ΣΙΝΕΜΑ: Το Πορτοκάλι του Κιούμπρικ που πάντα θα μας…. Κουρδίζει

Πέρασαν ακριβώς 50 χρόνια από την κινηματογραφική ολοκλήρωση της περίφημης ταινίας «Κουρδιστό Πορτοκάλι». Αν και αγαπήθηκε ιδιαίτερα, λογοκρίθηκε και δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει το δικό της χρυσό αγαλματίδιο στα Όσκαρ.

Λίγα χρόνια μετά την ταραγμένη δεκαετία του ’60 κι ενώ ακόμη βράζει το αίμα των νέων και οι κυβερνήσεις έχουν ρίξει στο γήπεδο της αναμέτρησης όλα τα όπλα καταστολής, σε συνδυασμό με την προβολή της επερχόμενης ευμάρειας, τη δοξασία του καταναλωτισμού, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ καταθέτει τη δική του οπτική και προβλέπει απαισιόδοξα το μέλλον για την αντιπαράθεση “καλού-κακού”, της αδυσώπητης βίας και την άτεγκτη αρχή του “νόμος και τάξη”, με το περίφημο “Κουρδιστό Πορτοκάλι” του.

Ακριβώς πριν 50 χρόνια, το 1971, η Warner Bros ανακοινώνει σε μια πληρωμένη καταχώρηση σε κινηματογραφικά περιοδικά «την ολοκλήρωση της πρώτης ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ μετά το “2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος”. Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” θα είναι, όπως όλα τα φιλμ του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, μοναδικό. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του 1971». Και είχε δίκιο, ίσως μην πιστεύοντας αυτό που θα αποδεικνυόταν με το πέρασμα του χρόνου ότι δεν θα ήταν μόνο μία από τις σημαντικότερες ταινίες εκείνης της χρονιάς, αλλά από τις σημαντικότερες όλων των εποχών. Και ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1971 υπήρχαν και άλλα αξιοθαύμαστα φιλμ, ορισμένα απ’ τα οποία ήταν: “Θάνατος στη Βενετία”, “Η Εργατική Τάξη Πάει στον Παράδεισο”, “Η Τελετή”, “Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία”, “Ο Μεσάζων”, “Οι Δαιμονισμένες”, “Ο Τζόνι Πήρε το Όπλο του”, “Σάκο και Βαντσέτι”, “Η Εξαφάνιση”. Μια υπενθύμιση που μας γεμίζει θλίψη κοιτώντας την παραγωγή ταινιών του 2021…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News