ΕΛ.ΑΣ.: Ξυλοδαρμοί κατά παραγγελία αστυνομικών – Οι άγνωστες συνομιλίες

Οι άγνωστες συνομιλίες μελών συμμορίας εκβιαστών και οι διασυνδέσεις τους με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. – Οι συνεννοήσεις ενστόλων και κακοποιών και τα νέα στοιχεία για την οργάνωση βίαιων επιθέσεων

Ξυλοδαρμούς πολιτών, τους οποίους μάλιστα εκτελούσαν «νονοί της νύχτας», φέρονται να παραγγέλνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με το περιεχόμενο δικογραφίας που αποκαλύπτει «Το Βήμα». Οι αξιωματικοί μάλιστα παραγγέλνουν τους ξυλοδαρμούς με διαμεσολαβητές άλλους ενστόλους που κατέχουν καίρια πόστα κι έχουν υψηλές προσβάσεις. Στο ίδιο φόντο, κακοποιοί απευθύνονται σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για να έχουν προσβάσεις σε κρατικές υπηρεσίες, να μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία χωρίς να πληρώνουν ή για να πληροφορούνται τυχόν έρευνες σε βάρος τους…

Τα παραπάνω είναι νέα δείγματα των συναλλαγών ανθρώπων με βαρύ ποινικό μητρώο και αστυνομικών που βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις, τα οποία και προκύπτουν από την περαιτέρω ανάλυση στοιχείων και απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών δικογραφίας που σχηματίστηκε προ μερικών μηνών από την Ασφάλεια Αττικής για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Η δικογραφία, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», εξετάζεται ήδη διεξοδικά από δικαστικούς λειτουργούς.

Παραμένουν στις θέσεις τους

Όλα αυτά δε, ενώ συνεχίζεται η δικαστική έρευνα από δύο εισαγγελείς της Αθήνας για την υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών που είχε αναδειχθεί τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, οι αστυνομικοί που καταγγέλλονται για ύποπτες συναλλαγές και συνεννοήσεις με λαθρεμπόρους καυσίμων – με βάση δεκάδες δεδομένα επικοινωνιών – ως σήμερα παραμένουν ανενόχλητοι στις θέσεις τους, παρά τη σωρεία επιβαρυντικών στοιχείων σε βάρος τους.

Την ίδια στιγμή, νέες έρευνες αποκαλύπτουν επιπλέον στοιχεία. Τον Ιούνιο το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής προχώρησε στην εξάρθρωση συμμορίας τουλάχιστον δέκα κακοποιών που εκβίαζαν ιδιοκτήτες δεκάδων καταστημάτων αλλά και προχωρούσαν σε άγριους ξυλοδαρμούς.

Πολλά από τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας είχαν συμμετάσχει σε αιματηρή συμπλοκή τον Ιανουάριο του 2022 σε φούρνο στην περιοχή της Βούλας και είχαν προσαχθεί σε υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής αλλά είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Στα αρχικά έγγραφα που είχαν δημοσιοποιηθεί για το θέμα προσδιοριζόταν ο ρόλος συγκεκριμένων αστυνομικών οι οποίοι φέρεται να έδιναν πληροφορίες στα μέλη της συμμορίας (μέσα από το ειδικό ηλεκτρονικό σήμα των αρχών ασφαλείας) για τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που μπορεί να συμμετείχαν στην παρακολούθησή τους και τους καθοδηγούσαν για να περνούν απαρατήρητοι.

Καταγεγραμμένες συνομιλίες

Στην πορεία της ίδιας δικαστικής έρευνας εντοπίστηκαν καταγεγραμμένες συνομιλίες από την ΕΛ.ΑΣ. κι άλλα στοιχεία που έδιναν νέα διάσταση στη συγκεκριμένη υπόθεση, σε σχέση με τον ρόλο σε αυτήν στελεχών των αρχών ασφαλείας.

Από τις συνομιλίες που καταγράφτηκαν, ηγετικά στελέχη της συμμορίας φέρονται να έχουν επαφές με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στη ΓΑΔΑ, έχει συνδικαλιστική δράση και διατηρεί, εκτός των άλλων, συνεχείς επαφές με στελέχη της Αστυνομίας που κατέχουν καθοριστικές θέσεις και σχετίζονται και με τον έλεγχο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι φέρονται και να παρεμβαίνουν για αποπομπές αξιωματικών ή διευκολύνσεις άλλων, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε ένα μεγάλο τμήμα των αρχών ασφαλείας για τον καταγγελλόμενο ρόλο τους.

Στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχουν καταγραφεί ακούγονται κάποιοι από τους συλληφθέντες ποινικούς να συνομιλούν με συγγενικά τους πρόσωπα και να αναφέρονται επιδεικτικά για αυτές τις υψηλές γνωριμίες τους με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και τις προσβάσεις που έχουν οι τελευταίοι λόγω των θέσεων που κατέχουν. Ακόμη, διαπιστώνεται ότι οι ίδιοι ποινικοί έχουν προσβάσεις και σε γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, με τους αστυνομικούς φίλους τους να τους εξυπηρετούν μέσω συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων.

