφτασαν πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας μέσα σε 4-5 λεπτά.

«Όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα, στη Μονή Κλειστών στις 12:00, έγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή κι όμως η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής επεκτάθηκε. Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4-5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση και τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα.

«Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση. Δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία. Επτά φορές φέτος το καλοκαίρι μεγάλες περιοχές , πολλές περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες το 2012», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε mega πυρκαγιά την πυρκαγιά στον Έβρο με δεκαπέντε παράλληλες εστίες πυρκαγιάς και τόνισε ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο δάσος της Δαδιάς οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, των ισχυρών ανέμων, δημιούργησαν «από αυτές τις παράλληλες εστίες ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο το οποίο οι όποιες δυνάμεις πυρόσβεσης όσο ισχυρές κι αν ήταν δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο».

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθος εκτιμήσεων, δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις», και προσέθεσε ότι η Πολιτική Προστασία όπως και η Δημόσια Υγεία δεν είναι αρένα για πολιτική αντιπαράθεση.

14:08 Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο – Μεγάλη αναζωπύρωση – Νέα μηνύματα από το 112
Δραματική είναι η κατάσταση στη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα στον Έβρο. Η φωτιά κινείται προς την Αύρα ενώ ήχησαν νέα μηνύματα του 112 για εκκένωση των περιοχών Κοίλα και Μελία.

 

ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News