Blue Horizon: «Όλοι φωνάζαμε τι κάνεις, τι κάνεις» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την τραγωδία στον Πειραιά

Όσο περνούν οι ώρες, πληθαίνουν οι μαρτυρίες για την αδιανόητη τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης κατά την αναχώρηση του πλοίου Blue Horizon από τον Πειραιά.

Στη σύλληψη του καπετάνιου, του αξιωματικού καταστρώματος και των δύο μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στον καταπέλτη του Blue Horizon, της Blue Star Ferries, προχώρησαν οι αρχές μετά από εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα για τον θάνατο του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά.

Όσο περνούν οι ώρες πληθαίνουν οι μαρτυρίες για την αδιανόητη τραγωδία που κόστισε τη ζωή στον 36χρονο που επιχείρησε να ανέβει στο πλοίο τη στιγμή που ξεκινούσε, αλλά απωθήθηκε δύο φορές από τους δύο άνδρες του πληρώματος.

«Ήταν φως φανάρι ότι θα συμβεί το κακό»

Επιβάτης που βρέθηκε μπροστά στο τραγικό περιστατικό, μίλησε στο MEGA, περιγράφοντας τα όσα έγιναν.

«Την ώρα που ξεκίναγε το πλοίο και έβαζε τις μηχανές (σ.σ. μπροστά), ακούω φωνές και τρέχω στο πίσω μέρος και βλέπω τον ύπαρχο του πλοίου να απωθεί έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να μπει στο καράβι. Όλος ο κόσμος φώναζε γιατί ήταν φως φανάρι ότι θα έπεφτε στη θάλασσα. Αυτός συνέχισε, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα. Ήταν φως φανάρι ότι θα συμβεί το κακό».

Σοκαρισμένοι οι επιβάτες του πλοίου είδαν τον άντρα να πνίγεται και ειδοποίησαν αμέσως το Λιμενικό για να ενημερώσουν για όσα συνέβησαν.

«Για μένα το χειρότερο το οποίο συνέβη είναι, αν δείτε το βίντεο, ότι ρίχνει μια ματιά (σ.σ. ο ύπαρχος) λες και έπεσε… Και γατί να έπεφτε και σκύλος στη θάλασσα, θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γυρνάει και τον κοιτάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και γυρνάει απαθέστατα και δίνει σήμα για να φύγει το πλοίο».

«Τους έκλεισε την πόρτα»

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να σωθεί ο άνθρωπος», καταγγέλλει ο ίδιος, συμπληρώνοντας:

«Τον άνθρωπο τον τράβηξε η δίνη της θάλασσας, τον χάσαμε για λίγο από τα μάτια μας και μετά ξεβράστηκε πάνω και τον ξαναπήρε από κάτω. Εκεί πιστεύω τελείωσε ο άνθρωπος. Έφυγε το πλοίο και από ό,τι έμαθα πήγε ο κόσμος στον καπετάνιο και του χτύπαγε την πόρτα και αυτός τους έκλεισε την πόρτα σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, από τα μεγάφωνα υπήρξε ενημέρωση για την καθυστέρηση του πλοίου, η οποία ανέφερε ότι «ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

«Αυτό είναι το γελοίο και το τραγικό» λέει ο αυτόπτης μάρτυρας.

«Μια γυναίκα που έδωσε κατάθεση μαζί μου, είχε πάει στον καπετάνιο και του χτύπησε την πόρτα και της έκλεισε την πόρτα. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι από την στιγμή που πέφτει άνθρωπος στη θάλασσα πρέπει να ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο. Ούτε αυτό συνέβη, εμείς ειδοποιήσαμε το Λιμεναρχείο. Δεν υπήρχε λιμενικός στο σημείο».

«Το πλοίο ξεκίνησε σαν να μη συμβαίνει τίποτα»

«Ο άνθρωπος ήταν μέσα στο πλοίο και μάλλον δεν είχε εισιτήριο. Τον έσπρωχνε ο τύπος με το λευκό πουκάμισο και μετά διακριτικά στους ώμους, δεν ξέρω τι είναι… Έκανε δύο τρεις προσπάθειες ο άλλος να μπει μέσα στο πλοίο. Την ώρα που ξεκινούσε ο καταπέλτης να φύγει, έφευγε ξεκόλλαγε και αυτός συνέχιζε και τον έσπρωχνε. Φώναζαν: τι κάνεις, τι κάνεις; Έπεσε ο άνθρωπος στη θάλασσα. Και οκ έκανες τη βλακεία και τον έριξες στη θάλασσα…

Γυρνάς επί τόπου, κοιτάς ψυχρά έναν άνθρωπο στη θάλασσα και την ώρα που τον παίρνει η δίνη και τον τραβάει μέσα γυρνάς και λες φεύγουμε χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια. Να του πετάξεις ένα σωσίβιο. Να πεις: σταμάτα το πλοίο, έπεσε άνθρωπος, πνίγεται να τον σώσουμε. Τίποτα σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ξεκίνησε το πλοίο, έφυγε», είπε άλλος αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μετά από λίγο βγήκε στην επιφάνεια, είχε πνιγεί κατευθείαν. Τον γύρναγε μέσα η θάλασσα και μετά από λίγο τον χάσαμε. Πήρα το λιμεναρχείο, είχαν πάρει και άλλα άτομα και μετά από λίγο μας γύρισαν πίσω.

