Kυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό «φρένο» στο επίδομα Πάσχα- Αποποίηση ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη

Τα νοικοκυριά γονατίζουν από την ακρίβεια, αλλά ο πρωθυπουργός αρνείται την καταβολή επιδόματος για το Πάσχα, ενώ παράλληλα αποστασιοποιείται από τις πολιτικές ευθύνες για τα Τέμπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνέντευξη, μιλώντας εφ΄όλης της ύλης. Μεταξύ των ζητημάτων πάνω στα οποία τοποθετήθηκε ξεχωρίζουν οι θέσεις του για την οικονομία, τα Τέμπη αλλά και την κατάσταση στην υπόθεση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Είμαι σαφής, δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Θα επιμείνω σε αυτό γιατί έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.»

Θριαμβολογώντας για τα μέτρα – ασπιρίνες μίλησε για «δραστική παρέμβαση στην ίδια λειτουργία της αγοράς» ώστε «να μην κρύβονται μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα ανατιμήσεις που επωφελούνταν εταιρείες και σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές αυξήθηκαν γιατί αυξήθηκαν οι συντελεστές κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό αν οι συντελεστές πέφτουν. Για αυτό και τώρα η παρέμβαση».

Πρόσθεσε δε ότι: «Οποίος παραβιάζει τον νόμο, θα «τρώει» πρόστιμο και αυτό θα εισπράττεται».

Λέγοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει επιδόματα και τριετίες, επανέλαβε πολλάκις ότι «δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα» καθώς «έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε».

Αν δοθεί κάτι για τους ευάλωτους θα δοθεί στο τέλος του έτους, ανέφερε.

Σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες για συγκάλυψη, ισχυρίστηκε  ότι το μπάζωμα ήταν επιχειρησιακή ανάγκη και κατηγόρησε την αντιπολίτευση «ότι επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

«Είναι μια δυσάρεστη συζήτηση, οφείλω όμως να δώσω κάποιες απαντήσεις, ώστε να μην πέσει ο δημόσιος διάλογος θύμα  fake news» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να πιστέψει σε ένα σενάριο όπου βαγόνια της αμαξοστοιχίας εξαϋλώθηκαν.

«Εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά αλλά θεωρώ λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση» υποστήριξε και συνέχισε: «Τον τελικό λόγο τον έχει η δικαιοσύνη, που έχει καλέσει και δεύτερο πραγματογνώμονα».

«Όλα αυτά είναι ανυπόστατα», είπε σχετικά με το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος λέγοντας πως η δουλειά έγινε από επιχειρησιακούς παράγοντες.

«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς;  Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ήξερα ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί να βρουν σορούς στα συντρίμμια. Τότε ψάχναμε ακόμη σορούς. Η δουλειά έγινε από επιχειρησιακούς παράγοντες. Λυπάμαι και οργίζομαι με όσους μιλούν για μπάζωμα».

«Πολιτικοί αρχηγοί πάνε να χτίσουν καριέρες πάνω στα Τέμπη […] ανάμεσά τους και ο κ. Βελόπουλος», είπε.

Σε ότι αφορά τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ο κ. Μητσοτάκης, είπε πως «αν θεωρούν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες να καταθέσουν αίτημα Προανακριτικής με συγκεκριμένο κατηγορητήριο», ενώ σε ό,τι αφορά στην  ασφάλεια εστίασε στον «ανθρώπινο παράγοντα».

«Ο σιδηρόδρομος μπορεί να είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι με τις παθογένειες δεκαετιών που κουβαλά. Γίνεται πολύς λόγος για τις δικλείδες ασφαλείας. Στην Ευρώπη μόνο στο 12% υπάρχει ολιστικό υπερσύγχρονο σύστημα» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Μας βοηθά η τεχνολογία αλλά πρέπει να δούμε και τον ανθρώπινο παράγοντα και αυτή είναι η δουλειά της δικαιοσύνης».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν περίμενε να υπάρξει τόσο έντονη συζήτηση και ότι περίμενε να υπάρχει γέφυρα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και «όχι την αντιπαράθεση που είχαμε στη Βουλή».

«Είναι επιλογή ελευθερίας. Την υλοποιήσαμε. Θα προχωρήσουμε και την αλλαγή στο άρθρο 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Θέσαμε αυστηρά κριτήρια», ανάφερε. Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ έκανε επιστροφή στη μηχανή του χρόνου.

Προφανώς όταν αλλάξουμε το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουνε περισσότερα. Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Το δικαστήριο πιστεύω ότι θα υποστηρίξει τη θέση την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει. Θα υπάρχει ενδιαφέρον.

Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντάς την ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω πως το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νόμου. Να πω ότι το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια».

Πηγή: In.gr

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News