Γάζα: Υπεγράφη η συμφωνία εκεχειρίας από ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο, Τουρκία – Τραμπ: Πάμε στο επόμενο βήμα
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για τη Γάζα με την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας
Στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου υπεγράφη από τις χώρες διαμεσολαβητές (ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο και Τουρκία) η συμφωνία εκεχειρίας για τη Γάζα, βάσει της οποίας απελευθερώθηκαν 20 εν ζωή και τέσσερις νεκροί όμηροι που κρατούσε η Χαμάς. Από την πλευρά του Ισραήλ απελευθερώθηκαν σχεδόν 2.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Στη σύνοδο για την ειρήνη στη Γάζα συμμετείχαν ως παρατηρητές πάνω από 20 ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αλλά όχι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε βέτο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων αραβικών χωρών για την παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τόσο από το Ισραήλ και την Κνεσέτ, όσο και από το βήμα της συνόδου στο Σαρμ Ελ Σέιχ, μίλησε «ιστορική μέρα στη Μέση Ανατολή» και «ιστορική συμφωνία». Ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα, είπε και υποστήριξε ότι σήμερα «είναι όλοι χαρούμενοι». Επίσης, προέβλεψε ομαλή ανοικοδόμηση της Γάζας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Αγγελόπουλοι-Βρούτσης: Τα έκαναν μούσκεμα!
- LaLiga: Όταν ο Μπόατενγκ έπαιξε μπουνιές με τον Λιβάγια σε προπόνηση στην Λας Πάλμας
- NBA: Τέλος το μυθικό ρεκόρ του Λεμπρόν Τζέιμς (vid)
- Μουντιάλ 2026: Κληρώνει για τους ομίλους - Αυτά είναι τα γκρουπ δυναμικότητας
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε το Παναθηναϊκός - Βαλένθια για τη Euroleague και τον τελικό του League Cup ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
