Σεισμός Ιαπωνία: Δεκάδες μετασεισμοί μετά τα 7,6 Ρίχτερ - Τουλάχιστον 30 κτίρια κατέρρευσαν

Περισσότερες από 40 σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,5 βαθμών και άνω, έχουν γίνει αισθητές μετά τα 7,6 Ρίχτερ που έπληξαν την Ιαπωνία.

Ισχυρός σεισμός 7,6 Ρίχτερ έπληξε σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις στους κατοίκους να εκκενώσουν ορισμένες περιοχές στις δυτικές ακτές της. Η ισχυρή δόνηση προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και δρόμους, διακοπες στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες καθώς και προβλήματα στις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, στις πληγείσες περιοχές.

Μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση και τους δυνατούς μετασεισμούς που σημειώθηκαν, μίνι τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της χώρας.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιαπωνίας, το τσουνάμι έχει κύματα έως και 5 μέτρων, ενώ μετά το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ έγιναν πολλοί μετασεισμοί, που οι περισσότεροι ήταν από 5 έως 6,2 Ρίχτερ.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα κύματα «καταπίνουν» τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις ακτές παρασύροντας τα πάνταστο πέρασμά τους.

Προειδοποιήσεις για ισχυρούς μετασεισμούς

Δεκάδες μετασεισμοί συνεχίζουν να τρομάζουν τους κατοίκους αφού περισσότερες από 40 σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,5 βαθμών και άνω, έχουν γίνει αισθητές μετά τα 7,6 Ρίχτερ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι οι ισχυροί μετασεισμοί ενδέχεται να συνεχιστούν τις επόμενες τρεις ημέρες έως μία εβδομάδα. Η υπηρεσία προέτρεψε τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί για πιθανές καταρρεύσεις κτιρίων και πιθανές κατολισθήσεις σε περιοχές όπου παρατηρήθηκε ισχυρή δόνηση. Αλλά και ο Yoshimasa Hayashi, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ισχυρών μετασεισμών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με τον πιο σημαντικό να σημειώνεται στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, και το μέγεθός του να καταγράφεται αρχικά στους 7,4 βαθμούς προτού αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στους 7,5 βαθμούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), και στους 7,6 βαθμούς σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο Φούμιο Κισίντα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, κάλεσε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να απομακρυνθούν αμέσως, μετέδωσε το Reuters. Κυβερνητικός εκπρόσωπος, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε τους κατοίκους να προετοιμαστούν για πιθανούς νέους σεισμούς.

Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Υπολογίζεται ότι 20 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και άνω έπληξαν τις ακτές της Ishikawa και τις γειτονικές νομαρχίες Niigata μεταξύ 16:06 και 17:29 τοπική ώρα, λίγο μετά το μεγάλο σεισμό. Σε πολλές περιοχές έχουν αναφερθεί μπλακ άουτ και έκρηξη αγωγών ύδρευσης, ενώ δρόμοι κλείνουν λόγω ρωγμών και άλλων ζημιών που έχουν υποστεί.

Καταστροφές σε σπίτια, δρόμους – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK έδειχναν κτίρια να καταρρέουν στην Ισικάουα, και σεισμικές δονήσεις να σείουν κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο στην απέναντι ακτή. Όπως αναφέρει το Sky News, τουλάχιστον 30 κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τονίζουν πως υπάρχουν τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Ο Yoshimasa Hayashi, τόνισε ότι οι Αρχές εξακολουθούν να συλλέγουν πληροφορίες για τις ζημιές. Δεν έχουν γίνει ακόμη πληροφορίες για θύματα, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έχουν αναφερθεί έξι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν.

Ορισμένα σπίτια καταστράφηκαν και μονάδες του στρατού έχουν σταλεί για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως ανάφερε ο Χαγιάσι Γιοσιμάσα, κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι αρχές εξακολουθούν να αποτιμούν την έκταση των ζημιών.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

Ιαπωνία: Χάος σε σιδηροδρομικό σταθμό την στιγμή του σεισμού

Την στιγμή του ισχυρού σεισμού των 7,6 Ρίχτερ κατέγραψαν πολίτες σε διάφορες πόλεις στην κεντρική Ιαπωνία. Αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε βίντεο σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Καναζάουα.

Στο βίντεο φαίνονται αντικείμενα να πέφτουν από τα ράφια ενός καταστήματος μέσα στο σταθμό, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να καλυφθούν, ενώ άλλοι έτρεχαν έξω από το σταθμό. Φαίνεται επίσης να διαρρέει νερό από το ταβάνι του σταθμού.

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News