«Πόλεμος της ξαπλώστρας»: Πρόστιµα έως 60.000 ερώ, λουκέτα και κατεδαφίσεις για παρεµπόδιση της πρόσβασης σε παραλίες

Τις επόµενες µέρες θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες δηµοπράτησης των παραλιών µέσω ειδικής πλατφόρµας που θα είναι ανοικτή έως τις 15 Μαΐου

Βαριά πρόστιµα από 2.000 έως 60.000 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους φράζουν τον δρόµο προς την παραλία µε οχήµατα (αυτοκίνητα, µηχανάκια), καλαµωτές ή µε µια απλή ζαρντινιέρα, εµποδίζοντας µε αυτό τον τρόπο την ελεύθερη διέλευση του κοινού.

Παράλληλα µε τις νέες ρυθµίσεις προβλέπονται ποινικές κυρώσεις, λουκέτα και κατεδαφίσεις για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης του αιγιαλού ενώ τις επόµενες µέρες θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες δηµοπράτησης των παραλιών µέσω ειδικής πλατφόρµας που θα είναι ανοικτή έως τις 15 Μαΐου.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονοµίας, Κωστή Χατζηδάκη, ενεργοποιούνται από τη φετινή θερινή σεζόν τα πρόστιµα που προβλέπει ο σχετικός νόµος, ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τους παραβάτες µέσω ειδικής εφαρµογής στα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενεργοποιηθεί σύντοµα, στέλνοντας στις κτηµατικές υπηρεσίες φωτογραφίες και τη θέση της επίµαχης παραλίας µέσω του GPS.

Κατά περίπτωση

Ειδικότερα, µε την απόφαση εξειδικεύονται οι περιπτώσεις παρεµπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, στον αιγιαλό και την παραλία και ορίζονται ο τρόπος επιµέτρησης και το ποσό του προστίµου που προβλέπεται.

Συγκεκριµένα:

1. Περιπτώσεις παρεµπόδισης: Οποιαδήποτε κατασκευή, όπως ενδεικτικά κτίσµατα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου περιλαµβανοµένων των ανεµοφρακτών και των καλαµωτών. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιµο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό µέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την αποµάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση µηχανολογικού εξοπλισµού, το πρόστιµο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

2. Η τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν µπορεί να µετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά αυτοκινήτων, µοτοσικλετών, άλλων βαρέων τροχήλατων οχηµάτων, τεντών, µε τρόπο που τα ανωτέρω αποτρέπουν τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιµο 500 ευρώ ανά µέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεµποδίζεται. Αν για την αποµάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση µηχανολογικού εξοπλισµού, επιβάλλεται 500 ευρώ ανά κυβικό µέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειµένων που παρεµποδίζουν τη διέλευση.

3. Η ρίψη µπάζων, οικοδοµικών υλικών και κάθε είδους απορριµµάτων σε σηµεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιµο 500 ευρώ ανά µέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εµποδίζεται. Αν για την αποµάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση µηχανολογικού εξοπλισµού, το πρόστιµο της παρούσας διπλασιάζεται.

4. Η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατοµικής ή συλλογικής, επαγγελµατικής ή µη, µόνιµης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άµεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιµο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά µέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εµποδίζεται.

5. Κάθε είδους σωµατική ή λεκτική παρεµπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιµο 2.000 ευρώ. Τα πρόστιµα δεν µπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ.

Κλιμάκωση ποινών

Επίσης, επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών.

Οι ποινές κλιµακώνονται ανάλογα µε τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως το αν υπάρχει σύµβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση οι οµπρέλες και ξαπλώστρες αποµακρύνονται ενώ αν υπάρχουν παράνοµες κατασκευές κατεδαφίζονται.

Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης επιβάλλονται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται µε ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονοµική δραστηριότητα σε αυτόν.

Επιβάλλεται πρόστιµο ίσο µε το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιµήµατος της δηµοπρασίας και αποκλεισµός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9/04/2024

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News