Γιώργος Χελάκης: Η λάσπη να μη σκεπάσει αδυναμίες κι ανεπάρκειες

Τα ελικόπτερα όπως αποδείχτηκε δεν σηκώθηκαν αμέσως διότι στη νέα τους βάση στο Στεφανοβίκειο είχαν… μουσκέψει απ’ το νερό που είχε κατακλύσει το στρατόπεδο. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη SportDay της Κυριακής (10/09).

Nαι, ήταν απίστευτη θεομηνία κι αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς όταν επιχειρεί να κάνει επιμερισμό ευθυνών. Οταν πέφτουν 700 τόνοι νερό ανά στρέμμα είναι λίγα τα πράγματα που μπορούν να γίνουν εκείνες τις ώρες. Mπορούμε μόνο να μιλήσουμε για το τι είχε γίνει χρόνια νωρίτερα και για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα.

Μπορούμε κι επιβάλλεται να μιλήσουμε για το τι έγινε προκειμένου να υπάρξει έγκαιρος απεγκλωβισμός. Κι εδώ έχουμε να πούμε πολλά. Το 2020 είχαμε σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες στην περιοχή της Καρδίτσας – τότε είχε χτυπήσει ο περίφημος «Ιανός». Αυτό είναι το όνομα που είχαν δώσει οι μετεωρολόγοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα εκείνης της περιόδου. Οι καταστροφές δεν ήταν αμελητέες κι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τότε μεταβεί στην Καρδίτσα μιλώντας για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, αλλά και για μία σειρά από αντιπλημμυρικά έργα.

Hρθε όμως ο «Ντάνιελ» παρασέρνοντας στο διάβα του και τις υποσχέσεις και τα όποια αντιπλημμυρικά έργα είχαν γίνει. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται ότι και λιγότερα ήταν απ’ αυτά που είχαν σχεδιαστεί και μάλλον πρόχειρα. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τα τσιμεντένια φράγματα κομμένα στη μέση και το τσιμέντο χωρίς σίδερα μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Τώρα, το πώς τα καταφέρνουν οι εργολάβοι να παίρνουν τα έργα και να τα παραδίδουν, ενώ δεν έχουν τηρήσει τις στοιχειώδεις προδιαγραφές, αυτό μόνο στο ελληνικό δημόσιο μπορεί να συμβεί. Πώς είναι δυνατόν οι εντεταλμένοι του ελληνικού δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης να παραλαμβάνουν τα έργα χωρίς να κάνουν έλεγχο για το αν τηρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές; Η εξήγηση για την κατάσταση αυτήν είναι προφανής. Αφορά τις σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στην κεντρική εξουσία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εργολάβους, μεγάλους και μικρούς.

Η κακοδαιμονία που μαστίζει το ελληνικό δημόσιο απεικονίζεται με ενάργεια σε αυτές τις διαπλεκόμενες σχέσεις. Πέραν απ’ αυτό, όμως, υπάρχουν κι έργα που θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Εργα που είναι απαραίτητο να προγραμματιστούν και να γίνουν με ημερομηνία έναρξης αύριο το πρωί. Σε ό,τι αφορά τον απεγκλωβισμό των άτυχων κατοίκων, εδώ το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Και οι βάρκες και τα ελικόπτερα καθυστέρησαν πολύ να αναλάβουν δράση.

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας είπε ότι ο στρατός δεν ειδοποιήθηκε απ’ την πρώτη μέρα για να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Τα ελικόπτερα όπως αποδείχτηκε δεν σηκώθηκαν αμέσως διότι στη νέα τους βάση στο Στεφανοβίκειο είχαν… μουσκέψει απ’ το νερό που είχε κατακλύσει το στρατόπεδο. Ακόμα και το ότι βρέθηκαν επιχειρηματίες-μαυραγορίτες να παίρνουν το μπουκάλι νερό με 4 και 5 ευρώ και να το κάνουν αυτό ανενόχλητοι επί ένα 24ωρο, συνιστά μεγάλη ήττα της συντεταγμένης πολιτείας.

Αν σε όλα αυτά δεν σκύψουμε με προσοχή και δεν τα αντιμετωπίσουμε άμεσα, το πιθανότερο είναι να τα δούμε να επαναλαμβάνονται

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News