Γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς: Αλώνισαν πορτοφολάδες και διαρρήκτες - Ντυμένοι ακόμα και… Αγιοβασίληδες

«Πάρτι» έστησαν οι διαρρήκτες Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αλλά και οι πορτοφολάδες στους δρόμους της Αθήνας.

Οι τρεις δράστες ήταν ντυμένοι Αγιοβασίληδες και µε τα τρίγωνα στα χέρια έψαχναν άδεια σπίτια. «Χτύπησαν» ένα από αυτά, στην οδό Λεβίδου, από όπου αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο, που περιείχε χρήματα, ρολόγια, βιβλιάρια καταθέσεων και κλειδιά αυτοκινήτων. Αυτό που προκύπτει από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής είναι πως αρκετοί ήταν οι «κλέφτες των ΑΤΜ». Πρόκειται για κακοποιούς οι οποίοι στήνονται κοντά σε ΑΤΜ τραπεζών παρακολουθώντας τα θύματά τους, κυρίως ηλικιωμένους. Οποιος έκανε μεγάλη ανάληψη χρημάτων αυτομάτως έμπαινε στο στόχαστρό τους.

Τον παρακολουθούσαν και λίγο παρακάτω, σε έναν ήρεμο δρόμο, έκαναν την κίνησή τους και του άρπαζαν τα χρήματα. Το ίδιο συνέβη και µε τους πορτοφολάδες, οι οποίοι έκαναν «χρυσές» δουλειές, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και στους σταθμούς του μετρό. Εκμεταλλευόμενοι την κοσμοσυρροή τις γιορτινές ημέρες, αφαιρούσαν πορτοφόλια και πολύτιμα αντικείμενα από ανυποψίαστους πολίτες που είχαν βγει για να απολαύσουν τη βόλτα τους στην οδό Ερμού και στους υπόλοιπους δρόμους του κέντρου. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να βγουν το πρώτο 15ήµερο του Ιανουαρίου, οπότε και θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα της κατάστασης. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν έντονη δραστηριότητα των διαρρηκτών και των κλεφτών.

Εκμεταλλεύτηκαν τις… απουσίες

Το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής φάνηκε ότι είχαν την… τιµητική τους το τριήµερο των εορτών των Χριστουγέννων, οπότε οι κακοποιοί «αλώνισαν». Οι αστυνοµικοί της ∆Ι.ΑΣ. πραγµατοποιούσαν διαρκείς περιπολίες σε κεντρικά σηµεία του Λεκανοπεδίου, πλην όµως η τροµοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στου Γουδή, αλλά και οι εν εξελίξει πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή µείωσαν σηµαντικά την παρουσία τους για την καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας. Η φρούρηση ουκρανικών, ρωσικών, ισραηλινών και παλαιστινιακών στόχων σε συνδυασμό µε την αύξηση της φρούρησης των αστυνομικών υπηρεσιών, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι διαθέσιμοι αστυνομικοί για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που ταλανίζει την καθημερινότητα των πολιτών. Κάτι που φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν µε τον καλύτερο τρόπο οι κακοποιοί.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες µας οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει από την εορταστική τους απόδραση και δεν γνωρίζουν πως το σπίτι τους έχει παραβιαστεί. «Είναι σύνηθες τις πρώτες ημέρες του νέου έτους να δεχόμαστε αυξημένο αριθμό καταγγελιών διαρρήξεων και κλοπών, αφού οι ένοικοι βρίσκονται εκτός της κατοικίας τους», υποστήριξε στα «Π» αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.

Άδειες και ενστάσεις

Οι περίπου 1.500 αστυνομικοί που έχουν επιστρέψει -στα χαρτιά- επίσημα στις υπηρεσίες τους δεν φαίνεται να βοήθησαν την κατάσταση. Σύμφωνα µε διασταυρωμένες πληροφορίες, από τους 1.500 οι 500 έχουν ζητήσει και έχουν λάβει άδειες διαφόρων τύπων, γονικές, υπόλοιπα καλοκαιριού, ρεπό κ.ά., µε αποτέλεσμα να µην έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες τους.

Από τους υπόλοιπους 1.000 αστυνομικούς, κάποιοι έχουν διατεθεί σε διάφορες υπηρεσίες, η πλειονότητα όμως αυτών δεν έχει επιστρέψει σε περιπολίες, αλλά σε άλλες υπηρεσίες, µε αποτέλεσμα η παρουσία τους να µην είναι εμφανής στην καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε ενστάσεις, των οποίων οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ η τρομοκρατική επίθεση στα ΜΑΤ αύξησε τη ζήτηση φρούρησης στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, µε αποτέλεσμα να διατίθενται δυνάμεις και προς αυτή την κατεύθυνση. Οι υπόλοιποι 1.000 αστυνομικοί, από τους συνολικά 2.500 που είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ∆ΕΘ, να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, ακόμη δεν έχουν δεχθεί κάποιο έγγραφο για να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση.

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News