Μητσοτάκης: Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στο γάμο – Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τα «χαρτιά του» για το ν/σ που σκοπεύει να φέρει για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και τις αντιδράσεις εντός της ΝΔ.
«Αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στον γάμο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Ο γάμος είναι ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια μονιμότητας. Δεν θα φέρω κάτι επαναστατικό, 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθετήσει – 15 είναι εντός της ΕΕ, δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα», σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Ως προς τις διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σέβομαι όλες τις απόψεις, δεν θέλω να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Σέβομαι απόλυτα τους συμπολίτες μας, που έχουν διαφορετική άποψη αλλά και την Εκκλησία. Η Εκκλησία ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο και στην καύση νεκρών και η Πολιτεία νομοθέτησε σεβόμενη τον ρόλο της Εκκλησίας. Θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία», όπως είπε.
Τόνισε, μάλιστα, πως «η Εκκλησία πρεσβεύει την αγάπη. Και νομίζω ότι όταν ακούσει ο οποιοσδήποτε τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από ορισμένους ανθρώπους, οικογένειες που είναι απλά διαφορετικές από το πώς έχουμε συνηθίσει εμείς την έννοια της οικογένειας, νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν άποψη για το ζήτημα αυτό».
«Θέλω να ωριμάσει αυτή η συζήτηση στην κοινωνία, πριν φέρω κάτι προς εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Να σας πω και κάτι ακόμα το οποίο το θεωρώ σημαντικό: ξέρετε, πάντα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την κεντροαριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις», είχε χαρακτηριστικά.
Και προσέθεσε πως το 1982, «όταν ήρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε διατάξεις οι οποίες τώρα μας φαίνονται απολύτως προφανείς: η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η ποινικοποίηση της οικογενειακής βίας, η δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της. Βλέπετε, λοιπόν, ότι οι κοινωνίες προχωρούν».
Τι θα γίνει με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια
Πέραν του δικαιώματος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «οι πιο πολλοί συμπολίτες μας νομίζω ότι δεν έχουν επί της ουσίας αντίρρηση στον γάμο. Εκεί που υπάρχει πάντα μια επιφύλαξη και την ακούω με πολύ προβληματισμό, λένε: ‘τα παιδιά’, ‘τι θα γίνει με τα παιδιά’. Πάμε να δούμε λοιπόν τι θα γίνει και τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά. Παιδιά υπάρχουν σήμερα. Και δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί μια πραγματικότητα: ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά να υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν. Πλην όμως, τα παιδιά αυτά, ξέρετε, δεν έχουν ίσα δικαιώματα».
«Και γιατί δεν έχουν ίσα δικαιώματα; Να πάρω μια ιστορία από αυτές που ακούστηκαν και στη δική σας εκπομπή. Μία μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της, έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Κανένα δικαίωμα. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα.
»Και ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα; Και τους αφορά πολύ, ξέρετε. Ένα παιδί γεννημένο στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης, γιατί πολύ απλά δεν αναγνωρίζουμε εμείς στην Ελλάδα τον γάμο.
»Και αναρωτιέμαι, επειδή ακούω πολύ και το θέμα του bullying και με προβληματίζει και εμένα: πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο bullying; Όταν αυτά γίνονται στα κρυφά ή όταν συζητάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά; Νομίζω ότι μάλλον είναι πιο πιθανό να γίνει στην πρώτη κατηγορία, γιατί τα παιδιά αυτά υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε τι διαφέρει από την πρόταση Κασσελάκη;
Επισήμανε ότι η κυβερνητική πρόταση διαφέρει ουσιαστικά από την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Και εξήγησε τα εξής: «Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ‘θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει’, αυτό δεν πρόκειται να γίνει.
»Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, άρα δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα. Αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
»Αλλά θέλω να σας πω και κάτι ακόμα: οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε εμείς. Δεν έχουν πάει δύο βήματα παραπέρα. Και όταν λέω ότι θα προχωρήσουμε ως κοινωνία, να προχωρήσουμε, ναι, δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα. Δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων.
»Εννοώ, παραδείγματος χάρη, ένας άντρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ σαφής δηλαδή στο τι θα κάνουμε και πολύ σαφής στο τι δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο ‘Γονέας 1’, ‘Γονέας 2’.
»Ένας άντρας μόνος, μπορεί να υιοθετήσει. Αφού δεν βάζουμε αστυνόμο ηθικής στο σπίτι του. Μπορεί αύριο να θέλει ο άντρας αυτός να συζήσει με κάποιον άλλον. Του έχουμε δώσει το δικαίωμα να υιοθετήσει ήδη. Γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει μια αξία. Ακριβώς γιατί είναι πολύ σύνθετη και πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ακριβώς τι κάνουμε, τι δεν κάνουμε, τι ισχύει, τι δεν ισχύει και γιατί τελικά το κύριο μέλημά μου, και εγώ πρέπει να σας πω ότι πήρα οριστικά την απόφαση ότι θέλω να προχωρήσω με το νομοσχέδιο αυτό, όταν άκουσα τις ιστορίες των παιδιών. Αφορά πρωτίστως τα παιδιά αυτά τα οποία υπάρχουν.