Το πλήρωμα έλεγε ότι πήγε να προλάβει το πλοίο και έπεσε μόνος του. Αλλά δεν έγινε αυτό».

«Ένας νέος άνθρωπος έφυγε τζάμπα»

«Έφυγε ένας νέος άνθρωπος τζάμπα, είχε δεν είχε εισιτήριο γιατί κάποιοι τον είδαν ότι ήταν μέσα στο βαπόρι και τον βγάλανε έξω και έκανε άλλη μια προσπάθεια να μπει χωρίς εισιτήριο απ’ ότι λένε, δεν ήταν δηλαδή ότι πήγε να προλάβει το πλοίο. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τον πετάξεις στη θάλασσα, τον αφήνεις μέσα και τον πας στο Λιμεναρχείο του Ηρακλείου και τον παραδίδεις σαν λαθρεπιβάτη. Για 40€ χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή. Ο Ύπαρχος είναι το Νο2 του καραβιού, αυτός δίνει την εντολή ότι φεύγουμε κανονικά δεν τρέχει τίποτα. Ο τρόπος που γυρνάει την πλάτη είναι σοκαριστικός», είπε ο κ. Δημήτρης, αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας, στα Παραπολιτικά 90,1.

«Έδωσα κατάθεση και από την ανάκριση την οποία άκουγα δεν γράφτηκε τίποτα στο νηολόγιο, τίποτα απολύτως για το συμβάν που ήταν υποχρεωμένοι να το γράψουν εκείνη τη στιγμή που συνέβη. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια τον Ανακριτή που ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί τη συγκεκριμένη στιγμή, τα ξεσκόνισε όλα. Είμαι σοκαρισμένος από το να βλέπω έναν άνθρωπο να τον πετάνε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι και να γυρνάνε την πλάτη και επίσης από το ότι ήταν απαθείς όλοι στο λιμάνι, στον ντόκο, σαν να βλέπανε θέατρο. Δεν κάνανε καμία προσπάθεια, δεν πέταξαν από το καράβι ένα σωσίβιο, δεν ασχολήθηκε με τη διάσωση κανένας. Σαν να έπεσε μια μπάλα και δεν πειράζει θα πάρουμε άλλη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για το εάν υπήρχε παρουσία του Λιμενικού στο λιμάνι, ο κ. Δημήτρης είπε: «Μας είπαν ότι υπάρχει ένας λιμενικός βάρδια για όλο το λιμάνι του Πειραιά. Στο μεγαλύτερο λιμάνι των Βαλκανίων υπάρχει ένας λιμενικός για βάρδια γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό».

Βρισκόταν 15 λεπτά μέσα στη θάλασσα

«Ο κόσμος πάνω φώναζε “ρε παιδιά, τον άνθρωπο!”. Δεν σταμάτησε το καράβι. Δεν θέλησε με τίποτα να κάνει κράτει», λένε άνθρωποι που βρίσκονταν μπροστά στην τραγωδία. Ο άντρας βρισκόταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτόπτων μαρτύρων στην «Καθημερινή», ήδη 15 λεπτά μέσα στη θάλασσα, πριν από την ανάσυρση. Μόνο ένα μικρό μέρος του σώματός του διακρινόταν να επιπλέει μπρούμυτα.

Ένα σωσίβιο που ρίχτηκε από το επιβατηγό «Έλυρος», που ξεκινούσε τον απόπλου περίπου την ίδια ώρα με το Blue Horizon, αποτελεί και τη μοναδική απόπειρα διάσωσης του 36χρονου.

Προσοχή, σκληρές εικόνες

Αρχικά το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος ανέφερε ότι ο 36χρονος έπεσε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να εισέλθει στο πλοίο, ενώ είχαν λυθεί οι κάβοι.

Ωστόσο, στη συνέχεια αναρτήθηκαν βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέτρεψαν την αρχική περιγραφή του τραγικού περιστατικού, όπου φαίνεται ότι οι άνδρες του πληρώματος απώθησαν δύο φορές τον άτυχο 36χρονο, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της τραγωδίας, προσοχή, σκληρές εικόνες.

Πηγή: in.gr

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News