Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Έριδες στην Ιεραρχία της εκκλησίας

Ένταση υπάρχει στο εσωτερικό της Εκκλησίας, καθώς πιστεύεται πως ο Αρχιεπίσκοπος κρατάει μια κάπως ουδέτερη στάση, όσον αφορά τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών.

Εν μέσω πολιτικών πιέσεων και με φωνές έντονης κριτικής, ακόμη και κατά του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης, εκτάκτως, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι στενοί του συνεργάτες δείχνουν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τη θύελλα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Εκκλησίας και πολλοί εκτιμούν ότι η συνεδρίαση της Τρίτης θα ομοιάσει με εκείνη του 2018, όταν ο κ. Ιερώνυμος σε κοινές του δηλώσεις με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εμφανιζόταν έτοιμος να αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος τη μισθοδοσία του κλήρου. Σχέδιο που δεν προχώρησε ποτέ μετά την έντονη αντίδραση των μητροπολιτών και των κληρικών όλης της χώρας.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές ο Αρχιεπίσκοπος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί, ενδεχομένως, και ένα δημοψήφισμα

Τεταμένη κατάσταση

Οι πληροφορίες για τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου, μόλις την περασμένη εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη επέτειναν την ήδη τεταμένη κατάσταση στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, η οποία είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της «χαλαρότητας» της αντιμετώπισης της πρόθεσης της κυβέρνησης να νομοθετήσει την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια σε αντίθεση με τη σκληρή στάση που έλαβε η εν Ελλάδι ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου έσπευσαν με διαρροές να απαλύνουν τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ξεκάθαρη, θα απευθυνθεί με το έντυπό της «Προς τον Λαό» σε όλους τους πιστούς με σταθερότητα στη διδασκαλία των Πατέρων και κυρίως θα αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλους τους βουλευτές και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές ο Αρχιεπίσκοπος με δήλωσή του άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί, ενδεχομένως, και ένα δημοψήφισμα, θέση που τον έβρισκε κάθετα αντίθετο όταν ο προκάτοχός του Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ζητούσε δημοψήφισμα από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές πιστών για την υποστήριξη του αιτήματος…

Ορισμένοι αρχιερείς συνδέουν τη «χλιαρή» στάση της Αρχιεπισκοπής με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει «παγώσει» όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια

Η περιουσία

Είναι εντυπωσιακό ότι ορισμένοι αρχιερείς συνδέουν τη «χλιαρή» στάση της Αρχιεπισκοπής με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας – που πάντα βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων, τα οποία απασχολούν τον κ. Ιερώνυμο – καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει «παγώσει» όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχουν εκπονηθεί μετά το ναυάγιο του σχεδίου για την επένδυση της Εκκλησίας στο Σχιστό, στα εγκαίνια του οποίου παραβρέθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Δύο μητροπολίτες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν και το 2018 φαίνεται να κυριαρχούν και σε αυτή τη μάχη. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Δημητριάδος Ιγνάτιο, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Τη σκυτάλη έλαβαν στη συνέχεια οι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Κερκύρας Νεκτάριος και Πατρών Χρυσόστομος, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν εξαιρετικά ακραίοι.


Ισορροπίες

Ενώ εντυπωσιακή είναι η αλλαγή στάσης του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ που πλέον τάσσεται ανοιχτά κατά της τεκνοθεσίας, σε αντίθεση με τη «χλιαρή», όπως χαρακτήριζαν αρχιερείς, θέση του στην τέλεση του γάμου. Ισορροπίες με την κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθούν να τηρήσουν οι Μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος και Χαλκίδος Χρυσόστομος που όπως και οι Μεσσηνίας, Δημητριάδος και Πατρών φαίνονται ως πιθανοί διάδοχοι του Αρχιεπισκόπου.

Ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος επέλεξε τη θεολογική εισήγηση του ζητήματος να αναλάβει ο καθ’ ύλην αρμόδιος Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, όμως στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο εκ της θέσεως του ανήκει ο βαρύς ρόλος της καθοδήγησης της Ιεραρχίας ως ο πηδαλιούχος του σκάφους της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο άνθρωπος-«κλειδί»

Ο 69χρονος μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ο οποίος είναι μορφωμένος και διανοούμενος, με σπουδές στα πλέον φημισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, επί χρόνια προεδρεύει της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και ανέλαβε την εισήγηση για το ζήτημα των γάμων των ομοφύλων.

