Έλον Μασκ: Πώς η αποτυχία του Ντόρσεϊ «έφερε» στο Twitter τον Μασκ

Όλα όσα βρίσκονται πίσω από το… χάος που προηγήθηκε και αυτό που ακολούθησε την εξαγορά του Twitter (πλέον X) από τον Έλον Μασκ

Ο Έλον Μασκ κατάφερε να αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Twitter (το οποίο μετονόμασε σε X) εκμεταλλευόμενος το χαλαρό στιλ ηγεσίας του προηγούμενο CEO και εκ των συνιδρυτών της πλατφόρμας, Τζακ Ντόρσεϊ.

Το… χάος που προηγήθηκε και αυτό που ακολούθησε την εξαγορά από τον Μασκ ουσιαστικά το παρακολούθησε η παγκόσμια κοινή γνώμη σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, για να κατανοήσουμε πώς και γιατί ο Μασκ μπόρεσε εξαρχής να αποκτήσει το Twitter, πρέπει να καταλάβουμε πώς ο Ντόρσεϊ διοικούσε – και πώς δεν διοικούσε – το Twitter πριν ακόμη εμφανιστεί ο Μασκ στο προσκήνιο.

Τι αναφέρει το βιβλίο του Κερτ Βάγκνερ

Στο βιβλίο «Battle for the Bird» του Κερτ Βάγκνερ, εμφανίζονται οι δύο πλευρές της ίδιας ιστορίας, όπως τις βίωσε ο δημοσιογράφος του Bloomberg που καλύπτει το Twitter. Όπως λέει ο Βάγκνερ, το βασικό πράγμα που συνδέει τα δύο κεφάλαια είναι η επίθεση που δέχτηκε το Twitter τον Μάρτιο του 2020 από τους ακτιβιστές μετόχους της Elliott Management, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο Dorsey πρέπει να αντικατασταθεί.

Ο Ντόρσεϊ κατέληξε τελικά να κρατήσει τη δουλειά του, προσωρινά, αλλά αυτή η εμπειρία φαίνεται ότι τον «ξένισε» μόνιμα για τη διοίκηση του Twitter και τον έκανε πολύ δεκτικό στην άφιξη του Μασκ μερικά χρόνια αργότερα.

Ο Business Insider συνομίλησε με τον συγγραφέα του βιβλίου «Battle for the Bird», Κερτ Βάγκνερ, για το Twitter υπό τον Τζακ Ντόρσεϊ, το Twitter και τον Μασκ και για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Το βιβλίο δείχνει τις δύο πλευρές της ιστορίας εξαγοράς του Twitter

Το βασικό στοιχείο που συνδέει τα δύο κεφάλαια είναι η επίθεση που δέχτηκε το Twitter

Η περίπτωση του Τζακ Ντόρσεϊ

Μιλώντας για τον Ντόρσεϊ, ο Βάγκνερ λέει χαρακτηριστικά ότι τον εξέπληξε το πόσο χαλαρός είναι. «Δεν νομίζω ότι εκτίμησα πόσο άνετα άφηνε άλλους ανθρώπους να παίρνουν αποφάσεις όταν ήταν επικεφαλής. Και έτσι μπόρεσε να κάνει δύο δουλειές ταυτόχρονα. Ήταν ουσιαστικά διευθύνων σύμβουλος σε δύο εταιρείες όσο ήταν εκεί», λέει χαρακτηριστικά.

Στο σχόλιο ότι ο Ντόρσεϊ ήταν ο διευθύνων σύμβουλος δύο εταιρειών που διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο και δεν διαχειριζόταν πραγματικά τίποτα, ο Βάγκνερ λέει: «Ο όρος “απών” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά. Νομίζω ότι συμμετείχε. Αλλά νομίζω ότι αν δεν είσαι πρόθυμος να πάρεις αυτές τις τελικές δύσκολες αποφάσεις, είναι πολύ δύσκολο να πάρεις όλα τα εύσημα για το γεγονός ότι απλά είσαι εκεί».

