Κακοκαιρία: Συναγερμός στις Αρχές - Ποιες περιοχές θα πληγούν από καταιγίδες

Eπικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο, όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από τα «δόντια» του «Ciaran» δεν θα γλιτώσει ούτε η Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα από την κακοκαιρία.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές εν αναμονή του περάσματος από τη χώρα μας της κακοκαιρίας «Ciaran», που τις τελευταίες ημέρες πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, έχοντας ήδη αφήσει πίσω της πάνω από δώδεκα νεκρούς, πολλούς τραυματίες και αγνοουμένους. Οι Έλληνες μετεωρολόγοι, ο ένας μετά τον άλλον, κρούουν καμπανάκια κινδύνου για πολλές περιοχές, οι οποίες το Σαββατοκύριακο αναμένεται να γνωρίσουν το άγριο πρόσωπο της κακοκαιρίας, η οποία, ωστόσο, προβλέπεται να φτάσει εξασθενημένη στη χώρα μας.

Χθες, επικαιροποιήθηκε και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο, όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από τα «δόντια» του «Ciaran» δεν θα γλιτώσει ούτε η Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η νέα κακοκαιρία προβλέπεται ότι θα διαρκέσει έως και το μεσημέρι της Κυριακής με κύρια χαρακτηριστικά τους ενισχυμένους ανέμους, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις αλλά και μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα αρχικά στα βορειοδυτικά της χώρας, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια, με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Για κακοκαιρία-εξπρές έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα ισχυρά φαινόμενα θα είναι εντονότερα κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Θα ξεκινήσουν από τα βόρεια Επτάνησα, και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επεκταθούν σε Ήπειρο, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, δυτική Θεσσαλία, δυτική και κεντρική Μακεδονία, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο δείκτης αστάθειας είναι πολύ ισχυρός, γεγονός που σημαίνει ότι στις προαναφερόμενες περιοχές θα πέσουν μεγάλοι όγκοι νερού, με ένταση και μεγάλη χρονική διάρκεια.

«Επειδή τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά και θα είναι ένα κοκτέιλ βροχών, καταιγίδων, χαλαζόπτωσης αλλά και ανέμων εντάσεως μέχρι 9 μποφόρ, χρειάζεται να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στις περιοχές αυτές» σημείωσε ο κ. Καλλιάνος, που συνέστησε στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, βροχές θα πλήξουν Κέρκυρα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Αγρίνιο και Κομοτηνή. Λόγω συνδυασμού βροχής και ανέμων, θα επηρεαστούν Αθήνα, Πάτρα και Μυτιλήνη. Τέλος και η Σπάρτη θα επηρεαστεί από τους ανέμους.

Από την πλευρά του, το Meteo αναφέρει πως η νέα κακοκαιρία προέρχεται από την κεντρική Ευρώπη και θα χτυπήσει από τα βορειοδυτικά. Στο στόχαστρό της θα βρεθεί και ο νομός Αττικής και συγκεκριμένα η πόλη της Αθήνας, η οποία θα δεχτεί κύμα καταιγίδων. Σημειώνεται ότι η αναμενόμενη βροχόπτωση κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Η επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε από χθες το απόγευμα στην περιοχή Κέρκυρας – Παξών με βροχές και καταιγίδες. Ο «Carian» στη συνέχεια αναμενόταν να πλήξει την Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας τη δυτική Στερεά.

Για σήμερα Σάββατο, ήδη από τις πρωινές ώρες η κακοκαιρία δοκιμάζει το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία. Οι νότιοι, νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμη και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα επηρεαστούν κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα η Θεσσαλία, που ακόμη μετράει τις πληγές της από το πέρασμα των «Daniel» και «Elias». Τις βραδινές ώρες, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θράκη, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Αύριο, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν το πρωί στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News