Τσικνοπέμπτη: Τα έθιμα ανά την Ελλάδα - Γιατί σήμερα τρώμε κρέας

Οι ψησταριές ”άναψαν” για τα καλά

Τσικνοπέμπτη σήμερα και οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει για τα καλά για τους «απαραίτητους» εορτασμούς της σημερινής ημέρας, με τις ψησταριές να έχουν ήδη πάρει φωτιά!

Τι είναι η «Τσικνοπέμπτη»

«Τσικνοπέμπτη» αποκαλείται η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και γιορτάζεται κάθε χρόνο, 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Είναι κινητή εορτή και έχει καθιερωθεί εκείνη την μέρα να καταναλώνουμε κρέας.

Το Τριώδιο αποτελείται από τρεις εβδομάδες πριν από την είσοδο στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή την περίοδο της νηστείας πριν από το Πάσχα:

  • η 1η εβδομάδα ονομάζεται Προφωνή ή Προφωνέσιμη ή και Απολυτή,
  • η 2η εβδομάδα Κρεατινή ή Κρεοφάγος και
  • η 3η εβδομάδα αποκαλείται Τυρινή ή Τυροφάγος που πλέον δεν καταναλώνεται κρέας, αλλά γίνεται κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

Η λέξη «Τσικνοπέμπτη» προέρχεται,  όπως είναι προφανές από την λέξη «τσίκνα», όπως αποκαλείται η μυρωδιά του ψημένου κρέατος. Έχει καθιερωθεί αυτή την ημέρα να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, είτε έχει να κάνει με το κρέας, είτε με το κρασί, για να θυμίζει το επερχόμενο Πάσχα.

Πώς καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη

Οι λόγοι της καθιέρωσης της ημέρας αυτής και της κατανάλωσης κρέατος έχουν να κάνουν με την επερχόμενη μεγάλη νηστεία της Τεσσαρακοστής. Παραδοσιακά αυτήν την ημέρα δινόταν στα νοικοκυριά η δυνατότητα να καταναλώσουν το κόκκινο κρέας, που είχε απομείνει πριν από τη νηστεία, με εορταστικό τρόπο.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου σταματάει η τακτική νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, σε αντίθεση με την δεύτερη εβδομάδα κατά την οποία ισχύει η νηστεία. Η Τσικνοπέμπτη θεωρείται μέρα γιορτής, αφού έρχεται μετά από νηστεία και την επομένη είναι πάλι νηστεία.

Τα έθιμα ανά την χώρα

Αυτή την ημέρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκτός από την κατανάλωση κρέατος έχουν καθιερωθεί διάφορα έθιμα.

Ακολουθούν μερικά από αυτά, που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, τιμώνται σε διάφορες περιοχές της χώρας:

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News