Συνέντευξη Σταυρούλα Αντωνάκου στη SportDay: «Μεγάλα τα περιθώρια ανάπτυξης του Πειραιά»

Απολογισμό των έργων στην περιφερειακή ενότητα του Πειραιά, κάνει στη SPORTDAY η αντιπεριφερειάρχης και πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού στο πόλο, Σταυρούλα Αντωνάκου, η οποία ζητεί από τους πολίτες να δώσουν την ευκαιρία στον Νίκο Χαρδαλιά, να συνεχίσει την αναβάθμιση της Αττικής.

Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, αρχηγός του Ολυμπιακού των μεγάλων επιτυχιών, πρώτη  σκόρερ της Α1 στο πόλο. Η Σταυρούλα Αντωνάκου είναι ένας θρύλος του ελληνικού αθλητισμού και της μεγάλης «ερυθρόλευκης» οικογένειας. Ομως, είναι κι η πετυχημένη αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, η  οποία διεκδικεί την επανεκλογή της στον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά.

Η κα Αντωνάκου κάνει αποτίμηση των έργων της περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας που ηγήθηκε, μιλά για το αύριο και κάνει και μία μεγάλη αποκάλυψη για το οραματικό έργο του υδάτινου  πάρκου, της σειράς κολυμβητηρίων, δηλαδή, που θα γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου  Ειρήνης και Φιλίας. Εργα, τα οποία -κατά τη γνώμη μας- θα αναβαθμίσουν τον Πειραιά, θα μετατρέψουν  τον Ολυμπιακό σε Νο 1 δύναμη στην Ευρώπη στον υγρό στίβο και στο πόλο και θα  ενισχύσουν όλα τα σωματεία της περιοχής.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να εμπλακείτε στα κοινά; 

Αφορμή ήταν το 2014, εκεί όπου μεγάλωσα κι έκανα καριέρα ως αθλήτρια, στον Πειραιά. Τότε, ο Πειραιάς  μπήκε σε μία νέα διαδικασία, σε μία νέα εποχή, όταν ο κ. Μαρινάκης κι ο κ. Μώραλης  αποφάσισαν να κατεβούν στις εκλογές. Εγώ, ως αρχηγός του Ολυμπιακού, γνώριζα και τους δύο. Μου  έγινε η πρόταση, ήμουν ενεργή πολίτης, πάντα με ενδιέφερε η πόλη μου, ο Πειραιάς, ήξερα και τα στραβά και τα καλά, τα οποία πρέπει να τα αναφέρουμε, οπότε, αποδέχτηκα την πρόταση, ήμουν τότε υποψήφια  και μετά ακολούθησε όλη αυτή η εξέλιξη, αυτή η συνέχεια.

Μετά, έγινε η αναβάθμιση στην περιφέρεια. Ετσι δεν είναι;

Το 2019 συμμετείχα στην προσπάθεια των περιφερειακών εκλογών. Ο κόσμος με τίμησε για μία ακόμα  φορά, βγήκα πρώτη σε ψήφους κι είμαι η αντιπεριφερειάρχης απ’ το 2019 έως τώρα. Είμαι υποψήφια και  ώρα, στηρίζω την προσπάθεια του Νίκου Χαρδαλιά με στόχο να μας δοθεί η ευκαιρία κι η αλήθεια είναι  ότι έγιναν πολλά και στην ενότητα του Πειραιά και στην Αττική, να τα συνεχίσουμε, αλλά να κάνουμε και  πολλά περισσότερα, καθώς υπάρχουν πολλές ανάγκες στους δήμους μας.

Ποια είναι τα έργα και τα εμβληματικά και της καθημερινότητας που χρειάζεται ο Πειραιάς κι οι άλλες  περιοχές της περιφερειακής ενότητας του Πειραιά;

Οι πέντε δήμοι του Πειραιά έχουν ανάγκες από έργα υποδομής, όπως έχουν ανάγκες κι όλοι οι δήμοι της  χώρας μας και τις βλέπουμε σε όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα με την κλιματική κρίση. Εμείς δώσαμε  προτεραιότητα το 2019 και στο τεχνικό πρόγραμμα εντάξαμε ό,τι υπάρχει ως ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα για όλους τους δήμους της ενότητάς μας. Παράλληλα, φτιάξαμε και νέους δρόμους. Στο Πέραμα, το  οποίο έχει αυτή τη δραστηριότητα και τη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, φτιάξαμε νέο δρόμο με πεζοδρόμιο, κάτι που δεν υπάρχει στο Ανω Πέραμα. Δώσαμε έμφαση στις μεγάλες αστικές  αναπλάσεις για να αναβαθμίσουμε ολόκληρες περιοχές. Κάναμε ένα τεράστιο και σύγχρονο πάρκο δίπλα  στις φυλακές του Κορυδαλλού, το οποίο έχει παραδοθεί. Κάναμε μία πολύ μεγάλη ανάπλαση στη  Δραπετσώνα, το Καστράκι. Εκεί όπου ήταν ένα οικόπεδο παραμελημένο, πλέον είναι ένας χώρος  ψυχαγωγίας και πρασίνου. Φυσικά, κάναμε κι έργα για τον αθλητισμό και για μένα, η ζωή μου είναι  ταυτισμένη με τον αθλητισμό και γνωρίζω ότι είμαστε πολύ πίσω στον τομέα των εγκαταστάσεων και στον προγραμματισμό. Αυτό ισχύει και για τα σωματεία μας και στον Πειραιά έχουμε την τύχη να έχουμε  πολύ μεγάλους συλλόγους, με μεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο τον Ολυμπιακό.