Πολλοί πίστευαν, όταν εκλέχθηκε, ότι αποτελούσε μια προοδευτική, φιλελεύθερη φωνή σε αντίθεση με τον συντηρητισμό της λεγομένης πρεσβυτέρας ιεραρχίας. Όμως ο κ. Νικόλαος ήταν και παραμένει ένας παραδοσιακός κληρικός, αφοσιωμένος στα ιδεώδη του μοναχισμού, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στους αιώνες. Αγιορείτης, προερχόμενος από τη Μονή Σίμωνος Πέτρας – ενός μοναστηριού ισχυρού, δυναμικού, με μεγάλες προσβάσεις και παρεμβατικό λόγο και κήρυγμα –, ο κ. Νικόλαος από τα παιδικά του χρόνια μεγάλωσε μέσα στα κατηχητικά σχολεία και την Αδελφότητα Θεολόγων «ο Σωτήρ», της οποίας ηγείται τα τελευταία έτη ο αδελφός του Αρχιμανδρίτης  Αστέριος Χατζηνικολάου.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης δηλώνεται μεταξύ άλλων ότι (…) «ένας τέτοιος «γάμος» αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του θελήματος του Θεού, αποτελεί διαστροφή, αμαρτία». (…). «Δεν υπολογίζει ότι πολύ γρήγορα θα θρηνήσουμε παιδιά-θύματα μιας τέτοιας τεκνοθεσίας και θα καταστραφούμε ως κοινωνία; Δεν κατανοεί, πολύ περισσότερο, ότι θα προκαλέσει την οργή του Θεού;».

Με επιχειρήματα

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας δεν συνηθίζει να εκφράζεται με τέτοιου είδους φράσεις. Έχοντας την εμπειρία μεγάλων συνεδρίων, ξέρει να παραθέτει επιχειρήματα, καταλήγει, όμως, με διαφορετικές φράσεις στον ίδιο και τον αυτό παρονομαστή. Όλοι περίμεναν την τοποθέτησή του για το ζήτημα της καύσης των νεκρών καθώς ένας άνθρωπος με σπουδές στο Harvard και στο MIT θα είχε μια διαφορετική προσέγγιση. Ο ίδιος, όμως, δεν παρέκκλινε ούτε στιγμή.

Άνθρωπος πράος, έχει μαθητεύσει δίπλα σε μια μεγάλη προσωπικότητα της Εκκλησίας, τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κονίτσης Σεβαστιανό – κληρικό άλλων εποχών, με φλογερό λόγο – ο οποίος δεν απεμπόλησε ποτέ τις θέσεις του. Το ίδιο έπραξε και ο κ. Νικόλαος και στα ζητήματα των μνημονίων και των εμβολιασμών εκφράζοντας αντιθέσεις και επιφυλάξεις αιφνιδιάζοντας πολλούς.


Η ομιλία σε νέους

Χαρακτηριστικά την αντίληψης των θέσεων του για το ζήτημα είναι τα όσα είπε σε ομιλία του σε νέους της Κρήτης: «Όπως ο Θεός από ξεχείλισμα αγάπης έφτιαξε τον κόσμο, έκανε τη ζωή, από αγάπη βγαίνει η ζωή, έτσι και από αγάπη βγαίνει η ζωή μέσα στον γάμο. Είναι μια μήτρα ο γάμος που γεννά ζωή, γεννάει τα παιδιά. Θα πω 2-3 πραγματάκια για αυτό που νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είναι το εξής: και τούτο γιατί σήμερα πολύ συχνά λέγεται ότι δυο άνθρωποι αγαπιούνται, συνεπώς γιατί να μην παντρευτούν, ακόμη και αν είναι του ίδιου φύλου; Όχι! Σκοπός είναι η αγάπη να δώσει ένωση. Θα σας πω τι σημαίνει αυτό: για να γίνει η ένωση ψυχοσωματική ένωση και ψυχών και σωμάτων, ας ξεκινήσουμε από των σωμάτων, πρέπει να είναι συμπληρωματικοί οι άνθρωποι, όχι ίδιοι, συμπληρωματικοί».

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News