Εύβοια: Πιθανότατα σε άγριο πουλί οφείλεται η πυρκαγιά

Από ένα πουλί, πιθανότατα γεράκι, που έκατσε πάνω σε κολόνα μέσης τάσης και τα φτερά του ήρθαν σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα καλώδια, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα, με τους σπινθήρες να προκαλούν τη φωτιά.

Σύμφωνα με τα parapolitika.gr, από την επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησαν οι κρατικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής εντόπισαν στη βάση της κολόνας απανθρακωμένο το άγριο πουλί. Πραγματογνώμονας θα τεκμηριώσει κι επιστημονικά την εκτίμηση των αξιωματικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αντίθετα, η φωτιά που προκλήθηκε την Τρίτη φαίνεται να προκλήθηκε από αμέλεια κάποιου κατοίκου που έκανε εργασίες. Ελαφρά τραυματίστηκε ο οδηγός πυροσβεστικού οχήματος που ανατράπηκε στην περιοχή Λεχριές-Γυρίσματα στην Εύβοια, όπου οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν αναζωπυρώσεις. Η πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το μεσημέρι στον Πισσώνα έλαβε γρήγορα διαστάσεις, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή έφταναν τα 7 μποφόρ κι εξαπλώθηκε προς το Αφράτι και το Καμάρι.

Από το 112 εστάλη μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων του χωριού Αφράτι προς Βασιλικό, ενώ εντολή εκκένωσης δόθηκε και για τα χωριά Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμάς. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος βρέθηκαν στο σημείο της φωτιάς. Ο πυκνός καπνός δεν έπνιξε μόνο την Εύβοια, αλλά έφτασε και στην Αττική. Σύμφωνα με δορυφορική εικόνα που δημοσίευσε το meteo, ο καπνός χθες αργά το απόγευμα είχε μεταφερθεί πάνω από το Μυρτώο Πέλαγος, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 150 χιλιομέτρων. Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχείρησαν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας και «χτυπάνε στοχευμένα, αφού δεν υπάρχει καπνός και μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά και πιο αποτελεσματική» όπως δήλωσε ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς.

Τραγικό τέλος βρήκε ένας ηλικιωμένος στην Εύβοια, καθώς υπέστη εγκεφαλικό την ώρα που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά. Σύμφωνα με το evima, κάτοικοι στις Πετριές ανέφεραν ότι όταν είδε να ξεκινά η φωτιά και συνειδητοποίησε πως το πρώτο μέτωπο ήταν πολύ κοντά στα σπίτια, απειλώντας και τη δική του κατοικία, δεν άντεξε το σοκ και την πίεση, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Την ίδια στιγμή, από θαύμα σώθηκε ένα εκκλησάκι μέσα στο δάσος στην Εύβοια, όπου όλη η γύρω περιοχή είναι καμένη και αυτό δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News