HIG: Βρήκε αγοραστή το «ξενοδοχείο της χούντας»

Το «ξενοδοχείο της χούντας» ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σε μια εποχή που η χούντα έδινε αφειδώς «θαλασσοδάνεια» για την τουριστική ανάπτυξη

Το «ξενοδοχείο της χούντας», σε μία από τις προνομιακές περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αναμένεται να λειτουργήσει 50 και πλέον χρόνια από τότε που ξεκίνησε να κατασκευάζεται.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, το μεγάλο, ημιτελές ξενοδοχείο στην Αλθέα της Αγίας Μαρίνας Αττικής περνά στην κατοχή του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου HIG. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της HIG βρίσκονταν εδώ και καιρό σε συζητήσεις με τη Eurobank και την Grivalia Properties, στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο-φάντασμα. Τις τελευταίες ημέρες οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά της HIG επιβεβαιώνεται η συμφωνία, χωρίς όμως να αποκαλύπτεται το ύψος του τιμήματος. Πάντως, εκτιμήσεις της αγοράς το προσδιορίζουν πέριξ των 20 εκατ. ευρώ.

Εργασίων πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να απασχολήσει το επενδυτικό κεφάλαιο τουλάχιστον τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, καθώς απαιτούνται μια σειρά από αδειοδοτήσεις για τον εκ νέου σχεδιασμό του, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σημερινών τουριστών. Οι στατικές μελέτες, πάντως, έχουν γίνει, ενώ η HIG έχει προχωρήσει σε ένα αρχικό business plan, το οποίο περιλαμβάνει εργασίες που αναμένεται να κοστίσουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, «η Αθηναϊκή Ριβιέρα ήταν στον σχεδιασμό μας και το είχαμε δηλώσει ότι η περιοχή περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό πλάνο της ELLA Resorts. Αυτή αποτελεί μια κίνηση που επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης της HIG στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, στον οποίο θα συνεχίσουμε να επενδύουμε».

ksenodoxeio_xountas

Η ιστορία του «ξενοδοχείου της χούντας»

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το ξενοδοχείο ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σε μια εποχή που η χούντα έδινε αφειδώς «θαλασσοδάνεια» για την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς, ο οποίος ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, προχώρησε σε μια σειρά εγκρίσεων επιλεκτικών δανειοδοτήσεων από τράπεζες, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, συνήθως σε προνομιακά σημεία μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Τα δάνεια αυτά κάλυπταν από το 20% έως και το 70% της επένδυσης και είχαν διάρκεια 18 χρόνια, με πενταετή περίοδο χάριτος. Πολλές από αυτές τις επενδύσεις δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν η τεράστια μονάδα στην παραλιακή Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου. Το επονομαζόμενο «ξενοδοχείο της χούντας» ή «Δήμητρα», παραπέμποντας στη φημολογούμενη σχέση της συζύγου του δικτάτορα Παπαδόπουλου με την επένδυση, βρίσκεται ψηλά στον λόφο, πάνω από την παραλία της Αλθέας.

Θα είχε συνολική δυναμικότητα 400 δωματίων, τα οποία θα αναπτύσσονταν στο κεντρικό κτίριο και σε δύο σειρές bungalows πάνω στην παραλιακή λεωφόρο. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια έκταση 65 στρεμμάτων, όλα τα δωμάτια θα είχαν απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.

Τελικά, το ξενοδοχείο στην Αλθέα δεν ολοκληρώθηκε, χωρίς ποτέ να δοθεί μια πειστική εξήγηση για την παύση των εργασιών και την εγκατάλειψή του. Αρκετά χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90, το ξενοδοχείο φέρεται να πέρασε στα χέρια του επιχειρηματίατραπεζίτη Γ. Κοσκωτά, ο οποίος οραματιζόταν την ολοκλήρωση και ανάδειξή του σε μονάδα προσέλκυσης τουριστών υψηλού εισοδήματος. Τίποτε από αυτά δεν συνέβη, καθώς ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο, που συντάραξε την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, και το ξενοδοχείο κατέληξε στα χέρια των τραπεζών.

Το 2016 η εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων Grivalia το εξαγόρασε από τη Eurobank, με στόχο να βρει τον κατάλληλο επενδυτή για την αξιοποίησή του. Το παρατσούκλι του ως «ξενοδοχείο της χούντας», αλλά και οι εκτεταμένες φθορές του ημιτελούς κτιρίου, που έχει λεηλατηθεί, έκαναν δύσκολη την αναζήτηση επενδυτή.

Καθώς φαίνεται, τα αμερικανικά κεφάλαια της HIG είδαν μια καλή ευκαιρία για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που τόσο επιθυμούσαν, σε μια περιοχή που συγκεντρώνει πεντάστερες επενδύσεις, η οποία ξεκινά από τον Αστέρα Βουλιαγμένης και προχωρά στο «Grand Resort Lagonissi» και στο «Cape Sounio». Λίγο πιο πέρα, άλλωστε, στην παραλία Πούντα Ζέζα του Σουνίου, οι Ισραηλινοί της Brown σκοπεύουν να ανοίξουν το «Isla». Ενα έργο που έχει αναλάβει να σχεδιάσει ο στενός, πλέον, συνεργάτης τους, το αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic Architects.

*Δημοσιεύθηκε στο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 21/10

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News