«Νομίζω ότι προς το τέλος στο Twitter, ήταν σίγουρα απών. Εκείνο το τελευταίο καλοκαίρι του 2021, αφού είχε συμβεί η κατάσταση με τον Elliott, ασχολήθηκε πολύ με το bitcoin και είχε προκύψει η πανδημία, οπότε προφανώς δεν ήταν στο γραφείο. Πραγματικά πιστεύω ότι είχε αρχίσει να τα παρατάει σε εκείνο το σημείο», σημειώνει. Είχε επιλέξει δηλαδή τον δρόμο της «σιωπηλής παραίτησης» σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου.

Στο ερώτημα αν ο Ντόρσεϊ είχε ακόμα τον έλεγχο του Twitter, o Βάγκνερ απαντά ότι «ήταν ευτυχής να το διευθύνει όσο τον άφηναν να το διευθύνει». «Δεν νομίζω ότι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επιχείρηση του Twitter αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητα- δεν νομίζω ότι ήταν ποτέ κορυφαία προτεραιότητα για τον Τζακ. Νομίζω ότι ήταν ευτυχής που μπορούσε να συνεχίσει να τρέχει αυτό το πράγμα για το οποίο νοιαζόταν, αλλά χωρίς την πίεση να το μετατρέψει σε μια τεράστια επιχείρηση».

Τους πρώτους μήνες οι εργαζόμενοι του Twitter είδαν την έλλειψη σχεδίου του Μασκ

Πώς ο Μασκ ενεπλάκη στην αγορά του Twitter

«Παρά τις αδυναμίες του ως επιχειρηματικού ηγέτη, οι άνθρωποι στο Twitter συμπαθούσαν πραγματικά τον Ντόρσεϊ», λέει ο Βάγκνερ, «σέβονταν αυτό που αντιπροσώπευε, ή αυτό που νόμιζαν ότι αντιπροσώπευε». «Όταν συνέβη το θέμα με τον Μασκ, όχι μόνο τον υποστήριξε από την αρχή, αλλά του στάθηκε και όταν αργότερα συνέβαιναν ένα σωρό τρελά πράγματα. Και η φήμη του μεταξύ των υπαλλήλων του Twitter άλλαξε δραματικά. Πολλοί άνθρωποι ένιωσαν απίστευτα προδομένοι και απογοητευμένοι», αποκαλύπτει ο Βάγκνερ.

«”Το Twitter είναι διαφορετικό, το Twitter είναι δημόσιο αγαθό, το Twitter έχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο”. Τότε πουλήθηκε όπως θα μπορούσε να πουληθεί οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Και όχι μόνο αυτό, ο συνιδρυτής υποστήριζε την πώληση. Γι’ αυτούς, αυτό έμοιαζε με πραγματική προδοσία», καταλήγει. Σε ερώτηση του Business Insider τι ήταν αυτό που έβλεπαν μόνο οι υπάλληλοι του Twitter και ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτό στους «απ’ έξω» ο Βάγκνερ αποκαλύπτει ότι «η έλλειψη σχεδίου ήταν αρκετά αμήχανη για πολλούς ανθρώπους που συναντήθηκαν με τον Μασκ και εργάστηκαν γι’ αυτόν τους πρώτους δύο μήνες»

«Αυτή ήταν η αρχή της κατρακύλας»

«Υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι επειδή χρησιμοποιούσε τόσο πολύ το Twitter, επειδή φαινόταν να του αρέσει τόσο πολύ το Twitter, ότι θα ερχόταν με ένα πραγματικό σχέδιο για να διορθώσει το Twitter. Και στην πραγματικότητα, αυτό με το οποίο ήρθε ήταν μερικές προσωπικές ιδέες για προϊόντα που θα τον ωφελούσαν ή θα είχαν εφαρμογή στην προσωπική του κατάσταση». «Ο κόσμος θεωρούσε τον Μασκ την ιδιοφυΐα αυτών των προϊόντων, με δεδομένο τι είχε κάνει με την Tesla και τη Space X, και αυτό ήταν μια πραγματική απογοήτευση για τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις συναντήσεις μαζί του», αποκαλύπτει.

