Σούπερ μάρκετ: Ποια είναι ανοιχτά σήμερα Τρίτη του Πάσχα

Σούπερ μάρκετ: Ποια είναι ανοιχτά σήμερα Τρίτη του Πάσχα

Υπάρχουν ανοιχτά σούπερ μάρκετ σήμερα Τρίτη του Πάσχα παρά το γεγονός πως με την μεταφορά της απεργίας της Πρωτομαγιάς τα καταστήματα είναι κλειστά

Δεν είναι κλειστά όλα τα σούπερ μάρκετ σήμερα Τρίτη του Πάσχα όπου έχει μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς.

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας κρατούν κλειστά τα καταστήματά τους, ωστόσο ορισμένα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά.

Η αλυσίδα «σούπερ μίνι μάρκετ», Ok Markets, λειτουργεί κανονικά τόσο σήμερα όσο και αύριο. Τα καταστήματά της είναι ανοιχτά από τις 08:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδυ. Αντίσtοιχα ανοιχτά είναι και τα καταστήματα της αλυσίας Μπαλάσκας.

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες

Κλειστές από τη Μεγάλη Παρασκευή είναι οι τράπεζες και θα επαναλειτουργήσουν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς και της εορτής του Πάσχα οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές συνολικά για έξι ημέρες.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που καταχωρήθηκαν από τη Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Τονίζεται πως οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν με βάση το πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής και Αργιών. Στη Γραμμή 1 του Μετρό οι συρμοί θα εκτελούν δρομολόγια ανά 12,5 λεπτά από τις 6:00 έως τις 23:00 και ανά 15 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες.

Σε ό,τι αφορά στις γραμμές 2 και 3 Μετρό τα δρομολόγια θα γίνονται ανά 12 λεπτά.

Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια Αεροδρομίου.

Το τραμ θα περνά από τους σταθμούς ανά 15 λεπτά.

Πώς αμείβεται για τους εργαζομένους η Πρωτομαγιά

Την Τρίτη 7 Μαΐου, που έχουμε τη μεταφορά της εργατικής Πρωτομαγιάς, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν εκείνη την ημέρα νόμιμα στις επιχειρήσεις που κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν:

αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σημειώνεται εκ νέου ότι α) δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας και β), σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News