Γιάννης Ιωννίδης: Όταν έβλεπε επαγγελματικά και την ομάδα μπάσκετ της Βουλής!

Γιάννης Ιωννίδης: Όταν έβλεπε επαγγελματικά και την ομάδα μπάσκετ της Βουλής!

Ο Γιάννης Ιωαννίδης όταν μπήκε στην Βουλή ανέλαβε και την ομάδα μπάσκετ λέγοντας διάφορα και στους Βουλευτές!

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ασχολήθηκε με την πολιτική έχοντας περάσει σαν βουλευτής και από τα έδρανα της Βουλής.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο «Ξανθός» ή ο «κόουτς», όπως τον αποκαλούσαν, ήταν ως βουλευτής και μετέπειτα ως υφυπουργός Αθλητισμού, μακράν ο καλύτερος προπονητής πολιτικών (με την στενή έννοια του όρου) που πέρασε ποτέ από την Βουλή, πολύ καλύτερος από τους διαδόχους του, όπως για παράδειγμα ο Λεβέντης ή ο Γιάννης Τραγάκης.

Είχε βεβαίως τις ιδιορρυθμίες του, όπως εκείνο το… «γαλλικό» λεξιλόγιό του (που προβλημάτιζε τους πάντες), είχε ακόμα τα γούρια του, ήταν υπερβολικά προληπτικός, πλην όμως ήταν ο δάσκαλος στο μπάσκετ. Δεν χαριζόταν σε κανέναν όταν έκανε λάθος, ακόμα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έπαιζε εκείνη την εποχή με το νούμερο 18 στη φανέλα του, που είχε το σύνθημα «ο αθλητισμός είναι ζωή». Είχε όμως παράλληλα και τις αδυναμίες του.

Η προσήλωση στα ριμπάουντ

Η πρώτη και καλύτερη αδυναμία του ήταν η προσήλωσή του στα ριμπάουντ και στην άμυνα, λέγοντας ό,τι το καλύτερο για έναν πολιτικό είναι τόσο η άμυνα όσο και το ριμπάουντ, παρά οι πόντοι. Σε δύο πολιτικούς έδωσε τον μπασκετικό τίτλο «σούτινγκ γκαρντ» ( shooting guard) δηλαδή του μπασκετμπολίστα που αγωνίζεται σε μια από τις 5 παραδοσιακές θέσεις στην ομάδα μπάσκετ.

Στόχος του σούτινγκ γκαρντ, έλεγε, ήταν η μεγαλύτερη συγκομιδή πόντων, με αποτέλεσμα να αποτελεί το βασικό επιθετικό εργαλείο της ομάδας. Ο πρώτος, κατά Ιωαννίδη shooting guard, ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Εργασίας, τότε, τον οποίο μάλιστα ο Ιωαννίδης τον έχρισε ως τον καλύτερο υπουργό shοoting guard της… Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλος ευρωπαίος υπουργός που να έπαιζε μπάσκετ. Και ο δεύτερος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή, ο τότε βουλευτής Μητσοτάκης διέκοψε τις προπονήσεις του.

Οι αγώνες της ομάδας μπάσκετ της Βουλής

Η ομάδα μπάσκετ των βουλευτών έδινε αγώνες εντός έδρας (στο γήπεδο του Έσπερου στην Καλλιθέα) και εκτός κυρίως με φιλανθρωπικές οργανώσεις, παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές, αλλά και με δημοσιογράφους. Άλλωστε πάντα οι δημοσιογράφοι ήθελαν να παίξουν με πολιτικούς, όταν δεν έπαιζαν μεταξύ τους, είτε ποδόσφαιρο, είτε μπάσκετ και μια τέτοια ευκαιρία δεν την άφησαν να πάει χαμένη.

Πέρασαν από την προπονητική εποπτεία του Γιάννη Ιωαννίδη πολλοί πολιτικοί, οι περισσότερο των οποίων, εκείνη την εποχή ήταν υπουργοί ή, όπως τα έφεραν τα πράγματα, έγιναν στο μέλλον υπουργοί. Ήταν εκεί οι Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Αγοραστός (ο πλέι μέικερ της ομάδας), Χρήστος Δήμας, Χρήστος Σταϊκούρας, Μάξιμος Σενετάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ανδρέας Λοβέρδος. Μια φορά ήρθε μαζί με τον Λοβέρδο και ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά, οι κακές γλώσσες είπαν, πως τσακώθηκε με τον κόουτς και δεν ξαναήρθε.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News