Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές ώρες για τους εγκλωβισμένους – Στους 14 οι νεκροί!

Τρεις άνθρωποι αγνοούνται επισήμως λόγω της κακοκαιρίας Daniel, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Τρεις είναι επισήμως οι αγνοούμενοι, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι.

Ο κάμπος της Θεσσαλίας έχει κυριολεκτικά βουλιάξει κάτω από τα νερά και τη λάσπη, ενώ στους 14 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Στη Λάρισα θα βρεθεί ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα στήριξης στους πλημμυροπαθείς.

Τη Θεσσαλία επισκέπτεται σήμερα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τραγική είναι η κατάσταση στον Παλαμά και την ευρύτερη περιοχή στην Καρδίτσα, ενώ η υπερχείλιση του Πηνειού έχει οδηγήσει σε εκκενώσεις πολλών χωριών και συνοικιών μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Πού εντοπίστηκαν οι τρεις νέοι νεκροί

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η σορός του 12ου θύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel εντοπίστηκε ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα και για την ανάσυρση της επιχείρησαν 8 πυροσβέστες.

Η σορός, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ανήκει σε 58χρονο που συμπεριλαμβανόταν στην λίστα αγνοούμενων, που εξέδωσε χθες το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, και πλέον ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους 5.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εντοπίστηκαν στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας δύο ακόμη σοροί. Στο συγκεκριμένο χωριό αγνοούνταν μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο 65χρονος γιος της.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων τριών επιβεβαιωμένων αγνοούμενων. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης:

Από 5-09-2023, αγνοείται ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη
Από 7-09-2023 αγνοούνται δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Η Πυροσβεστική με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζει τις επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό κατοίκων, με τις εικόνες να είναι σοκαριστικές αφού τόσα εικοσιτετράωρα μετά υπάρχουν άνθρωποι σε στέγες σπιτιών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής 2.029 πολίτες από τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), 475 πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), 35 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), 45 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και 1474 από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με κατάλληλο εξοπλισμό στις πληγείσες περιοχές, μέρα νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο σώζοντας ζωές, μεταφέροντας πολίτες σε ασφαλή σημεία, συνδράμοντας με τα μηχανήματά τους, με ασθενοφόρα, λεωφορεία, λέμβους, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έχουν μεταφέρει τόνους εφοδίων και υλικών υπέρ των πληγέντων, ενώ παράλληλα στήνουν γέφυρες αποκαθιστώντας την συγκοινωνία και την πρόσβαση για παροχή βοήθειας, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά και στην αποκατάσταση των ζημιών, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η μεταφορά δυο μεγάλων γεννητριών για την υποστήριξη της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που έσωσε και σώζει ζωές ανθρώπων που ήδη βρίσκονται σε κίνδυνο, υπογραμμίζει το ΓΕΕΘΑ.

Γέφυρα τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – Άρτας
Μετά από αυτοψία δύο ημερών από κλιμάκιο του στρατού, όπως τονίζεται από τον Δήμο Πύλης, αποφασίστηκε η δημιουργία γέφυρας τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – Άρτας και συγκεκριμένα στη θέση «Ποταμιά» Στουρναραίικων εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Τρικάλων – Άρτας.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της εν λόγω γέφυρας η κυκλοφορία θα γίνεται προσωρινά μέσω Βλάχας – Σακάτικο – Διάσελο – Στουρναραίικα.

Αδιανόητες εικόνες καταστροφής – Σημαντική η βοήθεια των εθελοντών

Καθώς υποχωρούν τα νερά από την κακοκαιρία Daniel, η εικόνα που αντικρίζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές είναι αποκαρδιωτική, καθώς οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές είναι ανυπολόγιστες.

Ολόκληρα χωριά είναι βυθισμένα στη λάσπη, ζώα νεκρά στις κτηνοτροφικές μονάδες και οι κάτοικοι με σκυμμένο το κεφάλι βρίσκονται σε απόγνωση για την επόμενη μέρα. Σε αυτή τη βιβλική καταστροφή, η συνδρομή των εθελοντών είναι σημαντική στα Κέντρα Υποδοχής απεγκλωβισμένων που λειτουργούν στις Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γυμναστήριο του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων μετέτρεψε ο Δήμος Τρικκαίων σε Κέντρο Υποδοχής απεγκλωβισμένων. Ο χώρος που φιλοξενεί δραστηριότητες του σχολείου και προπονήσεις φυτωρίων ομάδων, είναι πλέον χώρος πρώτης, ολιγόωρης στέγασης και προστασίας μετά το μεγάλο σοκ για όσους έφυγαν αναγκαστικά από τα σπίτια τους.

Πλέον, έχουν τοποθετηθεί στρώματα με κλινοσκεπάσματα, έχουν μεταφερθεί τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια (πολλοί/ες έφυγαν με ελάχιστα προσωπικά τους είδη). Ο Δήμος Τρικκαίων με τους επικεφαλής αντιδημάρχους, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, πάμπολλοι Τρικαλινοί εθελοντές από την πρώτη στιγμή δημιούργησαν δίχτυ ασφαλείας για όσους το έχουν ανάγκη. Στον χώρο οι απεγκλωβισμένοι μπορούν να παραμείνουν και να δεχθούν φροντίδα, μέχρις ότου ο Δήμος Τρικκαίων τους διαθέσει κρεβάτια σε ξενοδοχεία. Κάτι που διαρκεί πολύ λίγες ώρες. Ήδη, περίπου 400 άτομα διαμένουν, τόσο σε ξενοδοχεία για τα οποία μερίμνησε ο Δήμος Τρικκαίων, όσο και σε δομές του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου.

Πρωτοβουλίες για τη στήριξη των φοιτητών

Επίσης, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των φοιτητών στις πόλεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με παροχή γευμάτων και νερού. Οι Πρυτανικές Αρχές διαβεβαιώνουν τους φοιτητές και τους γονείς τους ότι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθούν όποιου προβλήματος ανακύψει, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα και για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

To Επιμελητήριο Τρικάλων έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Από αύριο, θα λειτουργεί καθημερινά γραφείο πληροφοριών και υποστήριξης των πληγέντων επαγγελματιών στα γραφεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Ξεκίνησε ήδη από το ειδικό κλιμάκιο του δήμου Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων σε οικίες, αλλά και υποδομές της περιοχής, η καταγραφή των ζημιών από την πλημμύρα, που έπληξε περιοχές του δήμου Πύλης.

Ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι αποζημιώσεις, να καλύπτουν το 100%, το σύνολο των ζημιών των πληγέντων.

Επίσης, από συνεργεία των υπηρεσιών του δήμου, πραγματοποιούνται αυτοψίες στα κτήρια που στεγάζονται τα σχολεία.

Την ερχόμενη Τρίτη θα βρίσκεται στην πόλη των Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας, κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψίες – ελέγχους σε προκληθείσες ζημιές σε κατοικίες (όχι επιχειρήσεις), από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News