Πολλοί δε εκ των ατόμων που παρακολουθούνταν φαίνεται ότι το γνώριζαν, καθώς στις συνομιλίες τους που έχουν καταγραφεί ακούγονται να λένε σε απειλητικό τόνο μιλώντας σε συγγενείς τους «όποιος με ακούει (δηλαδή ο υπεύθυνος αξιωματικός της εν λόγω αστυνομικής υπηρεσίας) να ξέρει ότι αν με συλλάβουν θα το κάνω βεντέτα. Να σκέφτονται τα μαγειρεία και τα πεσίματα…».

Οι ξυλοδαρμοί πολιτών

Όμως αυτές οι γνωριμίες αρκετών από τους συλληφθέντες ποινικούς με αστυνομικούς αποκτούν ευρύτερες διαστάσεις με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτει νέα συνομιλία ενός από τα ηγετικά μέλη της συμμορίας.

Όπως σημειώνεται μάλιστα στο διαβιβαστικό έγγραφο της Ασφάλειας Αττικής «μεταξύ άλλων το ηγετικό μέλος της συμμορίας σε συνομιλία με συγγενή του στις 9 Μαρτίου 2023 περιέγραψε μεταξύ άλλων περιστατικό βαρέως ξυλοδαρμού που έλαβε χώρα σε κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων στο Περιστέρι, προφανώς κατά παραγγελία. Συγκεκριμένα δήλωσε (στην καταγεγραμμένη συνομιλία) ότι ο ιδιοκτήτης του εν λόγω καταστήματος χρωστούσε 15.000 ευρώ σε αστυνομικό, αναφερόμενος σε αυτόν ως διοικητή αστυνομικής υπηρεσίας (στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ορισμένα προσδιοριστικά στοιχεία) ο οποίος είχε δώσει τα χρήματα ως προκαταβολή για να αγοράσει αυτοκίνητο στη σύζυγό του, επίσης αστυνομικό (για την οποία επίσης υπάρχει γενική αναφορά της υπηρεσιακής θέσης που κατέχει). Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ούτε τους έφερε το αυτοκίνητο, ούτε τους επέστρεψε τα χρήματα της προκαταβολής κι έβαλαν τον εν λόγω κατηγορούμενο να μεσολαβήσει».

Ακολούθως, ο ίδιος ποινικός περιγράφει τον άγριο ξυλοδαρμό του εμπόρου αυτοκινήτων που έκανε «κατά παραγγελία» αστυνομικού. Στην ανατριχιαστική περιγραφή του αναφέρει ότι: «Βάζω δύο και τους λέω τώρα στείλτε τον στην Εντατική, να μη σηκωθεί. Και του σπάμε σαγόνια, χέρια, πόδια, μύτες, ζυγωματικά, όλα. Του λέω σ’ το ‘χα πει ότι θα σε στείλω στην Εντατική…».

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση βέβαια υπάρχει περαιτέρω έρευνα των δικαστικών αρχών για να διαπιστωθεί η ακριβής ταυτότητα των αστυνομικών που ζήτησαν τον ξυλοδαρμό του εμπόρου, ενώ παραμένει άγνωστο αν αυτό ερευνήθηκε εσωτερικά από την ΕΛ.ΑΣ., όπως βεβαίως θα έπρεπε να συμβεί.

Συνδετικός κρίκος οι ένστολοι

‘Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί που φέρονται να ενέχονται στην υπόθεση υπηρετούν σε αστυνομικές υπηρεσίες της Βορειοανατολικής Αττικής. Μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι ο «συνδετικός κρίκος» μεταξύ του ζευγαριού των αστυνομικών και των μπράβων για τον άγριο ξυλοδαρμό του «ασυνεπούς» εμπόρου ήταν οι προαναφερόμενοι ένστολοι.

Στην αφανή πλευρά της δικογραφίας υπάρχουν ακόμη στιχομυθίες ορισμένων από τους συλληφθέντες για τις εκβιάσεις και τους άγριους ξυλοδαρμούς που κανονίζουν να διαμείνουν δωρεάν σε ξενοδοχεία μετά από παρεμβάσεις των αστυνομικών φίλων τους. Επίσης, φέρονται να ζητούν από συγγενείς τους να μη μιλούν στα τηλέφωνα για τους κρατικούς λειτουργούς που τους διευκόλυναν.

Ακόμη σε συνομιλίες ακούγονται να αναρωτιούνται πώς αιφνιδιάσθηκαν και συνελήφθησαν – σε επιχείρηση που έγινε με απόλυτη μυστικότητα – παρότι είχαν αυτές τις γνωριμίες στην ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος, σε μία από τις κρίσιμες συνομιλίες υπάρχει αναφορά για σχέσεις ορισμένων από τους ποινικούς με αφανή υπεύθυνο μίας λέσχης που εμφανίζεται ότι είναι «αστυνομικός που υπηρετεί στην ΕΥΠ».

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News