»Η ομοφυλοφιλία δεν είναι μια ‘μόδα των καιρών’, υπάρχει από καταβολής του ανθρώπινου γένους, έτσι και παιδιά υπήρχαν, υπάρχουν, ενδεχομένως να υπάρχουν και στο μέλλον. Και πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα δικαιώματά τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία»
«Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς τις «γαλάζιες» διαφωνίες που διατυπώθηκαν και από υπουργούς της κυβέρνησης.
«Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν», προσέθεσε.
«Ο Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ως προς τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που είπε πως «δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης», τόνισε πως «ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό μας λέει, ‘αν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία’, προσέξτε, για ένα θέμα όπου εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν βάζω κομματική πειθαρχία. ‘Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή’, ως κ. Ανδρουλάκης, ‘τι λέει το νομοσχέδιο, αρκεί να δημιουργήσω εγώ πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία’».
Και προσέθεσε μιλώντας για την απόφασή του να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της ΝΔ: «Γιατί το κάνω αυτό; Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διχαστούμε στο θέμα αυτό, είναι ένα ζήτημα ως κοινωνία να μη διχαστούμε. Να έχουμε τις απόψεις μας, αλλά από εκεί και πέρα θα ωφεληθούν κάποιοι, θα ωφεληθούν σημαντικά, με την έννοια ότι θα τους λύσουμε ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν θα ζημιώσουμε κάποιους άλλους, κανείς δεν ζημιώνεται από ένα τέτοιο ζήτημα. Μπορεί να διαφωνεί κάποιος, αλλά δεν ζημιώνεται. Δεν παίρνουμε κάτι από κάποιον για να το δώσουμε σε κάποιον άλλον. Κάνουμε μια κίνηση σημαντική ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας μικρής μερίδας συμπολιτών μας».
Ο πρωθυπουργός, πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «θα μπορέσουμε, από τη στιγμή που θα φέρουμε το νομοσχέδιο, να το περάσουμε. Αυτή είναι η πρόθεσή μου. Όμως, είναι μια διαφορετική άσκηση αυτή, διότι από τη στιγμή που, όπως σας είπα, ο ίδιος δεν βάζω κομματική πειθαρχία, έχω ο ίδιος και όσοι πιστεύουμε σε αυτό, έχουμε την ευθύνη να πείσουμε. Γι’ αυτό και είπα την κουβέντα για το κάρο και το άλογο, που παρεξηγήθηκε ολίγον από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης».
«Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση»
Σε ερώτηση που δέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης για το αν θα «στρέψει» τους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ στην αποχή από την ψηφοφορία του νοκμοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, απάντησε χαρακτηριστικά «υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές», σημειώνοντας ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».
«Απολύτως ώριμο το ελληνικό αίτημα για τα F-35, θα εγκριθεί σύντομα»
Με τα εθνικά μας θέματα ξεκίνησε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται πρωτίστως στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Κρήτη.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αναφορά του Αμερικανού ΥΠΕΞ, που είπε ότι δεν θυμάται ποτέ, 30 χρόνια διπλωμάτης, να ήταν σε τόσο καλό επίπεδο οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αυτό είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, ενώ τόνισε πως η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.
Ερωτηθείς για τα ελληνικά F-35 αλλά και τα τουρκικά F-16, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική μκυβέρνηση έχει καταθέσει ένα αίτημα για την απόκτηση F-35, που θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις και δη την αεροπορία της χώρας.
«Το αίτημα αυτό είναι απολύτως ώριμο και θα εγκριθεί σχετικά σύντομα» από τις ΗΠΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσο για τα F-16 που διεκδικεί η Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας «δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα».
«Αυτό το οποίο έχουμε αναφέρει είναι το αυτονόητο: ότι σε μία συμμαχία, δεν γίνεται αμυντικό υλικό – αεροσκάφη εν προκειμένω – να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω σε ελληνικά νησιά. Αλλά εγώ κρατώ το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων των τελευταίων μηνών και θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εποχές μεγαλύτερης έντασης έχουν περάσει, έχουν μείνει πίσω στο παρελθόν», υπογράμμισε.
«Θα βρεθώ στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες από τώρα, για ένα μεγάλο επενδυντικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρουσιάσουμε τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως θα επισκεφθεί και το Σικάγο, όπου θα συναντηθεί με την ελληνική ομογένεια, ενώ τόνισε πως ελπίζει ότι «θα έχει ψηφιστεί εν τω μεταξύ το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες τους ομογενείς μας – αυτούς τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Μια πολύ μεγάλη τομή, μια μεγάλη κατάκτηση της χώρας μας και ένα μεγάλο αίτημα του ελληνισμού, το οποίο επιτέλους υλοποιείται», όπως είπε.