Παρόλα αυτά «υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι νομίζετε που αρχικά ήταν ενθουσιασμένοι που τον περίμεναν να φτάσει εκεί», σημειώνει ο Βάγκνερ. «Γνώριζαν τις ιστορίες ότι το Twitter είχε κινηθεί πολύ αργά. Ότι δεν είχε καινοτομήσει. Οπότε ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος. “Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη. Μπορεί κυριολεκτικά να κάνει ό,τι θέλει. Και αυτό που θέλει να κάνει είναι να δουλέψει στο Twitter”. Και οι άνθρωποι που ήταν εκεί σκέφτηκαν ότι αυτό ήταν υπέροχο», λέει ο Βάγκνερ.

«Νομίζω ότι το σημείο καμπής για πολλούς ανθρώπους ήταν ο Ιούνιος του 2022 – όταν είχε συμφωνήσει να αγοράσει την εταιρεία, αλλά αυτό δεν είχε συμβεί ακόμα. Έκανε μια συνάντηση όλων των εργαζομένων. Και εμφανίστηκε αργά, και φαινόταν ακατάστατος, και φλυαρούσε για μια ώρα. Και νομίζω ότι οι περισσότεροι έφυγαν σκεπτόμενοι: “Νόμιζα ότι είχε ένα σχέδιο. Δεν έχει σχέδιο. Αυτό θα είναι μια καταστροφή”. Και αυτή ήταν η αρχή της κατρακύλας», καταλήγει ο Κερτ Βάγκνερ.

Το σημείο της καμπής ήταν ο Ιούνιος του 2022

Τι συνέβη στον Μασκ – και τι σημαίνει αυτό για την X;

Στο ερώτημα αν η συμπεριφορά του Μασκ οφειλόταν σε κάποια ασθένεια ή στην χρήση ναρκωτικών (σύμφωνα με μια θεωρία έπαθε ερυθρόλευκο κατά τη διάρκεια της πανδημίας) ο Βάγκνερ υποστηρίζει ότι «αυτό που έχω ακούσει από ανθρώπους είναι ότι δίνει την αίσθηση ότι είναι απίστευτα ασταθής, με τρόπο διαφορετικό από οποιονδήποτε άλλον»

Στο ερώτημα αν κάποιος που κατασκευάζει αυτοκίνητα και πυραύλους ίσως δεν είναι κατάλληλος για μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο Βάγκνερ απαντά με ειλικρίνεια «έτσι νομίζω». «Γι’ αυτό ανέφερα [στο βιβλίο] ένα tweet από την [πρώην υπάλληλο του Twitter] Έσθερ Κρόφορντ, η οποία είπε ότι “ο Ίλον έχει εξαιρετικό ταλέντο στην αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων που βασίζονται στη φυσική, αλλά τα προϊόντα που διευκολύνουν την ανθρώπινη σύνδεση και επικοινωνία απαιτούν ένα διαφορετικό είδος κοινωνικής-συναισθηματικής νοημοσύνης”».

«Δεν μπορείτε απλώς να κατασκευάσετε περισσότερο λογισμικό, δεν μπορείτε απλώς να πιέσετε τους υπαλλήλους να εργάζονται σκληρότερα. Δεν υπάρχει γραμμή συναρμολόγησης. Πρέπει να καταλάβετε πώς αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό, και αυτό δεν είναι μια ήπια δεξιότητα που έχουν όλοι. Και νομίζω ότι ο Ίλον έχει αποδείξει ότι δεν είναι αυτή η ικανότητά του. Νομίζω ότι αυτό είναι πρόβλημα όταν διευθύνεις μια εταιρεία επικοινωνιών», καταλήγει.

Ο δημοσιογράφος του Business Insider ρωτά στο τέλος της συζήτησης αν ο Μασκ θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση «επειδή είναι πλούσιος, έξυπνος και επίμονος», κάτι που διατυπώνεται σαν ιδέα και στο βιβλίο. «Είμαι αρκετά απαισιόδοξος γι’ αυτό. Φαίνεται ότι η διαφημιστική επιχείρηση δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει με την προσωπικότητα του Ίλον. Έτσι, θα πρέπει να επινοηθεί μια εντελώς νέα επιχειρηματική γραμμή για το Twitter. Νομίζω ότι έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι συνδρομές δεν είναι ο τρόπος. Και τι μένει; Δεν ξέρω», καταλήγει ο Κερτ Βάγκνερ.

 

Πηγή: in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News