Βαγγέλης Ρωχάμης: Το εγκληματικό του παρελθόν και η γελοιοποίηση της αστυνομίας και της έννομης τάξης

Έφυγε από την ζωή στα 73 του χρόνια ο Βαγγέλης Ρωχάμης, γνωστός μικροεγκληματίας, γνωστός για τις κλοπές του, αλλά και τον τρόπο που γελοιοποιούσε την ελληνική αστυνομία και την έννομη τάξη.

Έφυγε από την ζωή ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό σύμφωνα με ΜΜΕ της Εύβοιας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Ωστόσο ποιος ήταν πραγματικά;

Γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια. Μέλος πολυμελούς οικογένειας και σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται για να προσφέρει στο σπίτι του. Όταν ήταν στο στρατό το 1971 ζήτησε άδεια ώστε να πάει να δει το νεογέννητο παιδί του. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και έτσι απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδήλατου, ενώ στην συνέχεια ήρθε σε κόντρα με τους ανωτέρους με αποτέλεσμα να απαλλαχθεί από τα στρατιωτικά του καθήκοντα.

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Πέντε χρόνια αργότερα ξανά μπήκε φυλακή για κλοπή στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο με την γυναίκα του και λίγο αργότερα πήγε στην Κύπρο.

Το 1980 επέστρεψε στις φυλακές του Κορυδαλλού, αυτή τη φορά επειδή προσπάθησε να πουλήσει κλεμμένες τηλεοράσεις. Ένα χρόνο αργότερα ήταν πρωταγωνιστής στην πρώτη στάση κρατούμενων αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τον ρόλο που είχε στην στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε για δύο χρόνια και τρεις μήνες. Καταδικάστηκε επίσης για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.

Ο αριθμός των αποδράσεων που έχει κάνει δεν φτάνουν τα δάχτυλα του χεριού για να τις μετρήσει κάποιος. Για αυτές τον βοήθησαν φίλοι και στην απόκρυψη του βοήθησαν γυναίκες. Το πιο χαρακτηριστικό ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 όταν τον έψαχναν αστυνομικές δυνάμεις και εκείνος διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν. Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε εν τέλει με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000.

Τα ΜΜΕ τον αντιμετώπιζαν αμφίσημα και μεγάλο ρόλο στην πρόσληψη του έπαιξε το γεγονός της μη καταδίκης του για έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής. Τέλος, ο Ρωχάμης θα μείνει στην μνήμη ως συνώνυμο της ανυπότακτης ανδροπρέπειας και του ανθρώπου που γελοιοποιεί την αστυνομία και την έννομη τάξη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News