«Δεν έχω αυταπάτες για την ΑΟΖ»
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός, «ο οποίος θα σας έλεγε ότι δεν θα ήθελε με κάποιο τρόπο να επιλύσει το ζήτημα αυτό των ελληνοτουρκικών, αρκεί να το κάνει με όρους οι οποίοι θα είναι συμφέροντες για την πατρίδα».
«Προφανώς ένα τόσο δύσκολο θέμα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει υπό οποιαδήποτε άλλη οπτική γωνία. Από εκεί και πέρα όμως, αυτό που θέλω να πω είναι ότι και να μην μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα αυτό, πρέπει να μπορέσουμε να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία και με τις διαφορές μας και να έχουμε μία καλή σχέση, παρά το γεγονός ότι μπορεί να εξακολουθούμε να διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό, χωρίς να φτάνουμε στα όρια», τόνισε.
Και προσέθεσε: «Χωρίς να σημαίνει ότι κάθε τρεις και λίγο, κάποιος κόκκινος συναγερμός, και χωρίς να υιοθετείται, πρωτίστως από πλευράς Τουρκίας, μια ρητορική πολύ επιθετική, η οποία αμφισβητεί ευθέως την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Είμαστε στο σημείο αυτό. Από την άλλη, δεν είμαι αφελής, έχω δει πολλές ιδεολογικές μεταμορφώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Αλλά αυτή τη φορά έχω κάνει τρεις συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο, από τις εκλογές και μετά. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι και τουλάχιστον μπορούμε να κρατήσουμε αυτή τη σημαντική εξομάλυνση των σχέσεων μας – ασχέτως του τι θα γίνει τελικά με την μεγάλη μας διαφορά».
«Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στο ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια»
«Στόχος μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής διαφοράς με την Τουρκία. Αν συμφωνήσουμε, πάμε στη Χάγη. Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο. Γιατί το λέω αυτό; Έχουμε καταφέρει να πετύχουμε μια σημαντική εξομάλυνση στις σχέσεις μας. Μια εξομάλυνση η οποία αποτυπώνεται και στο πεδίο, με σημαντικότατη μείωση, αν όχι μηδενισμό, της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Και, ναι, να μπορέσουμε σταδιακά να μπούμε και στον πυρήνα της διαφοράς μας, που δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει επιλυθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Η γεωγραφία στο Αιγαίο, δε, το κάνει ακόμα πιο περίπλοκο», σημείωσε.
Για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Δεν έχω, λοιπόν, αυταπάτες ότι το θέμα αυτό θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Όμως θα το προσεγγίσουμε με καλή διάθεση, έχοντας ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές, τις οποίες πιστεύω ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θέτει όταν συζητά τα θέματα αυτά. Εκμεταλλευόμενοι, όμως, ένα γενικότερο καλό κλίμα, το οποίο από μόνο του, θα έλεγα, ήδη έχει δώσει ένα σημαντικό θετικό αποτύπωμα».
Για την ακρίβεια
«Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό και γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα, ειδικά τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «είναι απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα η ανιμετώπιση της ακρίβειας».
Όπως ανέφερε, «τον Δεκέμβριο εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις, που έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Είναι αδικαιολόγητο για πολυεθνικές να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές».
«Στο βρεφικό γάλα προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, καθορίσαμε συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους, πλαφόν στο κέρδος. Οι διατιμήσεις οδηγούν πολύ συχνά σε ελλείψεις στο ράφι και πρέπει να βρούμε μία λύση, η οποία αφενός να εξηγεί στις εταιρείες αυτές ότι δεν θα κερδοσκοπούν σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή και ειδικά των νέων οικογενειών που χρειάζονται το βρεφικό γάλα. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να υπάρχουν και ελλείψεις στην αγορά. Πρέπει λοιπόν να βρούμε αυτή την ισορροπία και νομίζω ότι την έχουμε βρει. Κάποιες εταιρείες θα δυσαρεστηθούν από τις αποφάσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε πως η κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο κινήθηκε και στην ενέργεια: «φορολογήσαμε τα διυλιστήρια και τα επιστρέψαμε στην κοινωνία μέσα από ενισχύσεις».
«Πιστεύω στην αγορά, αλλά γνωρίζω ότι το υπερκέρδος είναι στο μυαλό κάποιων. Εκεί πρέπει να παρέμβουμε. Εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών αναφορικά με τις τηλεπικοινωνίες, σε συνδυασμό πάντα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλες οι πρωτοβουλίες μας στοχεύουν στην διαφάνεια», τόνισε.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα