Tεχνητή νοημοσύνη: «Οπλο» απέναντι στα στημένα παιχνίδια

Τα στημένα παιχνίδια να είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ομοσπονδίες ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μία από τις παθογένειες που εμφανίζονται σε όλο και υψηλότερο επίπεδο. Χρόνια τώρα υπάρχουν οι φήμες (ίσως όχι και τόσο φήμες) για στημένα παιχνίδια σε μικρά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανάμεσά τους και η ελληνική Football League 2. Βεβαίως, ακόμα περισσότερο για ασιάτικα πρωταθλήματα, όπου, ωστόσο, οι αυστηρότητα των αρχών δείχνει να είναι πιο χαλαρή.

Με νέα πιθανά κρούσματα σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο, όπως οι αναμετρήσεις του Conference League ανάμεσα σε Αλασκέρτ και Άρσεναλ Τιβατ και οι Ρίγα-Μασεντονίγια, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ανησυχεί ακόμα περισσότερο. Η τεχνολογία δείχνει να έχει, ωστόσο, μία λύση, ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα και να ενισχυθεί το αίσθημα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων του ποδοσφαίρου σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο.

Πρόκειται για ένα προϊόν με δισεκατομμύρια φίλους ανά τον κόσμο, το οποίο δεν αντέχει χτυπήματα στην αξιοπιστία του. Πέρα από το ηθικό και “ρομαντικό” κομμάτι, το γεγονός ότι υπάρχει τζίρος δισεκατομμυρίων ευρώ στις διεθνείς και τις ελληνικές στοιχηματικές εταιρείες κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ευαίσθητα και την ανάγκη εύρεσης λύσης ακόμα πιο επιτακτική.

Σημαντικό ρόλο στη λύση του ζητήματος δείχνει να έχει η τεχνολογία. Η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει ικανή να παρέμβει και να κάνει αντικειμενικές παρεμβάσεις για να διώξει το αίσθημα αμφιβολίας και αναξιοπιστίας από το ποδόσφαιρο, αλλά και συνολικά τον αθλητισμό.

Πως μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να εντοπίσει τα ύποπτα παιχνίδια:

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει μία τεράστια επεξεργαστική ισχύ, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει και να συγκρίνει έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Έτσι, μπορεί να πραγματοποιήσει συγκρίσεις δεδομένων σε ότι έχει να κάνει με τις αποδόσεις των αναμετρήσεων και τις αλλαγές που διαμορφώνονται με βάση την εξέλιξη του αγώνα και τα στατιστικά. Όλα αυτά, φυσικά, με βασικό παρονομαστή τα πονταρίσματα των παικτών.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ελέγχει τα πονταρίσματα που γίνονται από τους λογαριασμούς των παικτών και να εντοπίσει την ύποπτη δραστηριότητα. Αυτό γίνεται συγκρίνοντας την εξέλιξη της αναμέτρησης και των επιμέρους στατιστικών, αλλά και των αποδόσεων.

Με τους τρόπους αυτούς, η αρμόδια υπηρεσία Sportradar κατάφερε να εντοπίσει περισσότερα από 1.100 ύποπτα παιχνίδια μόνο κατά το 2022. Αυτά δεν αφορούσαν μόνο ποδοσφαιρικά γεγονότα, αλλά και άλλα 11 αθλήματα.

Βρείτε πληροφορίες και συχνές ερωτήσεις για τη Stoiximan, ώστε να ποντάρετε με ασφάλεια στα αγαπημένα σας αθλήματα.

Η προστασία του αθλήματος και του στοιχήματος

Όλα δείχνουν, ότι αργά η γρήγορα η συγκεκριμένη τεχνολογία θα διατεθεί στη διάθεση τόσο δημοσίων φορέων, όσο και ιδιωτικών εταιρειών. Έτσι, τα στοιχεία θα μπορούν να αξιοποιούνται και να διασταυρώνονται με ακόμα περισσότερα δεδομένα, από τις κορυφαίες, αλλά και τις μικρότερες στοιχηματικές ιστοσελίδες, αλλά και από τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου.

Δεν είναι λίγα τα παιχνίδια στην Ελλάδα που έχουν προκαλέσει την ανησυχία της UEFA. Αυτό αφορά κυρίως την δεύτερη ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας, σε σημείο μάλιστα που πολλές εταιρείες, της Ελλάδας και του εξωτερικού, αρνούνταν θέσουν προς στοιχηματισμό αναμετρήσεις από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Μακάρι, όμως, να ήταν μόνο ελληνικό πρόβλημα. Με τον τζίρο του στοιχήματος να είναι τόσο μεγάλος και να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότεροι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και να κερδοφορήσουν. Στο χέρι των αρχών είναι να αξιοποιήσουν όλα τα όπλα που μπορούν να έχουν στα χέρια τους για να ξεπεράσουν.

Στόχος και προσδοκία όλων, μέσα σε λίγα χρόνια, τα φαινόμενα με στημένα παιχνίδια να μειωθούν και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ποδόσφαιρο. Γιατί το ποδόσφαιρο και το στοίχημα είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και δεν πρέπει το ένα να μπαίνει στα “χωράφια” του άλλου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News