Βοηθήσαμε να ανοίξει το Καπαγέρωφ, το ιστορικό Παπαστράτειο, που ήταν κλειστό για πολλά χρόνια, το  οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο. Καταφέραμε να το ξεμπλοκάρουμε, να το χρηματοδοτήσουμε και πλέον  χτίζεται το γήπεδο. Ομως και μικρότερα γήπεδα και στο Κερατσίνι και στη Νίκαια και δημιουργούμε κι ένα νέο κολυμβητήριο, βιοκλιματικό, το οποίο θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες, μαζί με δύο γήπεδα τένις  στον Κορυδαλλό, τα οποία κι αυτά γειτνιάζουν με τις φυλακές. Με αυτό τον τρόπο, θέλουμε να δώσουμε  χώρους άθλησης, κυρίως θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις περιοχές μας, που έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Ποια επιπλέον έργα θέλετε να προχωρήσετε εφόσον οι πολίτες ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του Νίκου  Χαρδαλιά;

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει πει ότι προτεραιότητα θα είναι η ασφάλεια των πολιτών. Εργα που έχουν να  κάνουν με την αντιπλημμυρική θωράκιση, διότι εδώ είναι το κυρίως πρόβλημα, επειδή ζούμε σε αστικό  περιβάλλον. Θα είναι ασφάλεια δια μέσου της αναβάθμισης των οδοστρωμάτων, όπου ήδη έχουμε δώσει  έμφαση σε αυτό το κομμάτι και περαιτέρω αναπλάσεις αστικές, να προχωρήσουμε και στις  γειτονιές, να γίνονται μικρότερα επιμέρους έργα για να αναβαθμίσουμε αυτές τις περιοχές και μέσα απ’  αυτό τον τρόπο, μέσω των αναπλάσεων που γίνονται υπάρχει κι οικονομική ανάπτυξη.

Δηλαδή, συνδυάζεται η καλύτερη ποιότητα ζωής με το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας. Εμείς δίνουμε  έμφαση στον άνθρωπο. Επειδή έχουμε πολλές ανάγκες κι ελλείψεις σε υποδομές ως χώρα, εμείς έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ξέρουμε πού θα αντλήσουμε πόρους απ’ το ΕΣΠΑ, για να φτιάξουμε νέες  σχολικές μονάδες, να κάνουμε ενεργειακές αναβαθμίσεις, να μειώνουμε τα κόστη, ώστε να μη βλέπουμε  αθλητικούς χώρους κι άλλους χώρους που συγκεντρώνονται πολλοί πολίτες να αντιμετωπίζουν  πρόβλημα βιωσιμότητας. Κι άλλα μικρά τοπικά έργα, που θα τα συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες, διότι πρέπει να τις ακούμε κι αυτό θα είναι επίσης προτεραιότητα.

Οταν λέτε τοπικά έργα, μπορείτε να μας δώσετε παραδείγματα;

Ακούστε, ένα έργο πολύ σημαντικό είναι το κέντρο υγείας Κερατσινίου. Εκεί, ο κόσμος εξυπηρετείται  επειδή είναι πρωτοβάθμια μονάδα υγείας. Είναι ένα υπερσύγχρονο κέντρο υγείας, που έγινε με χρήματα  του ΕΣΠΑ, ερχόταν απ’ το παρελθόν κι εμείς το ολοκληρώσαμε. Κι υπάρχουν κι άλλα. Αναβάθμιση  οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων, παιδικές χαρές, δενδροφυτεύσεις, παιδικές χαρές για ΑμεΑ που κάνουμε στις γειτονιές και νιώθω πολύ χαρούμενη που θα υπάρχουν πλέον τέτοιες παιδικές χαρές για παιδιά που  αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Μικρές παρεμβάσεις, μικροί αθλητικοί χώροι, δηλαδή, τα γήπεδα  της γειτονιάς, πάρκα. Ωστόσο, θέλω να τονίσω τη μεγάλη μας επιθυμία να συμβάλουμε στη δημιουργία του υδάτινου πάρκου, των κολυμβητηρίων που πρέπει να φτιαχτούν στο ΣΕΦ, για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι απόλυτα δίκαιο το αίτημα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού κι  απόλυτη ανάγκη για την κοινωνία να δημιουργηθούν αυτά τα κολυμβητήρια στον περιβάλλοντα χώρο  του ΣΕΦ. Είμαστε σε αναμονή της μελέτης που ολοκληρώνεται κι έχει γίνει απ’ τον Ολυμπιακό και τον κ. Μαρινάκη. Η δέσμευση του Νίκου Χαρδαλιά είναι ότι εμείς θα χρηματοδοτήσουμε και θα συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News